Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.622 keer bekeken

Let’s talk about sex: de seksuele schaamte voorbij!

31 oktober 2021,

geschreven door

Seks lijkt inmiddels overal te zijn, ingebed in de maatschappij, en tóch rust er op het onderwerp ‘seksualiteit’ nog zoveel taboe. Praten over seks, bijzondere seksuele voorkeuren, het uiterlijk van jouw naakte lijf, je bedprestaties of specifieke seksuele ervaringen: het zijn allemaal zaken waar menig mens zich voor schaamt. Hoe kan het dat sex sells, maar dat er tegelijkertijd zoveel schaamte lijkt te zijn? Is seks dan iets dat niet kan, niet mag of niet hoort? Of mag het enkel als het binnen bepaalde kaders past? Wat doe je bij schaamte en hoe zorg je ervoor dat je de schaamte voorbij bent, zodat jij (weer) kan genieten in bed? Check het in dit blogartikel!

Wat is schaamte?

schaamte:
zelfst.naamw. (v)

Een onaangename psychosociale emotie waarvoor de angst om door anderen misprezen of zelfs niet meer door de groep geaccepteerd te worden bepalend is.

Iedereen schaamt zich wel eens over iets, in meer of mindere mate. Het hangt nauw samen met ons bewustzijn en ons zelfbeeld. Schaamte raakt immers onze identiteit aan en doet ons nadenken over wat ‘wel hoort’ en wat ‘niet hoort’. Zeker op seksueel vlak kan dat gevoelig liggen, doordat seks een fundamenteel onderdeel vormt van onze identiteit. Seksualiteit weerspiegelt dus een heel kwetsbaar deel van ons, waardoor ‘afwijken van de norm’ ons rechtstreeks persoonlijk kan raken.

Seksuele schaamte: waar schamen we ons voor?

Op seksueel vlak zijn er verschillende zaken waar we ons over kunnen schamen. Denk hierbij aan:

  • Naakt wel of niet ‘aantrekkelijk’ zijn
  • Je bedprestaties
  • Seksuele problemen, zoals moeite met klaarkomen, vaginale droogte of vroegtijdig ejaculeren
  • De vorm, geur en/of kleur van je geslachtsdelen
  • Seksuele ervaringen hebben die naar voor je zijn geweest of waar je zelf spijt van hebt
  • Bijzondere seksuele voorkeuren, wensen en fantasieën hebben

Afwijken van de norm

Hoewel we proberen steeds meer ruimte en aandacht te schenken aan seksualiteit in al haar vormen en maten, rust er op veel vlakken nog een behoorlijk taboe. De maatschappij is grotendeels nog steeds op het heteronormatieve gericht: seks tussen een man en een vrouw, penis-in-vagina-seks. Ook wordt gedacht dat seks altijd maar fijn en lekker moet zijn, bestempeld met een spetterend orgasme. Bijzondere voorkeuren, seksuele problemen, andere vormen van stimulatie, verschillende intimiteiten en seksualiteiten vallen allemaal buiten dit hokje, waardoor mensen zich al gauw beschaamd kunnen voelen. Schaamte over hun fetisj bijvoorbeeld, over het genot van anale stimulatie, of specifieke fantasieën, over hun gender, geaardheid of over hun geslachtsdelen die er niet uitzien zoals ‘gezien wordt in pornografische video’s’. Toch is het hierbij belangrijk stil te staan bij het feit dat seksualiteit voor werkelijk iedereen uniek is en op zijn of haar eigen manier kan en mag worden beleefd. Zoveel mensen, zoveel wensen. Wie of wat bepaalt dan wat normaal of gezond is?

“Zoveel mensen, zoveel wensen. Wie of wat bepaalt dan wat normaal en gezond is?”

Waarom schaamte funest kan zijn voor je seksleven

Veruit de meeste mensen ervaren dus hun eigen unieke seksuele behoeften. Ruimte geven aan die behoeften geeft positieve energie en is goed voor je algehele welzijn. Mits je seks kan beleven op een manier waar jij je goed bij voelt. Schaamte kan dat in de weg zitten. Bijvoorbeeld als je niet kan genieten van het vrijen met een partner omdat je bang bent dat hij of zij afknapt op hoe je eruit ziet, wat je doet of hoe je ruikt. Of hoe zou je partner wel niet over je denken als hij of zij wist wat jouw diepe seksuele verlangens waren? Kortom, schaamte heeft impact op je seksleven. Het kan jouw seksuele genot en energie blokkeren, zorgt voor meer onzekerheid en bevordert een laag zelfbeeld. Je gaat daardoor seks minder in het hier-en-nu beleven, kan moeite hebben met de opwinding en daardoor moeite hebben met klaarkomen.

Zo kom jij de seksuele schaamte voorbij

Erken je eigen schaamte

Om je seksuele schaamte de baas te zijn, is het belangrijk om juist aandacht te schenken aan datgene wat je het liefst diep wil wegstoppen. Erken dus voor jezelf waar jij je onzeker over voelt en waar jij je over schaamt. Door te erkennen waar je schaamte ligt, geef je jezelf de ruimte om te denken: wat zou ik met die fantasieën of wensen willen? Zou ik er anders uit willen zien? Zou ik willen experimenteren met iets? Ruimte geven aan die ene fetisj? Zijn wie ik daadwerkelijk ben en wil zijn?

Maak je schaamte bespreekbaar

Door je schaamte verbaal te maken en met iemand te bespreken, haal je de negatieve lading van die schaamte. Zo’n iemand kan je partner zijn, een goede vriend(in), iemand die je vertrouwt of misschien wel een therapeut. Alleen het uitspreken ervan kan er al voor zorgen dat je meer zelfverzekerd wordt en liever bent voor jezelf: het is oké om je zo te voelen.

Tip voor geliefden of andere gesprekspartners! Geeft je lief aan zich ergens over te schamen? Reageer dan vooral niet dat het allemaal wel meevalt. Daarmee bagatelliseer je zijn of haar gevoel. Wees empathisch en steunend door te vragen wat er voor nodig is om minder schaamte te ervaren. Ook als je datgene waar hij of zij mee komt inderdaad beschamend vindt, is het belangrijk je eigen oordeel even te parkeren.

Algemene tips

  • Acceptatie: bijvoorbeeld hoe je lijf eruit ziet, het ouder worden, je seksuele wensen of je geaardheid;
  • Focus je op het positieve: in plaats van je te richten op dat waar jij je onzeker over voelt, kan je ook genieten van de seks door je te focussen op je lief.
  • Ga de verbinding aan. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met je partner of door in contact te komen met gelijkgestemden.
  • Maak seksuele problemen bespreekbaar en experimenteer eventueel met gerichte oplossingen hiervoor. Maar onthoud ook: het is oké om niet altijd een waanzinnig seksleven te hebben.

Tip! Vind je praten over seks maar lastig? Speel dan eens een erotisch spel met je partner, waarbij jullie op speelse wijze de verbinding aangaan en worden uitgedaagd om over jullie seksualiteit en seksleven te kletsen.

Acceptatie is een van de belangrijkste sleutels tot het verdrijven van je schaamte. Weet dat jij er mag zijn, hoe je ook doet, wat je ook wil en hoe je er ook uit ziet. Niemand is perfect, geen enkel seksleven is altijd mindblowing en iedereen heeft zo zijn of haar eigenaardigheden. Wees vooral lief voor jezelf en omarm wie je bent.

Heb jij iets waar jij je over schaamt? Hoe ga jij daarmee om of hoe ben jij je schaamte voorbij gegaan?

2 reacties

  1. Hallo, ik ben Henry en 56 jaar en hou ontzettend veel van sex.wat mij het meeste dwars zit is dat mijn penis 16cm is,en iedereen zegt de lengte doet er niet toe.nou echt wel
    Dus,vraag een vrouw wat ze het liefste heeft 16 of 20cm met een goede omtrek.ik weet dat voorspel heel belangrijk is maar neuken toch ook?heb dat gevoel van schaamte al heel mijn leven,zou ik dan ermee stoppen om een vrouw lief te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

6.518 keer bekeken

Geschreven door

De weg naar het orgasme is vergelijkbaar met die naar Rome: er zijn meerdere wegen! Misschien ben je al een keer op zoek geweest naar de G-spot of heb je deze zelfs al gevonden. Maar er zijn nog veel meer spots die je kunt stimuleren en die je…
6.518 keer bekeken