Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Mijn vriendin wil liever geen seks. Help!”

20 februari 2021,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al een ruime tijd samen. Hoewel we erg gelukkig zijn samen, lijkt het op seksueel vlak steeds minder te gaan. Ons seksleven was nooit super denderend, maar tegenwoordig is het gezakt naar 0. Zij wil liever helemaal geen seks. Dit leidt tot grote frustratie en onzekerheid bij mij. Wat kan ik doen?

– Paul, 32 jaar

Beste Paul,

Het seksleven kan gedurende een relatie absoluut veranderen in duur, frequentie, variatie en mogelijk kwaliteit. In de beginfase van een relatie kan de seks nog erg nieuw, spannend en spetterend zijn. Op den duur is de nieuwigheid ervan af en veel koppels krijgen te maken met sleur. Het blijft dan ook altijd een taak om het seksleven bespreekbaar en spannend te houden.

Waarom mensen geen seks willen

Als een van de partners geen seks wil, kan dat zorgen voor een disbalans binnen jullie relatie. Zeker als de andere partner andere wensen heeft op seksueel vlak en langzaam maar zeker een onbevredigend gevoel ervaart. Om dit aan te pakken, is het eerst van belang om stil te staan bij de verschillende redenen waarom mensen seks vermijden.

“Een fijn seksleven kan alleen ontstaan als beide partners er plezier aan beleven.”

Onzeker voelen over lichaam of bed prestaties

Een van de redenen waarom iemand minder zin in seks heeft of seks zelfs gaat vermijden, is als ze zich niet zeker voelen over hun (naakte) uiterlijk of bedprestaties. Seks is iets waarbij we ons letterlijk en figuurlijk blootgeven en daardoor kwetsbaar opstellen. Bij onzekerheid is het erg moeilijk om je daaraan over te geven en te genieten van seks. Angst of faalangst leidt dan tot vermijding.

Seks is niet voldoende stimulerend of bevredigend

Op den duur kan de seks routinematig, voorspelbaar en daardoor minder spannend of bevredigend worden. Mogelijk haalt je partner er minder plezier uit of is het niet voldoende stimulerend, waardoor je partner er niet (meer) van geniet. Als seks steeds minder een belonend effect heeft, loont het ook steeds minder om überhaupt seks te hebben, waardoor sommigen seks gaan vermijden.

Wist je dat… van minder seks hebben we ook minder zin in seks krijgen?

Nare ervaringen op seksueel vlak

Het is mogelijk dat mensen seks vermijden omdat ze seks zijn gaan associeren met een nare ervaring. Dit kan het geval zijn als je partner met tegenzin seks heeft (gehad) of pijn bij het vrijen heeft. Een fijn seksleven kan echter alleen ontstaan als beide partners er plezier aan beleven.

Dit is wat je kan doen

De belangrijkste eerste stap die je kan nemen is jullie seksleven bespreekbaar maken. Communicatie is essentieel binnen een goede, gezonde relatie. Dat geldt ook op seksueel vlak. Vraag voorzichtig aan je partner hoe zij jullie relatie en seksleven ervaart. Zo creëer je voor jezelf de opening om rustig je eigen verlangens en behoeften aan te kaarten. Probeer hierbij niet met vingers te wijzen, maar houd het bij jezelf. Op deze manier geef je jouw partner de kans om aan te geven wat de reden is waarom ze liever seks vermijdt.

Tip! Vind je het lastig om jullie seksleven bespreekbaar te maken? Overweeg dan om een erotisch bordspel of kaarten te gebruiken.

Als jullie eenmaal duidelijk weten waar haar vermijding vandaan komt, kan je gerichter naar een oplossing toewerken. Als zij zich bijvoorbeeld onzeker voelt over haar lijf, is het wellicht een goed idee om te onderzoeken wat ze kan doen zodat zij zich meer zelfzeker en sexy gaat voelen. Bij een onbevredigend seksleven is het eveneens van belang om te experimenteren met nieuwe of andere soorten stimulatie, standjes of het mogelijk toevoegen van speeltjes om de spanning er weer in te krijgen.

 • Overweeg professionele hulpverlening indien er sprake is van een traumatische ervaring op seksueel vlak;
 • Pak pijn bij het vrijen aan door te zorgen voor meer opwinding en ontspanning bij haar;
 • Creëer ruimte in de slaapkamer voor haar behoeften en wensen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

 1. Hallo,

  Sinds ik bevallen ben is mijn libido helemaal weg. En die was ervoor hoog. Maar nu heb ik al 11j geen gevoel meer. Ik voel hem ook niet.
  Of het is te nat of het voelt te open aan binnen. We weten het niet. Ik heb er last van en hij ook. Wat kan het zijn. Onderzoeken waren ok.

  1. Beste Cynthia,

   Verminderd gevoel kan erop duiden dat er te weinig spanning op de bekkenbodemspieren staat. Hoe meer spanning, hoe ‘strakker’ het voelt en hoe meer gevoel zowel jij als je partner kunnen ervaren. Ook zou dat een ’te vochtige vagina’ kunnen verklaren. Je zou dan kunnen overwegen de bekkenbodemspieren te trainen door middel van kegeloefeningen. Deze oefeningen kan je ook combineren met het gebruik van kegelballetjes of ben wa ballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Allereerst: weet dat je niet de enige bent. Ik zie in mijn praktijk veel mannen die hiermee worstelen. Het is dan ook niets om je voor te schamen. Erectieproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Goed om te weten is alvast wel dat de oorza…
4.138 keer bekeken