Doe jij mee met de MEI MASTURBATIE CHALLENGE 2024?! Check ‘m hier!

vrouwelijke anatomie

Vrouwelijke anatomie: zó zien jouw vulva en clitoris eruit!

20 april 2024,

geschreven door

Als vrouw hebben we het allemaal wel eens gehoord: het advies om met een spiegel naar je vulva te kijken. Sommigen hebben het meteen tot in detail bestudeerd en anderen hebben het tot op de dag van vandaag nooit gedaan. Schaamte is helaas dan toch vaak de reden om niet exact te willen weten hoe je er vanonder uitziet. Zonde! 

Als er minder schaamte is over hoe vulva’s eruit kunnen zien en er meer kennis is over hoe alles werkt, dan kan er meer zelfvertrouwen, begrip en genot zijn tussen de lakens. Wie wil dat nou niet?

Dus daarom is het belangrijk om eens in te zoomen op specifiek de onderdelen van de vrouwelijke anatomie die belangrijk zijn bij seks: de vulva en de clitoris. Dit zijn belangrijke delen van het vrouwelijke lichaam die bijdragen aan plezier, intimiteit en welzijn. Het begrijpen en respecteren van deze delen is essentieel voor een gezonde seksuele relatie en een positieve kijk op het vrouwelijk lichaam.

De vulva

De vulva is het buitenste deel van de vrouwelijke geslachtsorganen. Het omvat alles wat je aan de buitenkant kunt zien, zoals de schaamlippen, de clitoris en de opening van de vagina. Het is belangrijk om te weten dat de vulva niet hetzelfde is als de vagina. De vagina is namelijk het inwendige deel, terwijl de vulva het externe deel is.

De vulva heeft verschillende belangrijke functies. Ten eerste beschermt het de interne geslachtsorganen, zoals de vagina en de baarmoeder. Het fungeert als een soort barrière tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen die het lichaam kunnen binnendringen. Daarnaast speelt de vulva een cruciale rol bij seksuele opwinding en plezier.

Er zit verschil tussen de vagina en de vulva: de vagina is het inwendige gedeelte en de vulva het externe gedeelte

De verschillende onderdelen

  • De buitenste schaamlippen: Dit zijn de buitenste delen die bedekt zijn met huid en haar. Ze beschermen de binnenste delen van de vulva. Ze variëren per persoon sterk in grootte, vorm, en kleur.
  • De binnenste schaamlippen: Deze liggen wat naar binnen en zitten dicht bij de opening van de vagina. Ze zijn gevoeliger dan de grote schaamlippen. Ze spelen een belangrijke rol bij seksuele opwinding door te zwellen, wat de seksuele ervaring kan verhogen.
  • De (extern gelegen) clitoris: Een kleine knop van weefsel die bovenaan de vulva zit. Het is heel gevoelig en belangrijk voor seksueel plezier.
  • De clitorishoed: De huidplooi die de clitoris bedekt, beschermt en zich terugtrekt tijdens seksuele opwinding, waardoor de clitoris blootgesteld kan worden aan directe stimulatie.
  • De vagina-opening: Dit is de opening waar bijvoorbeeld tampons in gaan en waar baby’s uit worden geboren.
  • De plasbuis: Dit is waar urine uit komt. Het is gescheiden van de vaginale opening.
vulva

Hoe moet je voor de vulva zorgen?

Net als elk ander deel van je lichaam, heeft de vulva zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig te douchen of te baden om het schoon te houden. Maar overdrijf niet, want te veel wassen kan de natuurlijke balans van bacteriën verstoren en irritatie veroorzaken.

Het dragen van ademend ondergoed en losse kleding kan ook helpen om de vulva gezond te houden, omdat dit helpt bij het voorkomen van vocht en warmteophoping, wat infecties kan veroorzaken.

Het is ook essentieel om veilig te vrijen door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken, om het risico op SOA’s te verminderen.

De clitoris

Een orgaan dat klein maar krachtig is, vaak over het hoofd wordt gezien, maar van onschatbare waarde is als het gaat om plezier: de clitoris. Dit kleine juweeltje is het epicentrum van vrouwelijk genot, maar het blijft vaak gehuld in mysterie.

De clitoris bevindt zich aan de bovenkant van de vulva, tussen de schaamlippen. Het zichtbare deel van de clitoris, ook wel de glans genoemd, is slechts het topje van de ijsberg. Want onder de oppervlakte ligt ook een veel groter deel.

De clitoris bestaat uit inwendige zwellichamen die als een soort hoefijzer om de vagina heen gebogen zitten. Bij opwinding worden die zwellichamen groter, waardoor ze dichter tegen de vaginawand aan komen te liggen. Bij opwinding kan de inwendige clitoris dus ook via de vaginawand worden gestimuleerd. De plek die vaak wordt aangewezen als de G-spot, is – misschien niet toevallig – de plek waar verschillende gedeeltes van de inwendige clitoris samenkomen.

Hoewel de clitoris een rol speelt bij seksuele opwinding, is de hoofdfunctie genot. Het is het enige menselijke orgaan dat puur bestaat voor seksueel genot. Ondanks het kleine formaat heeft de clitoris een enorm aantal zenuwuiteinden – ruim 10.000 – meer dan welk ander deel van het menselijk lichaam dan ook. Dit maakt het buitengewoon gevoelig voor stimulatie en kan intense orgasmes veroorzaken.

Helaas blijft de clitoris vaak omgeven door misvattingen en taboes. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat penetratie de enige manier is om een vrouw tot een orgasme te brengen, terwijl het merendeel van de vrouwen clitorale stimulatie nodig heeft om een orgasme te bereiken. Het is belangrijk om te erkennen dat seksueel plezier en orgasmes verschillen van persoon tot persoon, en dat er geen “one-size-fits-all” benadering is.

Het begrijpen van de clitoris en haar rol bij seksueel genot is essentieel voor het bevorderen van seksuele gezondheid en tevredenheid. Door het leren kennen van de eigen anatomie en die van de partner, kunnen mensen betere communicatie hebben en meer bevredigende seksuele ervaringen beleven. Het doorbreken van taboes en het vergroten van kennis over de clitoris kan bijdragen aan een positievere benadering van seksualiteit en het bevorderen van gelijkheid en wederzijds respect in relaties.

De clitoris is misschien klein van formaat, maar haar rol in seksueel genot is enorm. Door het begrijpen van de anatomie en het belang ervan kunnen we de seksuele ervaringen van mensen verbeteren en taboes doorbreken die vaak rondom dit onderwerp bestaan.

Hulp nodig?

Heb je ergens last van bij de seks en weet je niet wat je daar het beste aan kan doen? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met een van mijn collega’s. We helpen je graag. 

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu sinds 6 maanden een vriend en we bevredigen elkaar vaak. We hebben alleen nooit seks, omdat ik vaginisme heb. Ik ben bang dat hij dit op den duur gaat missen en dat dit onze relatie in gevaar kan brengen. Hoe kan ik van mijn …
19.772 keer bekeken