Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Mijn menstruatiecyclus is onregelmatig. Help!”

27 augustus 2022,

geschreven door

Beste Talitha, sinds enige tijd merk ik dat mijn menstruatiecyclus helemaal ontregeld is. Ik gebruik geen hormonale anticonceptie meer, dus heb mijn natuurlijke cyclus. Eerst was ik altijd regelmatig ongesteld, maar nu is er geen peil meer op te trekken. Ik maak me inmiddels zorgen om mijn vruchtbaarheid, het maakt me onzeker en merk dat deze onrust ook invloed heeft op mijn relatie en seksleven. Wat kan ik doen?

– Sara, 29 jaar

Beste Sara,

Een onregelmatige cyclus is iets waar veel dames (soms) last van hebben. Zo’n ontregelde menstruatiecyclus kan er heel verschillend uitzien. Bij sommige vrouwen wisselt de duur van een cyclus enorm, anderen merken dat juist de duur van de ongesteldheid zelf erg fluctueert. Een ontregelde cyclus kan verschillende oorzaken hebben.

Wat is een regelmatige menstruatiecyclus?

Allereerst is het handig om uit te leggen wat dan bedoeld wordt met een onregelmatige en regelmatige cyclus. We hebben het over een regelmatige cyclus wanneer je een natuurlijke cyclus hebt die tussen de 21 en 35 dagen duurt. Hoewel vaak wordt uitgegaan van 28 dagen, is variatie hierin meer dan normaal. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Doorgaans duurt de ongesteldheid ongeveer 2 tot 8 dagen. Gemiddeld genomen treedt de eisprong zo’n 14 dagen vóór je menstruatie op. Vrouwen die regelmatig ongesteld zijn, kunnen daarom makkelijker peilen wanneer hun vruchtbare periode is. Bij een onregelmatige ongesteldheid is dit moeilijker te tracken, wat bij sommige vrouwen de nodige onrust wekt.

“We spreken van een regelmatige cyclus wanneer er tussen je menstruaties door 21 tot 35 dagen zit.”

Zo’n ontregelde menstruatiecyclus kan je op allerlei manieren merken. De ene vrouw is langer ongesteld, ervaart meer pijn of verliest meer bloed dan normaal. De ander ervaart juist meer korte of lange cycli. Soms blijft de menstruatie helemaal uit. Kortom: bij een ontregelde cyclus is er soms geen peil op te trekken. Echter hoeft het onregelmatig optreden van jouw menstruatie niet direct een teken te zijn van onvruchtbaarheid. De kans is veel groter dat het wél te maken hebben met jouw hormoonhuishouding, die mogelijk wat op de hobbel is geslagen.

Factoren die invloed hebben op jouw menstruatiecyclus

Willen we de werking van het menselijk lichaam en de menstruatiecyclus goed begrijpen, dan is het belangrijk te weten hoe jouw menstruatiecyclus wordt bepaald door verschillende hormonen.

De belangrijke rol van oestrogeen en progesteron

Voor een stabiele cyclus spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een essentiële rol. Ideaal gezien staan deze twee hormonen gedurende jouw cyclus goed tot elkaar in verhouding. Er kunnen echter allerlei factoren invloed hebben op het verstoren van die verhouding, waardoor met name oestrogeen dominanter wordt over progesteron. Dit wordt oestrogeen dominantie genoemd. Dit kan komen door te veel aanmaak van oestrogeen (bijvoorbeeld bij overgewicht), maar ook bij onvoldoende aanmaak van progesteron (bij stress). Tegenwoordig krijgen we via voeding, cosmetica en hormonale anticonceptie vaak te veel kunstmatige hormonen (oestrogenen) binnen, die ook wel xeno-oestrogenen worden genoemd. Voeding, het gebruik van in plastic verpakte producten en cosmetica kunnen dus jouw hormoonbalans verstoren.

Wist je dat… oestrogeen tekort ook kan optreden? Dit zien we vooral bij vrouwen met ondergewicht of vrouwen die excessief sporten of zichzelf ondervoeden. Dit kan resulteren in het uitblijven van de menstruatie.

Verschillende invloeden op jouw menstruatiecyclus

Jouw hormonen spelen dus een essentiële rol bij het goed functioneren van jouw lijf en daarmee ook het hebben van een gezonde of normale menstruatiecyclus. Er zijn echter diverse redenen waardoor jouw hormonen ontregeld of verstoord kunnen raken. Bij menstruatieklachten heeft dat meestal te maken met:

  • Het hebben van vitamine tekorten, in het bijzonder ijzer, vitamine B12 en vitamine D3;
  • Ziekte of een infectie hebben. Jouw lichaam is dan hard aan het werk weer beter te worden. Met andere woorden: je lichaam gaat in standje ‘overleven’,  waardoor de functie van het voortplantingsorgaan tijdelijk minder belangrijk is;
  • Het ervaren van (chronische) stress. Als reactie op stress maakt het lichaam cortisol aan, waardoor we ook hierbij in de overlevingsmodus komen. Cortisol wordt overigens gemaakt vanuit het hormoon progesteron, een belangrijk hormoon dat voor een gebalanceerde cyclus zorgt. Bij stress zet het lichaam dus progesteron om in cortisol, met directe gevolgen voor jouw cyclus;
  • Over- of ondergewicht hebben;
  • PCOS
  • Stoppen met de pil, waardoor jouw lichaam tijd nodig heeft de natuurlijke balans terug te vinden. Dit wordt ook wel ‘ontpillen’ genoemd, al treedt hetzelfde effect ook op bij het stoppen met andere vormen van hormonale anticonceptie;
  • Een hormoonspiraaltje hebben, waarvan bekend is dat het een onvoorspelbare invloed heeft op jouw cyclus. Sommige vrouwen worden onregelmatig ongesteld, anderen hebben last van tussentijdse bloedingen en bij sommigen blijft de menstruatie zelfs uit.

Van een ontregelde naar regelmatige cyclus

Alles gaat om balans, en soms kost het de nodige tijd en energie om die balans weer te vinden. Jij kan je lichaam een handje helpen door aandacht te schenken aan voeding en leefstijl. Een gevarieerd dieet dat rijk is aan ijzer, gezonde vetten, vitaminen en mineralen staat aan de basis voor een gezond intern lijf. Vermijd waar mogelijk bewerkt voedsel en kies wat vaker voor vers, onbewerkt of plantaardig. In uiterste gevallen kan je tekorten aanvullen met supplementen op basis van planten of kruiden. Bekende kruiden die hormoonbalancerend werken zijn monnikspeper, ashwaganda, maca, olie van de teunisbloem of shatavari.

“Hormoonbalans vraagt vaak een holistische aanpak: heb aandacht voor voeding, beweging, rust voldoende uit, kies voor zuivere, biologische producten en vermijd stressfactoren.”

Beweeg daarnaast regelmatig, wees gematigd met alcohol en drugs en onderzoek of je schadelijke stoffen uit producten of cosmetica zo min mogelijk tot je kan nemen. Kies bijvoorbeeld vaker voor RVS-producten in plaats van plastic, en biologische producten of cosmetica op basis van pure etherische olie. Aan de basis van dit alles staat een gezonde geest dat zoveel mogelijk stress probeert te beperken. Een goede nachtrust, voldoende ontspanning en inzicht in je eigen mentale en lichamelijke grenzen zijn hierbij van essentieel belang.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd voel ik me vaak erg verdrietig na de seks. Ook al heb ik genoten van de vrijpartij met mijn bedpartner, toch voel ik me somber en heb ik het gevoel dat ik in huilen kan uitbarsten. Ik wil me zo helemaal niet voelen,…
1.819 keer bekeken