door seksuoloog Talitha

“Ik heb een droge vagina. Wat kan ik doen?”

3 juli 2020

Beste Talitha, seks is voor mij altijd een dingetje geweest, omdat ik in veel gevallen er niet echt van kan genieten. Ik heb erg veel last van vaginale droogte en dat maakt me onzeker. Ook voelt seks hebben dan niet altijd prettig. Mijn vriend grijpt dan gauw naar het glijmiddel, maar dat kan toch niet de enige oplossing zijn voor mijn probleem? Hoe pak ik mijn droge vagina aan?

– Floor

Beste Floor,

Vaginale droogte is een van de meest gehoorde seksuele klachten onder vrouwen. Voor zowel vrouwen als mannen kan dat leiden tot seksuele ongemakken, zoals pijn bij het vrijen. Vaak kan dit met verschillende factoren te maken hebben. Afhankelijk van de oorzaak, zijn er diverse dingen die jij kan doen om ervoor te zorgen dat de vagina wat vochtiger wordt en/of blijft.

Het belang van vaginaal vocht

Om optimaal te kunnen genieten tijdens penetrerende seks, is het belangrijk dat de vagina ontvankelijk is voor een vinger, seksspeeltje of penis. Het vochtig worden van de vagina zorgt er normaal gesproken voor dat wrijving soepel en comfortabel verloopt, waardoor de kans op pijn bij het vrijen vermindert. Het vaginale vocht ontstaat doorgaans als vrouwen opgewonden raken. Bij seksuele opwinding neemt de bloedtoevoer naar de genitaliën toe, waardoor op den duur druk komt te staan op de vele bloedvaten in de vaginale wand. Uiteindelijk neemt de spanning dermate toe, dat vocht vanuit de bloedvaten door de wand naar buiten wordt ‘geperst’. Zie het een beetje als een zweetreactie.

Wist je dat… rondom de vagina-opening de kliertjes van Bartholin en Skene liggen, die bij seksuele opwinding vocht kunnen uitscheiden?

Vochtig worden van de vagina: wat heeft invloed?

Er zijn echter verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het al dan niet hebben van (veel) vaginaal vocht.

Hormoonschommelingen

Rond de menstruatie merken veel dames dat ze wat minder vochtig zijn dan bijvoorbeeld rond de eisprong. Ook vrouwen die in de overgang zitten, merken vaak vaginale klachten als een droge vagina, doordat door een afnemend oestrogeen-level de vaginawand dunner, brozer en droger kan worden. Tevens kunnen veel vrouwen na een bevalling te maken krijgen met vaginale droogte.

Te grondige intieme hygiëne

Veel vrouwen zijn in de veronderstelling dat de vagina goed gereinigd dient te worden. Het gebruik van intieme wasgels zorgt dikwijls voor een schoon en zelfverzekerd gevoel, maar het gebruik ervan is alles behalve verstandig. De vagina heeft namelijk een zelfreinigende functie, waardoor wassen met louter lauwwarm water absoluut meer dan voldoende is. Intieme wasgels kunnen juist de zuurtegraad van de vagina doen verstoren, waardoor de vagina-wand sneller geïrriteerd, droog en vatbaar voor infecties raakt.

Ziekte en/of gebruik van medicatie

Lichamelijke ziekten of het gebruik van medicatie kunnen tevens invloed hebben op het welbevinden van jouw vagina. Dit kan bijvoorbeeld komen bij vrouwen met diabetes of dames die gebruik maken van antidepressiva of bloeddrukverlagende middelen.

Wist je dat… roken en het gebruik van alcohol en bepaalde voedingsmiddelen ook de vochtigheidsgraad van de vagina kunnen beïnvloeden?

Stress, vermoeidheid of somberheid

Onze mentale gezondheid staat nauw in verbinding met ons lichamelijk welbevinden. Factoren als stress, oververmoeidheid, slaaptekort of het ondervinden van negatieve emoties als somberheid, angst en onzekerheid, kunnen leiden tot vaginale droogte.

Te gespannen bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren is een spiergroep dat een belangrijke rol speelt bij het seksueel functioneren. Het zijn dezelfde spieren die je aanspant als je bijvoorbeeld je plas probeert op te houden. Teveel spanning op deze spieren kan een gezonde doorbloeding naar de vagina belemmeren, waardoor de vagina bij opwinding niet of lastiger vochtig wordt.

Onvoldoende seksuele opwinding

Hoewel een droge vagina niet direct duidt op onvoldoende opwinding, en een vochtige vagina niet per se zegt dat een vrouw opgewonden is, kan een droge vagina wel een teken zijn van (nog) onvoldoende seksuele opwinding. Vaak hebben vrouwen 20 tot 30 minuten de tijd nodig om goed opgewonden te raken. Vaginale droogte kan dan voorkomen als er te weinig aandacht is voor het voorspel en direct wordt overgegaan tot penetratie.

“Een droge vagina duidt niet direct op onvoldoende opwinding en een vochtige vagina betekent niet per se dat een vrouw opgewonden is.”

Wat te doen bij een droge vagina?

Het beste dat je kan doen is nagaan of er specifieke factoren zijn die gelinkt kunnen worden aan het hebben van een droge vagina. Ervaar je momenteel spanningen, stress of drukte? Of gebruik je medicatie? Ook kunnen hormoonschommelingen behoorlijk invloed hebben op het welzijn van jouw vagina. Vermijd ook het gebruik van intieme zeepjes en was je vagina met enkel wat water.

Zorg voor voldoende opwinding

Hoezeer je ook zin in seks hebt, soms komt de lichamelijke opwindingsreactie wat later op gang. Het voorspel is bij uitstek dé gelegenheid om ervoor te zorgen dat jij lichamelijk helemaal in the mood komt: je geeft immers je vagina de kans om zich voor te bereiden op het ontvangen van een seksspeeltje of penis. Veel koppels houden het bij een kort voorspel of slaan dit zelfs over. Neem echt de tijd om op te warmen en geef aan wat jij fijn vindt.

Overige tips

  • Hanteer een gezonde leefstijl. Ontdek of stoppen met roken een optie is en drink met mate. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en fyto-oestrogenen, kunnen positief bijdragen aan de vochtigheidsgraad van de vagina.
  • Heb vaker seks. Regelmatig vrijen kan ervoor zorgen dat de doorbloeding naar de genitaliën gezond blijft. Dit ervoor zorgen dat je op den duur minder last hebt van een droge vagina.
  • Train je bekkenbodemspieren aan de hand van kegeloefeningen. Dit zijn oefeningen die ervoor zorgen dat je bewust kan worden van de aan- en ontspanning van de bekkenbodemspieren, zodat je er ook meer controle over krijgt.
  • Gebruik een glijmiddel. Het gebruik van glijmiddel is een zeer makkelijke manier om het ongemak van een droge vagina te omzeilen. Zie het echter als een quick fix, in plaats van dat je de kern van het probleem aanpakt. Glijmiddel is vooral handig als je niet de tijd kan nemen om aandacht te besteden aan het voldoende opgewonden raken.

Wist je dat… een orgasme tijdens het voorspel ervoor kan zorgen dat jouw vagina een stuk vochtiger wordt?

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid