door seksuoloog Talitha

“Ik gebruik antidepressiva. Wat is het gevolg voor mijn seksleven?”

7 september 2019

Beste Talitha, om psychische redenen gebruik ik sinds kort antidepressiva. Om beter te kunnen functioneren moet ik deze medicatie blijven nemen. Nu merk ik dat mijn seksleven minder wordt. Ik heb veel minder zin in seks en als ik eenmaal seks heb met mijn man, lukt het minder goed om klaar te komen. Wat is precies de invloed van mijn medicatie op mijn seksleven?

– Feline

Beste Feline,

Van antidepressiva is inderdaad bekend dat het helaas een negatieve invloed kan hebben op je seksueel functioneren en beleving. De reden waarom antidepressiva nodig zijn om te gebruiken, in een depressie zitten, is natuurlijk behoorlijk ingrijpend. Ook dát kan invloed hebben op je seksleven.

Antidepressiva en seks

Van veel antidepressiva, met name de SSRI’s*, is bekend dat het ervoor kan zorgen dat de zin in seks daalt naar een vriespunt. Ook kan je meer moeite krijgen om opgewonden te blijven of tot een orgasme te komen. Zeker als de medicatie goed aanslaat, waardoor je je weer wat energieker gaat voelen, kan het effect op het seksleven merkbaar zijn.

SSRI’s

Er zijn verschillende soorten antidepressiva. Veelvoorkomende antidepressiva zijn de SSRI’s: de Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors. Prozac, Efexor, Cipramil en Zoloft zijn merknamen die onder deze groep vallen.

Bijwerkingen van antidepressiva

  • Verminderd seksueel verlangen
  • Bij mannen: niet of onvoldoende stijf worden van de penis
  • Bij vrouwen: niet of minder vochtig worden van de vagina
  • Niet of moeilijk klaar kunnen komen
  • Pijn bij het vrijen, ten gevolge van vaginale droogte
  • Minder gevoel in de genitaliën

Depressie en seksualiteit

Hoewel gebleken is dat antidepressiva een negatieve impact hebben op het seksueel functioneren, kan de reden van het gebruik ervan eveneens de seksualiteit beïnvloeden. In een depressie zitten is kan behoorlijk ingrijpend zijn op alle vlakken van je psychisch en lichamelijk welzijn.

Het is niet ondenkbaar dat de depressie an sich ertoe leidt dat het libido vermindert en het lichaam niet helemaal mee wil werken op seksueel vlak. Lichaam en geest werken namelijk altijd samen en beïnvloeden elkaar. Ons seksueel functioneren is sterk afhankelijk van een goede balans tussen lichaam en geest. Deze balans kan zeker verstoord zijn bij ziekte of mentale problemen.

“Een depressie kan op zichzelf al een negatieve invloed hebben op het seksueel functioneren.”

Dit kan je doen

Bekijk goed welk soort geneesmiddel je gebruikt en wat de werkzame stoffen zijn. Het enige antidepressivum is het andere niet, en mogelijk is het te achterhalen dat een bepaalde werkzame stof verantwoordelijk is voor een verminderd seksueel functioneren. In veel gevallen is het niet mogelijk om volledig te stoppen met het gebruik. Overleg met je arts of het raadzaam is het gebruik af te bouwen. Eventueel kan gekeken worden naar een alternatief antidepressivum, met andere werkzame stoffen.

“Ook loont het om te experimenteren met andere vormen van intimiteit.”

Soms is stoppen, afbouwen of overstappen naar een ander geneesmiddel niet mogelijk. In dat geval is het nodig om je veranderende seksleven te omarmen en je te focussen op dat wat nog wél mogelijk is. Hulpmiddelen als glijmiddel of seksspeeltjes kunnen uitkomst bieden. Ook loont het om te ontdekken of andere vormen van intimiteit, zoals een (erotische) massage of streeloefeningen, jou en je partner voldoende bevrediging kunnen geven.

Overige medicijnen en seksleven

Niet alleen antidepressiva kunnen een behoorlijke impact hebben op iemand seksualiteit. Ook van anti-epileptica, antipsychotica en bloeddrukverlagende medicatie is bekend dat het kan leiden tot een verminderd libido opwindings- en orgasmeproblemen.

Ook het innemen van kunstmatige hormonen kan impact hebben. Het bekendste voorbeeld hiervan is het gebruik van de anticonceptiepil. Veel vrouwen geven aan een verminderde zin in seks te hebben sinds het gebruik van de pil.

Wil jij meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van jouw medicijnen? Check dan op de website van bijwerkingencentrum Lareb welke werkzame stoffen jouw geneesmiddelen hebben en wat de bijwerkingen daarvan kunnen zijn.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Een reactie op "Ik gebruik antidepressiva. Wat is het gevolg voor mijn seksleven?"

  • Di darm 4 HOKU is goed om depressie te verwerken. R is primaire stress en zit links ook dan zit te stress ook dieper. Best ook de geest klaren op blaas 59 geleidelijk en zo blijf je sterker tegen seks. Heb al veel stress goed gebracht. Bij veel stres worden de darmen aangevallen. Best ook op Luo punten zien van dikke en dunne darm. Zo kom je van af zonder antidepressiva.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid