Beste Talitha, om psychische redenen gebruik ik sinds kort antidepressiva. Om beter te kunnen functioneren moet ik deze medicatie blijven nemen. Nu merk ik dat mijn seksleven minder wordt. Ik heb veel minder zin in seks en als ik eenmaal seks heb met mijn man, lukt het minder goed om klaar te komen. Wat is precies de invloed van mijn medicatie op mijn seksleven?
– Feline
Beste Feline,
Van antidepressiva is inderdaad bekend dat het helaas een negatieve invloed kan hebben op je seksueel functioneren en beleving. De reden waarom antidepressiva nodig zijn om te gebruiken, in een depressie zitten, is natuurlijk behoorlijk ingrijpend. Ook dát kan invloed hebben op je seksleven.
Antidepressiva en seks
Van veel antidepressiva, met name de SSRI’s*, is bekend dat het ervoor kan zorgen dat de zin in seks daalt naar een vriespunt. Ook kan je meer moeite krijgen om opgewonden te blijven of tot een orgasme te komen. Zeker als de medicatie goed aanslaat, waardoor je je weer wat energieker gaat voelen, kan het effect op het seksleven merkbaar zijn.
SSRI’s
Er zijn verschillende soorten antidepressiva. Veelvoorkomende antidepressiva zijn de SSRI’s: de Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors. Prozac, Efexor, Cipramil en Zoloft zijn merknamen die onder deze groep vallen.
Bijwerkingen van antidepressiva
- Verminderd seksueel verlangen
- Bij mannen: niet of onvoldoende stijf worden van de penis
- Bij vrouwen: niet of minder vochtig worden van de vagina
- Niet of moeilijk klaar kunnen komen
- Pijn bij het vrijen, ten gevolge van vaginale droogte
- Minder gevoel in de genitaliën
Depressie en seksualiteit
Hoewel gebleken is dat antidepressiva een negatieve impact hebben op het seksueel functioneren, kan de reden van het gebruik ervan eveneens de seksualiteit beïnvloeden. In een depressie zitten is kan behoorlijk ingrijpend zijn op alle vlakken van je psychisch en lichamelijk welzijn.
Het is niet ondenkbaar dat de depressie an sich ertoe leidt dat het libido vermindert en het lichaam niet helemaal mee wil werken op seksueel vlak. Lichaam en geest werken namelijk altijd samen en beïnvloeden elkaar. Ons seksueel functioneren is sterk afhankelijk van een goede balans tussen lichaam en geest. Deze balans kan zeker verstoord zijn bij ziekte of mentale problemen.
“Een depressie kan op zichzelf al een negatieve invloed hebben op het seksueel functioneren.”
Dit kan je doen
Bekijk goed welk soort geneesmiddel je gebruikt en wat de werkzame stoffen zijn. Het enige antidepressivum is het andere niet, en mogelijk is het te achterhalen dat een bepaalde werkzame stof verantwoordelijk is voor een verminderd seksueel functioneren. In veel gevallen is het niet mogelijk om volledig te stoppen met het gebruik. Overleg met je arts of het raadzaam is het gebruik af te bouwen. Eventueel kan gekeken worden naar een alternatief antidepressivum, met andere werkzame stoffen.
“Ook loont het om te experimenteren met andere vormen van intimiteit.”
Soms is stoppen, afbouwen of overstappen naar een ander geneesmiddel niet mogelijk. In dat geval is het nodig om je veranderende seksleven te omarmen en je te focussen op dat wat nog wél mogelijk is. Hulpmiddelen als glijmiddel of seksspeeltjes kunnen uitkomst bieden. Ook loont het om te ontdekken of andere vormen van intimiteit, zoals een (erotische) massage of streeloefeningen, jou en je partner voldoende bevrediging kunnen geven.
Overige medicijnen en seksleven
Niet alleen antidepressiva kunnen een behoorlijke impact hebben op iemand seksualiteit. Ook van anti-epileptica, antipsychotica en bloeddrukverlagende medicatie is bekend dat het kan leiden tot een verminderd libido opwindings- en orgasmeproblemen.
Ook het innemen van kunstmatige hormonen kan impact hebben. Het bekendste voorbeeld hiervan is het gebruik van de anticonceptiepil. Veel vrouwen geven aan een verminderde zin in seks te hebben sinds het gebruik van de pil.
Wil jij meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van jouw medicijnen? Check dan op de website van bijwerkingencentrum Lareb welke werkzame stoffen jouw geneesmiddelen hebben en wat de bijwerkingen daarvan kunnen zijn.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.
2 Responses
Na een lange zoektocht kwam ik uit bij twee anti- depressiva’s. Wellbutrin en Quetiapine (werkzame stof van seroquel) Wellbutrin word gezegd dat je niet in mag snijden maar ik doe dat toch, met een pillensnijder, omdat ik hartkloppingen krijg van 150 mg (ben erg gevoelig voor medicatie maar dat is niet iedereen) ik snijd in kwartjes en slik 1 kwartje in ochtend. Quetiapine slik ik in tabletjes van 12,5 mg (naar vragen als je 25 mg seroquel krijgt) voor het slapen gaan. Libido is prima. Quetiapine wil niet elke dokter zo maar geven, is anti psychotica en kunnen ze moeilijk over doen. Voet bij stuk houden of andere dokter. Dosis mee experimenteren. Overleg met arts.
Di darm 4 HOKU is goed om depressie te verwerken. R is primaire stress en zit links ook dan zit te stress ook dieper. Best ook de geest klaren op blaas 59 geleidelijk en zo blijf je sterker tegen seks. Heb al veel stress goed gebracht. Bij veel stres worden de darmen aangevallen. Best ook op Luo punten zien van dikke en dunne darm. Zo kom je van af zonder antidepressiva.