Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Mijn vriend komt eerder klaar dan ik. Wat nu?”

5 december 2020,

geschreven door

Beste Talitha, altijd als mijn man en ik seks hebben, komt hij eerder klaar dan ik. Sterker nog, op deze manier bereik ik vrijwel nooit tijdens de seks mijn hoogtepunt. Seks is voor mij dan ook niet echt bevredigend. Ik vind dit erg vervelend en zou er graag iets aan willen veranderen. Wat kan ik doen?

– Elleke

Beste Elleke,

Veel vrouwen ervaren het uitblijven van een orgasme tijdens seks met hun partner. Bij heteroseksuele koppels kan dat onder andere te maken hebben met het feit dat mannen gemiddeld sneller hun orgasme bereiken dan vrouwen. De man komt eerder klaar, voordat zijn partner überhaupt haar hoogtepunt kan bereiken. Doordat mannen daardoor meer of vaker klaarkomen dan vrouwen, ontstaat er de zogenaamde orgasmekloof.

Het mannelijk vs. het vrouwelijk orgasme

Een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van seksuele opwinding, is dat vrouwen doorgaans veel langer de tijd nodig hebben op lichamelijk (en soms ook subjectief!) opgewonden te zijn. Gemiddeld kan dit zo’n 20 minuten duren. Pas als we een volledige opwinding hebben bereikt, is de weg naar het orgasme makkelijker of sneller te bereiken.

Wist je dat… bij vrouwen de seksuele opwinding niet altijd op te merken is? Daardoor kan het langer duren voordat ze volledig opgewonden is.

Bij mannen is dat heel anders: zij zijn relatief snel opgewonden. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar in de vorm van het stijf worden van de penis. Doordat die mannelijke opwinding zichtbaar (en voor mannen ook voelbaar) is, bereikt een man nog sneller zijn maximale opwinding en daardoor ook vlotter hun hoogtepunt.

Hoe ontstaat de orgasmekloof?

Als de man eerder klaarkomt dan dat de vrouw haar orgasme weet te bereiken, ontstaat er al gauw de zogenaamde orgasmekloof. Deze kloof weergeeft dus het grote verschil in hoe vaak mannen en vrouwen klaarkomen tijdens het vrijen. Het ontstaan van die kloof kan met diverse dingen te maken hebben. Het is daarom eerst goed om te kijken waar het mee te maken heeft.

1. Premature ejaculatie (vroegtijdig klaarkomen)

Het kan inderdaad zijn dat de man wel erg vlot klaarkomt, waardoor zijn partner simpelweg de kans niet krijgt om het hoogtepunt te bereiken. We spreken van vroegtijdig klaarkomen als de man herhaaldelijk binnen één minuut van penetratie zijn orgasme bereikt. Soms kan de ejaculatie nog vóór de penetratie plaatsvinden.

2. Moeite met klaarkomen

Houd je partner het prima een tijdje vol, maar komt hij alsnog eerder klaar dan jij? Dan kan het ook zijn dat jij moeite hebt om het orgasme te bereiken. Dat kan verschillende redenen hebben.

De verkeerde soort of onvoldoende stimulatie

Soms is er sprake van onvoldoende stimulatie, waardoor het bereiken van het orgasme lastig kan worden. Veel dames hebben clitorisstimulatie nodig voor het bereiken van het hoogtepunt, maar bij veel seksstandjes wordt de clitoris niet voldoende geprikkeld. Ook kan het per vrouw weer verschillend zijn wat zij al dan niet lekker vindt in bed. Een ander standje of andere soort stimulatie kan soms wonderen verrichten.

Afleidende gedachten en/of negatieve gevoelens

Vrouwen zijn zeer gevoelig voor subjectieve opwinding. Dat wil eigenlijk zeggen dat we mentaal ook vooral bezig moeten zijn met de seks. Als we teveel met onze gedachten ergens anders zijn, kan dat het orgasme enorm in de weg zitten. Ook wanneer we ons onzeker voelen over ons lichaam of onze bedprestaties of bij negatieve emoties als schaamte, schuld of somberheid.

“Als we teveel met onze gedachten ergens anders zijn, kan het orgasme uitblijven.”

Hij komt eerder klaar dan jij? Dit kan je doen!

  • Pak vroegtijdige ejaculatie aan indien daarvan sprake is. Dit kan onder andere door middel van oefeningen voor de bekkenbodemspieren voor de man en het toepassen van de stop-startmethode en knijptechniek.
  • Weet van jezelf wat jij lekker vindt in bed. Maak dat ook vooral bespreekbaar. Het orgasme kan lang uitblijven als jouw partner simpelweg niet weet wat ervoor nodig is om jou optimaal te verwennen.
  • Experimenteer met verschillende, nieuwe seksposities of soorten stimulatie. Mogelijk kan het toevoegen van een seksspeeltje, bijvoorbeeld voor extra clitorisstimulatie, uitkomst bieden.
  • Neem uitgebreid de tijd voor het voorspel. Dit geeft jou de kans om goed op te warmen en je volledige opwinding te bereiken. Mogelijk bereik je door middel van voorspel (via manuele of orale seks) al het hoogtepunt.
  • Blijf je focussen op het seksuele plezier en voel je vooral fijn, sexy en zeker in de slaapkamer.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. Wat nu? valt hij dan direct er na in slaap?Dat deed ik vroeger ook….
    Ik ben nu 61 als ik eerder kom dan is het zo,lekker toch.
    Ja en dan de boel een beetje opruimen,lekker verder kroelen wie zijn vrouw of vriendin als een Princes behandeld,wordt als een koning beloond.
    Laat je vriend dit maar lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds in aan seks doe, is penetratie voor mij best lastig. Ik heb last van een te strakke vagina, waardoor penetratie soms pijnlijk is. Als ik masturbeer heb ik er geen last van, het is alleen als ik het samen met een partner wil doen….
6.006 keer bekeken