door seksuoloog Talitha

“Zijn er verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk orgasme?”

22 december 2022

Beste Talitha, seks hebben is voor mij altijd een hele andere beleving dan voor mijn vriend, heb ik het idee. Ik heb vaak moeite met klaarkomen, maar het ontbreken van een orgasme betekent voor mij niet dat de seks niet fijn was. Mijn vriend daarentegen komt altijd klaar. Als hij eens moeite heeft met het halen van zijn orgasme, verpest dat gelijk onze intieme sfeer. Hoe zit dat dan eigenlijk? Zijn het mannelijk en vrouwelijk orgasme dan zo verschillend van elkaar?

– Jade, 21 jaar

Beste Jade,

Feitelijk gezien is er weinig verschil tussen het mannelijk en vrouwelijk orgasme. Het hoogtepunt is eigenlijk niets meer dan een ontlading van een toegenomen spanning in het bekkengebied, waardoor de bekkenbodemspieren onwillekeurig samentrekken. Die contracties zijn bij zowel mannen als vrouwen vaak voelbaar tijdens het klaarkomen, maar toch kan het orgasme door beiden seksen anders worden beleefd en zijn er wel degelijk verschillen te vinden.

Van opwinding tot klaarkomen: de verschillende fasen van seks

Lichamelijk gezien doorlopen zowel mannen als vrouwen voor en tijdens de seks ongeveer dezelfde fasen om uiteindelijk tot een climax te komen. De verschillende fasen worden vaak weergegeven in de zogeheten seksuele responscyclus, die begint bij het seksueel verlangen, gevolgd door seksuele opwinding, de plateaufase, het orgasme en eindigt met de herstel- of rustfase. Beiden seksen ervaren het versnellen van de hartslag, het opvoeren van de ademhaling, een stijging van de bloeddruk en een toename van de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen. Bij mannen resulteert dit in het stijf worden van de penis, maar ook vrouwen krijgen een ‘erectie’: de schaamlippen en clitoris zwellen op en kleuren donkerder. De spanning op de bekkenbodemspieren nemen toe, totdat dit leidt tot de ontlading, oftewel het orgasme. Ná het orgasme komt het lichaam in de herstelfase terecht, waarbij het lijf weer terugkeert naar haar oorspronkelijke staat.

Verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk orgasme

Theoretisch lijkt er geen verschil te zijn tussen mannen en vrouwen als het aankomt op het orgasme. Toch stuiten we in de praktijk wel degelijk op belangrijke verschillen.

De tijd die nodig is om het orgasme te bereiken

Vrouwen hebben gemiddeld genomen langer de tijd nodig om maximaal opgewonden te raken en daardoor tot hun hoogtepunt te komen. Het duurt doorgaans 20 tot 30 minuten tot die maximale opwinding is bereikt. Dit in tegenstelling tot mannen, die vaak binnen 5 tot 15 minuten hun climax kunnen bereiken. Waarom het bij vrouwen langer duurt, heeft te maken met de anatomie van de vrouwelijke geslachtsdelen. De meeste dames hebben immers clitorisstimulatie nodig. De clitoris wordt echter bij penetratie niet altijd voldoende geprikkeld. Bij gerichte clitorisstimulatie of tijdens masturbatie merken veel vrouwen dat ze sneller tot een orgasme kunnen komen.

“Veel vrouwen kunnen sneller klaarkomen tijdens masturbatie dan tijdens penetratie.”

De duur van het orgasme

Niet alleen de aanloop naar het orgasme duurt bij vrouwen gemiddeld langer. Ook het orgasme zelf houdt wat langer aan dan bij mannen. Zo duurt het vrouwelijk orgasme gemiddeld 10 tot 15 seconden en is bij mannen het hoogtepunt na zo’n 5 tot 10 seconde weer voorbij. Maar vergeet niet dat ook hierbij veel variaties bekend zijn. Sommige mensen kunnen langer, soms wel tot een minuut lang genieten van hun climax. Zeker vrouwen hebben het vermogen om langdurig een hoogtepunt te bereiken.

De orgasmekloof uitgelicht: ongelijkheid tussen de lakens

De herstelfase van vrouwen: de mogelijkheid tot meervoudig klaarkomen

Na het orgasme treedt de herstelfase op, een periode waarin het lichaam terugkeert naar de oorspronkelijke staat van vóór de seksuele opwinding. De bloedtoevoer neemt af, de hartslag gaat omlaag en de bloeddruk herstelt zich. Ook komen verschillende stoffen vrij die ons knuffelig, loom of zelfs slaperig maken. Bij mannen treedt die herstelfase fase harder en sneller op. Vrouwen kunnen na hun orgasme nog hoog in hun opwinding blijven. Bij het aanhouden van stimulatie ontstaat zo de mogelijkheid tot meervoudig klaarkomen.

De ejaculatie

Een vrij voor de hand liggend verschil tussen het mannelijk en vrouwelijk orgasme is daarnaast de zaadlozing, oftewel de ejaculatie. Het mannelijk orgasme kenmerkt zich hier duidelijk mee, hoewel ook vrouwen in staat kunnen zijn om tot een ejaculatie te komen. Vrouwelijk ejaculeren wordt ook wel squirten genoemd en kan optreden bij gerichte g-spot stimulatie. Door toegenomen druk op de g-spot neemt ook de druk op de blaas toe. Tijdens het orgasme kan een deel van de inhoud van de blaas, vermengd met andere vloeistoffen, als ejaculaat naar buiten worden gestuwd.

Wist je dat… een mannelijk orgasme ook zonder ejaculatie kan optreden? Dit wordt een droog orgasme genoemd.

Soorten orgasmes

Ook de manier waarop mannen en vrouwen tot hun climax komen, kan erg uiteenlopend zijn. Maximale opwinding wordt meestal bereikt door het stimuleren van de juiste spots. Mannen en vrouwen verschillen anatomisch van elkaar, dus ook op dit vlak verschilt het welke soort stimulaties uiteindelijk kunnen leiden tot een orgasme. Zo hebben de meeste vrouwen baat bij clitorisstimulatie. Hoewel de lichamelijke uiting van een orgasme hetzelfde is, kan een clitoraal orgasme toch anders gevoeld worden dan een orgasme via vaginale of g-spotstimulatie. Waar een clitoraal orgasme vaak als intens, vluchtig en ‘scherp’ wordt beleefd, kan interne stimulatie eerder leiden tot een dieper en langduriger hoogtepunt. Dit verschilt echter per vrouw en tussen vrouwen.

Wist je dat… je zelfs zonder gerichte stimulatie of aanraking al tot een orgasme kan komen? Dit gebeurt onder andere bij het nachtelijke orgasme, maar ook bij hevige opwinding of bij vormen van tantrische seks.

De meeste mannen zijn uiteraard bekend met stimulatie van de penis en de eikel. Maar ook zij hebben specifieke spots die gestimuleerd kunnen worden om tot een orgasme te komen. Zo verdienen de balzak, perineum en anus zeker de aandacht. Via de anus is op enkele centimeters diepte de prostaat te bereiken. Je herkent de prostaat aan zijn verharde structuur, ter grootte van een walnoot. Het bevindt zich in een uiterst gevoelig gebied waar diverse zenuwuiteinden samenkomen, die onder andere de erectie en het orgasme reguleren. Niet gek dus dat prostaatstimulatie kan leiden tot een intens mannelijk orgasme.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid