Doe jij mee met de MEI MASTURBATIE CHALLENGE 2024?! Check ‘m hier!

De orgasmekloof uitgelicht: ongelijkheid tussen de lakens

6 december 2020,

geschreven door

Nog altijd wordt het orgasme gezien als ultieme doel van seks. En met seks wordt door velen bedoeld: penetrerende seks. Het mannelijk orgasme is het absolute eindsignaal van spetterende seks. Of een vrouw al dan niet ook tot haar hoogtepunt is gekomen, lijkt bijzaak te zijn. En dat vrouwelijk orgasme blijft vaak uit. Dit verschil in orgasmes tussen mannen en vrouwen wordt de orgasmekloof genoemd.

Wat is de orgasmekloof?

Als we het over ‘seks’ hebben, wordt door de meeste mensen nog altijd direct gedacht aan heteroseksuele, penetrerende seks. Bij dergelijke seks lijkt nog altijd de focus veel te liggen op het bereiken van het orgasme. Sterker nog: zonder het mannelijk orgasme geen succesvolle seks. Het probleem met dit gedachtengoed is dat de focus nog teveel ligt op het mannelijk plezier. Of een vrouw voldoende opgewonden is om haar orgasme te bereiken, lijkt minder belangrijk te zijn.

Wist je dat… er bij homoseksuele en lesbische koppels veel minder vaak sprake is van een orgasmekloof?

Het gevolg is dat bij penetrerende seks veel vrouwen niet klaarkomen, terwijl een man zijn hoogtepunt wel bereikt. Kortom: mannen komen vaker klaar dan vrouwen. Dit verschil wordt de orgasmekloof genoemd.

Waardoor ontstaat de orgasmekloof?

Er kunnen verschillende onderliggende redenen zijn waardoor de orgasmekloof ontstaat. Zo kunnen mannen relatief snel klaarkomen, mogelijk is er sprake van premature ejaculatie. Vrouwen hebben gemiddeld langer de tijd nodig om op te warmen en volledige opwinding te bereiken. Soms zijn ze nog niet goed opgewarmd als de man al zijn hoogtepunt al bereikt. De vrouw krijgt dan niet de kans om tot haar orgasme te komen.

Het onderzoek ‘Seks onder je 25′ van Rutgers, uit 2023 wijst uit dat de orgasmekloof nog zeker bestaat. Zo’n 85% van de jongens komt klaar tijdens de seks terwijl dit slechts geldt voor 49% van de meiden.

“Hoe kan je optimaal genieten van seks als je niet goed weet wat je lekker vindt in bed?”

Een andere reden kan zijn dat veel vrouwen niet of onvoldoende van zichzelf weten wat ze lekker vinden in bed. Bij fijne seks is het belangrijk dat beide partners er plezier aan beleven. Het is dan wel handig om te weten wat je fijn vindt én dit bespreekbaar maakt met je partner. Want hoe kan je daadwerkelijk genieten als je niet weet wat nodig is voor een orgasme? Of hoe bereik je dat orgasme, als jouw partner niet weet hoe hij of zij je kan verwennen?

Tips om de kloof te dichten

Indien je streven is om de orgasmekloof te dichten, dan kan je verschillende dingen inzetten om ervoor te zorgen dat vrouwen ook voldoende bevredigd worden.

 • Indien van toepassing, pak vroegtijdig klaarkomen aan, bijvoorbeeld door als man de PC-spier (bekkenbodemspier) te trainen, de stop-startmethode of de knijptechniek toe te passen.
 • Neem echt ruim de tijd voor het voorspel. Vrouwen hebben nou eenmaal langer de tijd nodig om op te warmen en haar volledige opwinding te bereiken. Zonder voldoende opwinding blijft het vrouwelijk orgasme zeker uit.
 • Weet van jezelf wat je lekker en fijn vindt. Als je dit niet goed weet, probeer hier op verschillende manieren achter te komen. Experimenteer met soorten stimulatie, varieer met seksposities of ga vaker masturberen om je plekjes te ontdekken.
 • Maak duidelijk wat je wel en niet fijn vindt in bed. Communicatie is altijd key in een relatie, maar óók in de slaapkamer. Door open en eerlijk aan te geven wat je lekker vindt, til je jouw seksleven naar een hoger niveau.

Orgasme als uitgangspunt?

Hoewel de orgasmekloof een redelijk actueel onderwerp van discussie is, kan de focus op het dichten van deze kloof ook nadelen met zich meebrengen. Juist door te benadrukken dat vrouwen eveneens recht hebben op een orgasme, kan daardoor een prestatiedruk ontstaan van ‘moeten klaarkomen’. Hierdoor kan het overkomen alsof seks pas een succes is als het orgasme heeft plaatsgevonden. Seks is echter zoveel meer dan dat en bestaat uit meer dan enkel penetratie. En daarnaast kan seks net zo fijn en lekker zijn zónder orgasme. Als we het orgasme niet meer als ultieme doel gaan beschouwen, stellen we onszelf ook meer in staat om van de hele ‘rit’ te gaan genieten.

Ervaar jij in jouw relatie ook een orgasmekloof? En hoe belangrijk is het orgasme voor jou?

4 reacties

 1. Mijn vrouw komt juist eerder klaar dan ik en ook vaker (als we tegelijk ook een goed speeltje gebruiken). Orgasmekloof in omgekeerde richting!😉

 2. In mijn/ons geval is het juist mijn vriendin die na haar orgasme aangeeft dat het bij haar gevoelloos raakt. Voor haar is het dan niet meer prettig om door te gaan voor een tweede en vaak stoppen we daarna ook met de seks. Ik wil daarentegen graag nog door.

  Is hier wat tegen aan te doen Talitha?

  1. Beste Sander,

   Het komt vaker voor dat wanneer een vrouw eenmaal is klaargekomen, ze al gauw haar opwinding verliest en niet verder wil. Soms zijn de genitalïen net na het orgasme zo gevoelig, dat stimulatie niet prettig voelt. OVerweeg om te onderzoeken of het haalbaar is dat zij haar orgasme leert uit te stellen. Ook kunnen jullie kijken of het werkt om na haar orgasme de focus te leggen op jouw genot, bijvoorbeeld door middel van haar handen of mond. Ontdek samen een middenweg in wat voor jullie beiden wenselijk is.

   1. Probleem is dat mijn vriendin ook niet bepaald dol is op pijpen en ze niet goed weet wat ze moet doen met haar handen. Ik heb het al meerdere malen uitgelegd en aangegeven hoe fijn ik het vind.

    Ik zal weer eens een woordje met haar er over delen.

    In ieder geval bedankt voor de hulp Talitha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

6.834 keer bekeken

Geschreven door

De klassieker onder de anticonceptiemethoden: het condoom! Hoewel ieder seksueel actief persoon wel bekend is met het rubbertje, zijn er nog genoeg dingen over te vertellen. Lees in deze blog hoe je het beste een condoom kan gebruiken en welke soort …
6.834 keer bekeken