Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Parasitaire soa’s uitgelicht – schurft en trichomonas

13 november 2019,

geschreven door

Soa’s als chlamydia, gonorroe en genitale wratten zijn alom bekend en komen in toenemende mate voor in Nederland. Ook zullen de meeste mensen weet hebben van hiv, syfilis, genitale herpes en hepatitis. Minder bekend zijn de parasitaire soa’s schurft en trichomonas. Om jou hier meer over in te lichten, leggen wij alles in dit blog uit.

Verschillende soorten soa’s

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een geslachtsziekte dat door seksueel contact wordt overgedragen. De meeste soa’s worden door een virus of een bacterie veroorzaakt. Minder bekend zijn de parasitaire soa’s: een seksueel overdraagbare aandoening dat veroorzaakt wordt door een parasiet. Hierbij dringt een organisme het lichaam binnen, dat leidt tot een infectie. Bekende parasitaire soa’s zijn schurft en trichomonas.

Virale soa’s

Herpes genitalis
Hiv
Genitalie wratten
Hepatitis B

Bacteriële soa’s

Chlamydia
Gonorroe
Syfilis

Schurft

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een parasitaire soa dat veroorzaakt wordt door de schurftmijt. De schurftmijt kan door middel van (herhaaldelijk) lichamelijk contact worden overgedragen. Dit kan zeer gemakkelijk tijdens het vrijen, maar ook als je (langdurig) op elkaar ligt.

Wanneer de schurftmijt in contact komt met de huid, nestelt het zich in jouw huid en gaat daar tunnels graven. In deze tunnels kunnen vrouwelijke schurftmijten hun eitjes leggen, die na 3 tot 4 dagen uitkomen.

Symptomen van schurft

Het kan ongeveer 3 tot 6 weken na seksueel of lichamelijk contact duren voordat je klachten ervaart. Vaak gaat schurft gepaard met jeuk. Soms zelfs over het hele lichaam. De jeuk verergert bij warmere temperaturen of wanneer je stil ligt, zoals ‘s nachts. Daarnaast kunnen er zichtbare gangetjes op de polsen, tussen de vingers, in de knieholten en onder de borst verschijnen. Bij de genitaliën kunnen rode bultjes ontstaan.

Let op! Voordat de symptomen kenbaar worden, ben je al wel besmet met schurft. Dat betekent dat je schurft ook aan anderen kan overdragen.

Behandeling van schurft

Ervaar je klachten? Raadpleeg dan je huisarts. Je arts zal dan lichamelijk onderzoek doen en kijken of de mijt zichtbaar is. Schurft kan relatief eenvoudig behandeld worden met een crème, die je over je hele lichaam (m.u.v. hoofd en gezicht) kan smeren. Deze crème dient gedurende een nacht in de huid te worden opgenomen. Deze behandeling wordt 14 dagen later herhaald.

Wil jij er zeker van weten dat je geen schurft meer oploopt? Was dan na de behandeling je beddengoed op 60 graden en lucht je matras en kussens buiten. Laat eventueel je partner en/of kinderen ook behandelen.

Trichomonas

Een soa dat veel wegheeft van een vaginale infectie is trichomonas. Deze soa wordt veroorzaakt door de parasiet trichomonas vaginalis en ontstaat vooral door vaginaal contact. Waar mannen vaak geen klachten ervaren, kampen vrouwen met klachten als:

  • Rood, gezwollen en geïrriteerde vagina
  • Vaginale jeuk
  • Toegenomen, schuimende vaginale afscheiding, die groengeel van kleur is en kan stinken
  • Pijn bij het plassen

Let op! Hoewel de meeste mannen geen symptomen ervaren, kunnen sommige heren te maken krijgen met een ontstoken eikel, pijn bij het plassen en afscheiding uit de plasbuis.

Diagnose en behandeling van trichomonas

Soms kan het wel maanden tot jaren duren voordat de klachten zich kenbaar maken. Daardoor kan het lijken alsof je geen soa hebt. Toch kan je in deze symptoomloze fase de soa doorgeven. Laat je daarom testen bij je huisarts of bij de GGD. Dit kan betrouwbaar 4 weken na mogelijke besmetting. De arts zal dan met een wattenstaafje wat afscheiding afnemen, waaruit door laboratoriumonderzoek gezien kan worden of de parasiet aanwezig is. Indien de parasiet aanwezig is, krijg je medicatie die trichomonas kan bestrijden.

Wil jij meer weten over soa’s? Check dan de website van Soa Aids Nederland. Hier vind je alle informatie over veilig vrijen, soa’s, testen en behandelingen.

Was jij al bekend met parasitaire soa’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

37.715 keer bekeken

Geschreven door

Deepthroaten: je hebt er vast wel eens van gehoord. Voor de ontvangende partij over het algemeen enorm lekker, maar voor de gevende partij kan het nog wel eens wat kokhalzen en andere vervelende praktijken opleveren. Gelukkig kan je net als veel ande…
37.715 keer bekeken
1.681 keer bekeken

Geschreven door

Het was maart 2020 toen we voor het eerst te maken kregen met een lockdown, vanwege het oprukkende covid-19 virus. Waar zo’n twee jaar geleden de gedachte was dat we in tijden van lockdown massaal de tijd en ruimte konden nemen om te investeren in …
1.681 keer bekeken