NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

4.201 keer bekeken

Dating 101: De beste tips voor een perfecte date

14 februari 2023,

geschreven door

Daten: sommige mensen houden ervan, terwijl anderen alleen bij het idee al natte oksels en stressvlekken krijgen. Met Valentijnsdag om de hoek is de kans wel groot dat jij binnenkort een date op de planning hebt staan! Hoe word je nou een echte date-professional? In dit artikel leggen wij uit hoe jij kan daten als een pro.

Dit moet je weten als je gaat daten

De een vindt daten geweldig en heeft geen hulp nodig, maar voor anderen is elke date weer een angstaanjagende, vreselijke ervaring die gedoemd is te mislukken. Een zware opgave met zweetoksels, droge mond, stressvlekken en een hoge hartslag gratis inbegrepen! Voor alle mensen die bij de laatste groep horen hebben wij een volledige datinggids opgesteld.

We vertellen je wat je juist wel kan doen en wat je beter achterwege kan laten. Ook vind je in dit artikel gespreksonderwerpen voor het geval er een ongemakkelijke stilte valt en jullie beiden opgelaten naar de deur kijken. Dit soort scenario’s wil je het liefst voorkomen en met onze tips gaat dat helemaal goed komen!

“Zweetoksels, droge mond, stressvlekken en een hoge hartslag gratis inbegrepen!”

date tips

Dit kan je juist wél doen

Toon interesse

En dan bedoelen we niet vragen naar hobby’s, werk en lievelingseten. Graaf eens iets dieper. Neem geen genoegen met een kort antwoord, maar vraag door. Als je date vertelt over zijn of haar baan en hoe geweldig het is, vraag dan waarom het zo geweldig is. Misschien vertelt je date dan wel dat ze hier vroeger al van droomde of dat hij hier jaren keihard voor gewerkt heeft. Doordat jij hebt doorgevraagd, heb jij je date beter leren kennen én hem of haar het gevoel gegeven dat je echt geïnteresseerd bent.

Ga ook niet te snel over naar een ander onderwerp. Ook niet als je date zegt: “Maar, genoeg over mij!” Juist dan kan je nog even doorvragen, dan laat je zien dat je geduldig bent, hem/haar wil leren kennen en dat jouw tijd wel komt.

Deel gênante verhalen waar je nu om kan lachen

Die ene keer dat je dronken je sleutels kwijt was en via het balkon van de buurman door je badkamerraam naar binnen moest, om er vervolgens achter te komen dat je in de verkeerde badkamer stond. Of die ene dag in de zomer toen je uren door de stad liep en er thuis achterkwam dat je rok in je slip vast zat en de héle stad je billen heeft gezien. Bijvoorbeeld. Zulke verhalen die op het moment zelf gênant waren, maar waar je achteraf erg om kan lachen doen het goed op dates. Het laat zien dat je humor hebt en om jezelf kan lachen. Waarschijnlijk komt je date dan ook met zulke verhalen en lachen jullie de hele avond om deze situaties. En lachen op een eerste date zorgt er vaak voor dat jullie elkaar nog een keer willen zien.

Wees galant

Voor de heren: vrouwen houden van hoffelijkheid. De stoel aanschuiven lijkt misschien cheesy, maar wedden dat ze dat kan waarderen? Net zoals complimentjes over haar uiterlijk én haar geur. “Wat ruik je lekker” is heerlijk om te horen! Maar wees een beetje creatief met je complimenten en laat zien dat je je date echt goed hebt bekeken (maar niet op een creepy manier uiteraard). Een compliment over een goed verzorgd kapsel, mooie nagels of een fijne stem laten zien dat jij echt goed oplet. Wedden dat je date zich goed voelt als jij zegt: “Je hebt echt een hele fijne stem om naar te luisteren.”

Let wel op dat je complimentjes oprecht zijn! Een niet-gemeend compliment heeft juist een negatief effect. Het is ook niet slim om een compliment te geven direct nadat jij een complimentje krijgt. Dan lijkt het of jij je gedwongen voelt om ook iets liefs te zeggen.

Wat je ook doet: wees jezelf!

Jezelf zijn is misschien wel het allerbelangrijkste punt. Je kan je op een date wel anders voordoen, maar wat heb je daar aan? Uiteindelijk ben jij op zoek naar iemand die verliefd wordt op jou om wie jij bent. En je wil toch jezelf kunnen zijn bij je (toekomstige) partner? Doe dus alsjeblieft niet of je dol bent op wijn, omdat je date een wijntje bestelt. Zeg niet dat je drie keer per week in de sportschool staat als je de biceps van je date bekijkt en verzin niet dat je een rijbewijs hebt omdat je date graag naar de Grand Prix kijkt. Vroeg of laat komt de waarheid aan het licht en dan kan dat voor hele ongemakkelijke situaties leiden…

“Je kan je op een date wel anders voordoen, maar wat heb je daar aan?”

Maak het makkelijker door iets leuks te doen

Weet je van jezelf dat je snel ongemakkelijk wordt of het lastig vindt om een gesprek gaande te houden? Of dat je wat tijd nodig hebt om op te warmen en echt jezelf te kunnen zijn? Ga dan iets actiefs doen op je date. Bijvoorbeeld samen sporten, survivallen, poolen, bowlen, een kookles volgen of mountainbiken. Op deze manier hebben jullie iets om te doen en om over te praten. Zo kan je eerst wennen aan elkaars gezelschap en je zenuwen onder controle krijgen. Dat praten komt later wel, wanneer jij je meer op je gemak voelt.

Grenzen bewaken en accepteren

Laat nooit iemand over je grenzen heengaan. Zeker niet op een eerste date. Misschien vind je het wel extra spannend om je grenzen aan te geven bij iemand die je nog maar net kent, maar dit is juist het perfecte moment. Zo leert de ander direct tot hoe ver hij/zij kan gaan. Als jij het nu toestaat dat je date vrouwonvriendelijk praat, seksuele voorkeuren deelt of je veel aanraakt terwijl jij je hier (nog) niet prettig bij voelt, dan zal hij/zij dit de volgende keer ook doen. Wees meteen duidelijk, dan weet je date hoe jij het graag wil hebben.

Let omgekeerd ook op de signalen van je date zodat je weet of jij geen grenzen over gaat.

Dit kan je beter niet doen

Praat niet te veel over jezelf

Als jij een date hebt, wat doe je dan graag? Inderdaad, praten over jezelf! En datzelfde geldt voor de persoon die tegenover je zit. Hoe je het ook wendt of keert; iedereen vindt het fijn om over zichzelf te praten, de een in meerdere mate dan de ander. Maar zorg er dus voor dat je niet te veel over jezelf praat. Natuurlijk mag je vertellen over de dingen waar jij blij van wordt en als je je verliest in je enthousiasme is dat ook helemaal niet erg. Maar als jij al dertig minuten non-stop aan het woord bent, is het misschien tijd om een vraag terug te stellen.

Het is juist leuk om te laten zien dat je ergens gepassioneerd over bent, maar misschien kan je na een enthousiaste monoloog zeggen: “Oeps sorry, ik vind dit zo leuk dat ik er echt uren over kan praten. Maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar jou!”

Wees niet te negatief over te veel dingen

Negatieve mensen zijn minder aantrekkelijk. Het is toch ook helemaal niet leuk om over negatieve onderwerpen te praten en je helemaal op te winden (op de verkeerde manier) tijdens een gezellige date? Vermijd dus gesprekken die gaan over onderwerpen waar een van jullie niet vrolijk van wordt. Bijvoorbeeld de zoveelste corona lockdown, je vreselijke baan, politieke missers, de fouten van je ex of noem maar op. Op een eerste date wil je het leuk houden en je wil zeker niet overkomen als iemand die overal wel over kan zeuren.

hoe moet je daten romantisch

Gespreksonderwerpen

Ben jij zo iemand die van tevoren gespreksonderwerpen wil bedenken zodat je ongemakkelijke stiltes kan voorkomen? Dan is dit onderstaande lijstje perfect voor jou. Schaam je hier trouwens niet voor en voel je ook niet lullig. Niet iedereen praat nou eenmaal even gemakkelijk en ongemakkelijke stiltes zijn… nou ja, ongemakkelijk. Dus het is helemaal niet erg om je extra goed voor te bereiden. Weet je echt even niet meer waar jullie het over kunnen hebben? Probeer dan de onderstaande onderwerpen.

 • Familie of vrienden
 • Kledingstijl
 • Droombaan
 • Gekke feitjes: het is heel leuk om je date te verrassen met grappige feitjes. Hoeveel poten een duizendpoot heeft bijvoorbeeld, of wat de functie is van de strepen van een zebra!
 • Lievelings-tv-serie/-film
 • Lievelingsboek
 • Meest trotse moment
 • Sport
 • Reizen: als jullie beiden van reizen houden is dit een onderwerp dat jullie moeten bespreken! Geef elkaar tips over plekken die jullie echt moeten bezoeken.
 • Huisdieren: pas alleen wel op dat je geen kattengekkie lijkt en zeven miljoen foto’s van je kat laat zien.
 • Een relevant nieuwsonderwerp

Tip: Probeer deze onderwerpen wel een beetje subtiel het gesprek in te fietsen. Je wil niet zomaar na twee minuten stilte zeggen: “Dus… wat is je lievelingsboek?” In plaats daarvan kan je een bruggetje zoeken…”Ik lees een boek en dat speelt zich af in een restaurant dat er in mijn hoofd net zo uitziet als de plek waar we nu zijn! Ik hou echt van lezen, lees jij ook graag?”

Blijf op een eerste date weg van deze onderwerpen

Natuurlijk moet je aftasten hoe je date is en waar jullie wel of niet over kunnen praten, maar met onderstaande onderwerpen kan je het beste voorzichtig zijn.

 • Ex-relaties
  Ex-relaties zijn niet per se slechte onderwerpen. Je kan bijvoorbeeld netjes vertellen hoeveel relaties je hebt gehad. Maar als je negatieve verhalen over je ex vertelt, kan het onderwerp snel omslaan. Ook als je te veel positieve verhalen vertelt trouwens! Het kan in beide gevallen overkomen alsof jij nog niet over je ex heen bent. Je bent op een date om de ander te leren kennen, dus leef in het heden en laat het verleden achter!
 • Politieke voorkeur
  Ook een onderwerp dat heel leuk kan zijn, maar als jullie allebei andere politieke voorkeuren hebben, dan kan je dit onderwerp beter bewaren voor een derde of vierde date. Je wil namelijk geen conflict of verhitte discussie op een eerste date.
 • Het weer. Please.
  “Zo… wat een weer hè?” Als je over het weer begint, kom je ontzettend onorigineel over. Als je het sarcastisch of grappend doet, kan het weer wel.
 • Seks
  Als je nog niet weet hoe open of vrij je date over seks praat, laat dit onderwerp dan even liggen. Je kan je date namelijk behoorlijk ongemakkelijk maken als jij ineens begint over je seksuele voorkeuren en bedpartners.
 • Persoonlijke problemen
  Het is heel fijn als je het gevoel krijgt dat je date heel begripvol is en je alles met deze persoon kan delen, maar gooi je persoonlijke problemen nog even niet op tafel. Een grote schuld, een alcoholverslaving, voogdij issues… Deze kunnen je date behoorlijk laten schrikken. Natuurlijk horen je persoonlijke problemen bij jou en er komt een moment dat je deze moet delen. Maar misschien is dat meer geschikt voor het moment dat jullie besluiten dat de relatie de serieuze kant op gaat. Misschien zie je deze date wel nooit meer terug, wil je dan dat zo iemand zulke persoonlijke verhalen over jou weet?

Kan je het allemaal nog volgen? Dit mag wel, dit kan je echt niet zeggen, dat mag niet, maar alleen als je het zo doet… Het kan wat overweldigend zijn, hè? Zolang je maar onthoud dat je jezelf moet blijven en niet over je grenzen moet laten gaan, dan komt het echt wel goed!

Extra inspiratie

36 vragen verliefd36 vragen

Met deze 36 vragen zou je verliefd moeten worden. Volgens wie? Volgens de wetenschap. Het kan dus geen kwaad om een paar van deze vragen te stellen op een eerste date. Zijn jullie al een tijdje aan het daten? Maak hier dan een heel avondje van. Neem de tijd en ga de hele lijst af. Beantwoord allebei de 36 vragen en kijk elkaar daarna vier minuten lang diep aan. Lees alles over de 36 vragen om verliefd te worden in dit artikel.

 

ergernissen in relatieGrootste afknappers

Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op iemand. Het zijn óók de kleine dingen die iemand kan doen waardoor jij enorm afknapt! Dit zijn de grootste afknappers voor singles, dus check dit lijstje en doe deze dingen vooral niet als jij een goede indruk wil maken op je date. Maar onthoud ook dat zenuwen vaak een grote rol spelen tijdens een eerste date, dus doet jouw date iets van dit lijstje? Schrijf hem/haar dan niet meteen af.

 

26 vragen om iemand echt te leren kennenLeer elkaar écht kennen

Zijn jullie al een tijdje aan het daten of houd jij gewoon heel veel van diepgang? Kies dan een paar vragen van dit lijstje om je date écht goed te leren kennen. Waarschuwing: Stel ze niet allemaal op één avond, want dan schrik jij je date waarschijnlijk af.

Laat ons in een reactie weten wat jij van daten vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.303 keer bekeken

Geschreven door

Met de We-Connect app bedien je jouw favoriete We-Vibe speeltje vanaf je smartphone of tablet. Wat de app extra leuk maakt is dat je partner ook verbinding met jouw seksspeeltje kan maken, zelfs wanneer je liefje zich aan de andere kant van de wereld…
3.303 keer bekeken