Doe jij mee met de MEI MASTURBATIE CHALLENGE 2024?! Check ‘m hier!

Tess Talk: Eerste hulp bij Dry January

26 januari 2023,

geschreven door

Vandaag zijn we super excited om onze nieuwe column aan te kondigen, namelijk: Tess Talk! Hierin deelt beauty editor en EasyToys ambassador Tess Duinker haar ervaringen, tips en advies. In het thema van Stop Dry January vertelt zij dit keer over vaginale droogte.

Eerste hulp bij Dry January

Laat ik mijn eerste column voor EasyToys maar meteen zo droog mogelijk beginnen. Niet nat kunnen worden is kut. En ik kan het weten.

Terwijl veel mannen denken dat ze door enkel naar ons te wijzen al natte slipjes veroorzaken, weten wij vrouwen dat het vaak heel anders zit. De reden kan heel simpel zijn, een verlaagd oestrogeengehalte bijvoorbeeld (dit gebeurt bij 50% van de vrouwen in de overgang), maar ook stress, vermoeidheid, alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen kunnen een rol spelen. Trust me, als jij bij jezelf merkt dat je minder snel klaar bent om te glijden, dan ben je niet alleen.

We associëren makkelijk nat worden met onze seksualiteit en dat is op zich logisch, maar wat we hier niet moeten verwarren is dat willen en kunnen dus vaak los van elkaar staan. Onze bedpartners vinden het sexy als ze na een minuutje zoenen voelen dat je er helemaal klaar voor bent, maar wat gebeurt er in ons koppie (en lichaam) als het even anders gaat? En praten we met iemand hierover of is dit iets wat je zelfs aan je beste vriendin nog niet vertelt?

“Wat we niet moeten verwarren is dat willen en kunnen dus vaak los van elkaar staan.”

Toen ik 12 jaar geleden met spoed geopereerd moest worden aan (wat later bleek) zware endometriose, dacht ik er geen seconde aan dat het wel eens het einde van mijn relatie kon betekenen. Herstellen van een operatie is nooit leuk of gezellig, maar ik werd ook nog eens per direct met maandelijkse injecties in mijn linker bil kunstmatig in de overgang geplaatst.

Dus daar zat ik, bijna 30 jaar oud en elk half uur een opvlieger. Dag en nacht, 8 maanden lang. Ik denk dat ik het er redelijk goed vanaf heb gebracht. Mijn collega’s hadden van die waaiers voor me gehaald en iedereen om me heen wist van mijn situatie. Ik sliep met een stapel handdoekjes en liters water naast m’n bed. Ik wilde zo graag weer gezond worden, dus had er alles voor over. Verdiepte me in yoga, helende oliën en mijn voeding en heb zelfs een jaar lang geen suiker gegeten. Als je me zou kennen, dan zou je weten dat ik daar pas ECHT van opdroog down there. Snoep is life.

“Ik wilde zo graag weer gezond worden, dus had er alles voor over.”

Maar hoe sterk ik me ook voelde of voordeed tijdens deze rare periode, waar ik me totaal niet op had voorbereid, was dat ik volledig, maar dan ook echt compleet, totaal, finaal, opdroogde vanbinnen. Iets wat de bedoeling was voor mijn endometriose, maar zeker niet iets waar mijn seksleven op zat te wachten. Seks deed pijn, de tranen sprongen in mijn ogen bij elke poging, alsof er messen naar binnen gingen. Het werd een onmogelijke activiteit en dat was best even slikken voor iemand die het liefst elke dag seks heeft. Glijmiddel hielp een klein beetje, een beetje stoned worden soms ook, maar als ik heel eerlijk ben heb ik geen een keer kunnen genieten van seks tijdens mijn kunstmatige overgang. En voor je medelijden krijgt, ik heb het daarna dubbel en dwars weer ingehaald hoor. Maar wel met een andere man, want die van mij was inmiddels weg.

Ik deel dit met jullie omdat ik geloof in onderwerpen bespreekbaar maken die misschien in jouw koppie als een labyrint voelen.

Ook als er medisch niets met je aan de hand is, kan vaginale droogte je heel rot laten voelen. Veel vrouwen hebben nog nooit gespeeld met glijmiddel, terwijl dit in veel gevallen alles al zoveel fijner kan maken! Niks mis met een flesje standaard op je nachtkastje. En sowieso is er niets om je voor te schamen rondom dit thema, oké? Mocht je ergens mee zitten, praat er dan over met een gynaecoloog, huisarts of je bedpartner om mee te beginnen. Niet makkelijk nat kunnen worden komt echt vaker voor dan je denkt en jullie kunnen er allebei niets aan doen (tenzij de ander er écht niets van bakt, maar daar schrijf ik wel een ander keertje een column over).

x

Tess

We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

31.800 keer bekeken

Geschreven door

Ben jij zo’n type dat het woord ‘vluggertje’ soms wel heel serieus neemt, zonder dat het eigenlijk de bedoeling was? Bijna elke persoon met mannelijke geslachtskenmerken heeft het wel eens meegemaakt: Vroegtijdige ejaculatie. Wil jij het eens langer …
31.800 keer bekeken