Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

2.014 keer bekeken

Dit is waarom sommige mensen de liefde ontkennen!

9 april 2021,

geschreven door

Sommige mensen staan altijd open voor liefde, maar anderen lijken liefde te ontkennen of er zelfs voor weg te rennen. Herken jij dit? Misschien ben jij wel iemand die liefde ontkent of date je met iemand die de liefde moeilijk accepteert. Alles in jullie relatie wijst erop dat jullie klaar zijn voor de volgende stap, maar een van jullie durft deze stap niet te nemen. Wij leggen uit waarom sommige mensen de liefde ontkennen en hoe je dit kan herkennen.

Redenen om liefde te ontkennen

Vaak heeft de reden om liefde te ontkennen te maken met angst. In een enkel geval zit jij helaas fout en voelt de ander gewoon geen liefde voor jou zoals jij voor hem/haar. Maar dat is weer een heel ander onderwerp. Wij bespreken vandaag redenen om de liefde te ontkennen terwijl er wel degelijk gevoelens spelen.

“Dit zijn redenen om de liefde te ontkennen terwijl er wel degelijk gevoelens spelen.”

#1 Angst voor een gebroken hart

De liefde is een lastig fenomeen. Aan de ene kant is het het mooiste wat er is, maar aan de andere kant kan het ons verreweg de meeste pijn bezorgen. Zonder liefde zou er geen (mentale) pijn zijn. Want als jij niet van iemand houdt of diep om iemand geeft, dan kan diegene jou echt geen pijn doen. Ga maar na. De mensen van wie wij het meeste houden zijn ook de enigen die ons echt pijn kunnen doen. Dit geldt voor romantische relaties maar ook voor vriendschappen en familie. Als je hart vol zit va iemand verlies je een heel groot deel van je hart als deze persoon je leven verlaat en daarom doet het zo’n pijn.

“De mensen van wie wij het meeste houden zijn ook de enigen die ons echt pijn kunnen doen.”

#2 Angst om afgewezen te worden

Sommige mensen kunnen anderen heel goed lezen en aanvoelen. Ze merken het wel als iemand ze ziet zitten, verliefd op ze is of van hen houdt. Maar voor andere mensen kan dit heel lastig zijn. Als jij niet zeker weet of de ander hetzelfde voelt als jij, kan het heel spannend zijn om jouw gevoelens te delen. Het is dan veiliger om een beetje afstand te houden en niet toe te geven aan je gevoelens van liefde. Je hebt het leuk samen en je wil het niet verpesten. Dus wat doe je dan? Dan hou je het oppervlakkig en neemt geen ‘onnodig’ risico. Wat jullie nu hebben is prima. Als jij jouw gevoelens kenbaar maakt en de ander voelt niet hetzelfde, dan is jullie hele relatie -waarschijnlijk- verpest. Of tenminste, dat denk jij.

#3 Angst voor intimiteit

Voor de meeste mensen is intimiteit een heel belangrijk onderdeel van een relatie. Maar wat nou als jij daar helemaal niet van houdt? Of om een andere reden bang bent voor fysieke intimiteit. Misschien ben je wel bang omdat je onervaren bent, of bang omdat je denkt dat het pijn doet, misschien ben je wel erg onzeker over je lichaam. Dan kan het een reden zijn om liefde te ontkennen of ontwijken. Dan houdt jij misschien liever vast aan het idee van een goede vriendschap omdat je dan wel de steun, gezelligheid en connectie met iemand hebt, zonder het fysieke aspect.

#4 Bindingsangst

Bindingsangst is misschien wel een van de meest voorkomende redenen waarom iemand wegloopt voor de liefde. Mensen die hier last van hebben nemen afstand wanneer iemand te dichtbij komt. Vaak hebben zij vroeger geleerd om hun gevoelens voor zichzelf te houden en wanneer ze deze wel deelden werd het niet gewaardeerd. Hierdoor leerden zij al vroeg om hun gevoelens te ontkennen. Dit resulteert erin dat deze mensen op latere leeftijd afstandelijker zijn en situaties die veel gevoel en emoties oproepen liever uit de weg gaan. Het is dus niet zo dat mensen met bindingsangst niet met iemand wíllen zijn, het is gewoon heel moeilijk voor ze omdat ze niet zo goed weten hoe het moet.

Hoe ga je er mee om?

Ben jij zelf iemand die de liefde ontkent of date jij met iemand die dit doet? Dan is communicatie dé sleutel. Praat erover. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten wij ook wel. Maar je hoeft er niet per se direct met je partner over te praten. Neem een goede vriendin of familielid in vertrouwen. Zij kunnen je vaak wel bevestiging geven over de gevoelens van de ander en samen met jou objectief kijken naar jullie relatie. Zo hoef je niet bang te zijn dat jij iets verkeerd inschat. En onthoud dat kleine stapjes, ook stapjes zijn. Ga goed bij jezelf na, saboteer jij op deze manier jouw kans op liefde? Dat zou toch zonde zijn.

“Saboteer jij jouw kans op liefde?”

Het is ook fijn om te weten dat jij absoluut niet de enige bent die moeite heeft met het accepteren van liefde. Liefde is ook gewoon eng. Maar het mooie is dat we het allemaal ervaren en dat het alleen maar meer wordt als je het deelt. Dus wees niet bang en praat erover. Met wie dan ook. Zo ontneem je jezelf niet van het mooiste (en engste) wat er is op deze wereld.

Ontvang jij liefde met open armen of herken jij jezelf in deze tekst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5.122 keer bekeken

Geschreven door

Hoewel de pil een van de meest gebruikte anticonceptiemethoden is momenteel, zoeken steeds meer vrouwen naar hormoonvrije alternatieven. Bijvoorbeeld omdat ze geen kunstmatige hormonen kunnen of niet meer willen binnenkrijgen, of omdat de bijwerkinge…
5.122 keer bekeken