Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

2.340 keer bekeken

Communiceren over seks: zo doe je dat!

12 september 2021,

geschreven door

Goed zijn in bed heeft eigenlijk niet veel te maken met wat jouw skills zijn. Wat je ook tussen de lakens doet, een goed seksleven met je partner bereik je toch echt alleen wanneer jij en je partner een goed gesprek kunnen voeren over jullie seksleven, jullie seksuele wensen, grenzen en verlangens. Communiceren over seks is de fundamentele basis van jullie seksuele ontdekkingsreis. Of jullie nou wel of niet tevreden zijn met jullie seksleven, door te praten over jullie seksuele relatie ontdek je meer over jouw partner én over jezelf.

Communiceren over seks: dé sleutel naar een tevreden seksleven

Praten over seks is de enige manier om van elkaar te weten te komen hoe jullie over jullie seksleven denken. Misschien verdient het wat aandacht, zijn er problemen waar (een van) jullie tegenaan lopen, hebben jullie onbesproken verlangens of zijn jullie juist erg tevreden over de huidige stand van zaken. Hoe het er ook voor staat, een goed gesprek over seks kan alleen maar verrijkend werken voor jullie relatie. Je daagt elkaar zo uit om samen te groeien in jullie seksuele relatie, maar ook als individuen en als koppel. Zeker omdat het leven altijd in het teken van verandering staat, betekent dat jullie relatie en jullie seksleven ook vaak onderhevig is aan die veranderingen. Een fijn seksleven krijgen én behouden blijft altijd een gezamenlijke ontdekkingsreis.

Waar praat je over?

 • Seksuele wensen, verlangens en mogelijke fantasieën;
 • Seksuele grenzen: wat wil je zeker niet in bed?
 • Je (seksuele) zelfbeeld: hoe zie jij jezelf, je lichaam en je seksuele ik?
 • Erogene zones: welke plekjes zijn bij jou gevoelig en verdienen de aandacht?
 • Zijn er specifieke standjes of technieken die je fijn vindt of graag wil uitproberen?
 • Veilig vrijen en anticonceptie;
 • Seksuele problemen, zoals verminderd libido, erectie- of orgasmeproblemen of pijn bij het vrijen.

Waarom praten over seks zo lastig is

Veel mensen hebben de visie dat seks altijd maar spannend, fijn en lekker moet zijn. Wanneer dit niet altijd zo is, blijft seks een gevoelig onderwerp om over te kletsen. Zeker als we iets missen, zijn we bang onze partners mogelijk te kwetsen. We vatten feedback op ons seksleven vaak persoonlijk op, terwijl seks uiteindelijk iets is wat je samen maakt en doet.

“Het is lastig een gesprek over seks aan te gaan als je niet goed van jezelf weet wat je wel of niet fijn vindt in bed.”

Ook als je tevreden bent over je huidige seksleven, kan praten over seks moeilijk blijven. Het blijft iets intiems, mogelijk zelfs beschamends. Zeker als we specifieke wensen en fantasieën hebben waarvan we denken dat ze ongewoon zijn. Bovendien zullen er veel mensen zijn die misschien niet eens goed weten wie ze op seksueel vlak zijn en wat ze willen of juist niet willen. Het is lastig een gesprek hierover aan te gaan als je niet goed van jezelf weet wat je wel of niet fijn vindt in bed.

Tips voor een goed gesprek over seks

Open het gesprek over seks bij voorkeur buiten de slaapkamer. Bijvoorbeeld tijdens een diner voor twee of tijdens het relaxen op de bank. Stel bijvoorbeeld de open vraag aan je partner hoe hij of zij denkt over jullie seksleven. Sta open voor de inbreng van je partner. Ook als zijn of haar antwoorden gevoelig of als kwetsend worden beschouwd. Communiceren over seks zal – hoe moeilijk het gesprek ook is – jullie enkel kunnen verrijken, dus blijf vriendelijk, positief en respectvol naar elkaar.

 • Toon waardering voor elkaars inbreng;
 • Vraag door bij specifieke wensen en grenzen. Zo krijgen jullie een concreet beeld van hoe jullie het seksleven voor ogen hebben;
 • Blijf onbevooroordeeld, ook als jouw partner verlangens bespreekt die voor jou onbekend of vreemd lijken te zijn;
 • Neem de tijd! Elkaar beter leren kennen in de slaapkamer gaat vaak niet over één gesprek.

Ook tijdens het vrijen kunnen jullie blijven werken aan het verrijken van jullie seksleven. Experimenteer met standjes en geef aan of het voor je werkt of niet. Complimenteer je partner wanneer hij of zij iets fijns doet. In plaats van zeggen dat iets niet lekker is, kan je beter aangeven wat jouw partner wél kan doen om jou nog meer te plezieren.

Extra tip! Kijk samen naar porno, bekijk (of shop) online speeltjes of ga samen masturberen: zo ontdekken jullie ook wat jullie al dan niet opwindt.

Speel een erotisch (bord)spel

Als praten over seks lastig voor je blijft, kan het werken om samen met je lief een erotisch spel te gaan spelen. Sommige spellen bestaan uit spannende vragen om elkaar beter te leren kennen. Een bordspel als Ultiem Verlangen gaat veel verder dan dat. Dit spel is erop gericht om aan de hand van vragen en opdrachten de spanning op te bouwen. Gedurende het spel leer je meer van elkaar, maar ook meer over jezelf. Mogelijk leer je zelfs dingen over jezelf die je nog niet eerder had ontdekt.

Hoe ervaar jij het om te communiceren over seks? Vind je het lastig of gaat het je gemakkelijk af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

35.453 keer bekeken

Geschreven door

Iedereen die zijn schaamhaar wel eens geschoren heeft, weet dat het anders is dan even je oksels of benen ontharen. We kennen het allemaal wel: ingegroeide haartjes, jeukende bultjes en een brandende huid. Hoe voorkom je dat? Met onze 12 tips wordt h…
35.453 keer bekeken