Je klikt dit artikel waarschijnlijk niet zomaar aan. Wij snappen je. Wij weten dat het soms zó ontzettend moeilijk is om voor jezelf te kiezen. Het is makkelijker om voor een ander te kiezen, dan krijg je tenminste geen gezeur of gezeik. Maar in the end is het zo ontzettend vermoeiend. Daardoor maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Dat het moeilijk is om jezelf prioriteit te geven weten wij, maar met de volgende tips wordt het misschien wat makkelijker.
Nadenkertje: Als jij niet voor jezelf kiest, wie doet het dan wel?
Tijd voor me-time
Wanneer wij het hebben over me-time, zal je al snel denken dat we het vooral hebben over hete, sexy momenten met jezelf. Natuurlijk zijn deze momenten ook echt goed en gezond voor je, maar me-time is meer dan je favoriete game spelen, een maskertje op doen en een flinke masturbeersessie. Het concept me-time gaat veel verder en dieper dan dit. Het gaat om de zorg voor je algemene welzijn, oftewel je geest en lichaam. Je kunt zelfzorg (aka me-time) oefenen door jezelf elke dag prioriteit te geven. Momenten waarbij je voor jezelf kiest hebben een grote impact op je humeur en fysieke zelf. Dit oefenen zorgt er niet voor dat je van de ene op de andere dag ineens altijd makkelijk voor jezelf kan kiezen, maar het zal je wel helpen om langzaamaan de persoon te worden die je wilt zijn.
Wat jij ook nog even moet onthouden is dat voor jezelf kiezen niet betekent dat je de mensen om je heen verwaarloost. Jezelf prioriteit geven is als het opladen van je batterij. Zodra je weer energie hebt, kan je deze weer doorgeven aan familie, vrienden en collega’s. Met een lege batterij kan je ook niet geven. Dus door voor jezelf te kiezen, kies je uiteindelijk ook weer voor de ander. Als je bewuster wordt van het kiezen van jezelf elke dag, zal je snel verbetering merken in hoe je op bepaalde dingen en gebeurtenissen reageert: je zult minder stress ervaren, productiever zijn én niet geheel onbelangrijk: je zal meer van jezelf gaan houden. En dat is precies wat jij verdient. Snel door naar die tips dus.
“Jezelf prioriteit geven is als het opladen van je batterij. Met een lege batterij kan je ook niet geven.”
Tips voor gezond egoïsme
Tip 1 – Time-out
Neem elke dag de tijd voor een moment van rust. Of je nu vijf of 30 minuten de tijd hebt, een vaste ‘stille’ tijd voor jezelf elke dag, zal je helpen je gedachten te resetten. Dit kan ook de periode zijn waarin je affirmaties uitspreekt of jezelf herinnert aan de doelen die jij hebt. Dit moment ben jij alleen met jouw gedachten. Je zult je tijdens dit moment realiseren in welke mindset jij op dat moment verkeert. Het beste is om dit moment van stilte in de ochtend in te plannen; als je namelijk bewust bent van je huidige staat van zijn, heb je een beter idee van hoe je de dag tegemoet kan gaan.
Tip 2 – Stel jezelf een belangrijke vraag
En die belangrijke vraag heb jij vast wel eens voorbij horen komen, maar dan vooral op een sarcastische of grappige manier. Toch is deze vraag super belangrijk om jezelf te stellen. Het is de perfecte oefeningen op het pad naar onvoorwaardelijk voor jezelf blijven kiezen. De vraag waar we het over hebben is:
“Hoe voel ik mij hier eigenlijk bij?”
Heb jij bijvoorbeeld soms het gevoel dat je enorm wordt geleefd en daarom geen tijd hebt om dingen voor jezelf te doen? Dat jouw agenda dusdanig vol is dat dat stukje me-time er gewoon niet in zit? Hate to break it to you, maar je bent nooit het slachtoffer van jouw volle agenda. Je hebt altijd de keuze om je agenda minder vol te maken. Je kan afspraken afzeggen als dat nodig is en jij mag besluiten om sommige dingen niet te doen. Stel jezelf dus bij elke afspraak die in je agenda staat (of in je agenda lijkt te komen), deze vraag: Wat voel ik hierbij? Heb ik hier eigenlijk wel écht tijd voor? Moet het echt gebeuren? Heb ik er de energie voor? En nog belangrijker; krijg ik er energie van?
Het doel van deze vraag is niet dat je hele dagen in je bed weg ligt te stinken en niets meer doet. Ook niet dat je al je afspraken cancelt, want daar maak je ook niet per se vrienden mee. Het doel is wel dat je kritischer wordt, voordat je heel hard ‘ja’ schreeuwt wanneer iemand vraagt om een afspraak te maken. Besef ook dat je dingen mag afzeggen als je merkt dat je overloopt. Houd het dicht bij jezelf en geef eerlijk aan waarom je besluit voor jezelf te kiezen. Dan kun je eerder op begrip rekenen dan als je strooit met smoesjes.
Tip 3 – Luister naar jezelf
Naar jezelf luisteren is voor de meeste mensen echt heel erg lastig. Dit is wel een heel belangrijk onderdeel als het aankomt op meer voor jezelf leren kiezen. Naar jezelf luisteren heeft niet alleen te maken met je eigen normen en waarden en daar trouw aan blijven, maar vooral ook met dat welbekende onderbuikgevoel dat meer dan eens goed zit. Als wij het hebben over het luisteren naar jezelf, bedoelen wij dat je luistert naar dat wat het is wat jij wilt, voelt en nodig hebt. Het betekent dat jij rust moet nemen als je moe bent, ook als dat betekent dat je iemand teleur gaat stellen. Het betekent aan jezelf denken en dingen doen waar jij energie van krijgt en die goed voor je zijn. ‘Ja’ zeggen tegen die ene kans omdat het voor je goed voelt, ook al zeggen anderen dat je het misschien beter niet kunt doen. Maar ook ‘nee’ zeggen als je iets niet wilt, ondanks dat je dat misschien lastig vindt. Naar jezelf luisteren betekent niet dat jij je niet kan aanpassen aan anderen, maar wel dat je leert te herkennen wanneer je dat niet wilt. Jij kan nog steeds flexibel zijn, maar ga daarbij niet over je eigen grenzen.
Tip 4 – Bepaal wat jij belangrijk vindt
Vergt even wat nadenkerij, maar misschien kan jij hier eens goed over nadenken tijdens een time-out waar wij het bij stap 1 over hadden. Bepalen wat jij belangrijk vindt en bij jezelf blijven is namelijk super belangrijk als jij wilt leven naar jouw (kern)waarden. Wat vind jij belangrijk? Waar sta jij voor? Kernwaarden bepalen wat jij doet, hoe jij dat doet, wat jouw prioriteiten zijn en welke relaties je hebt. In the end ben jij eigenlijk jouw kernwaarden. Een goede oefening is om jouw kernwaarden op papier te zetten. Deze geven jou namelijk een goed beeld van wie jij nu eigenlijk bent. Wanneer jij dit weet zal jij je ook minder snel laten leiden door wat anderen over jou zeggen.
Opdracht! Pak een pen en papier en schrijf 10 kernwaarden op. Als je dat niet zo goed weet, zijn er online hele lijsten te vinden met voorbeelden. Wij hebben ook alvast wat voorbeelden van kernwaarden voor jou opgeschreven:
Creativiteit – Liefde – Onafhankelijkheid – Positiviteit – Stabiliteit – Vriendelijkheid – Passie
Zodra je 10 kernwaarden hebt opgeschreven, ga je er 3 uitkiezen die het allerbeste bij je passen en die het meest belangrijk voor je zijn. Die drie waarden zijn waarden om naar te leven. Als je die kernwaarden in je hoofd houdt en ernaar probeert te leven, dan zul je beter in staat zijn te herkennen wanneer iets niet bij je past en makkelijker kunnen kiezen voor iets wat jou wél blij en gelukkig maakt.
Leer bij jezelf te blijven
Als jij eenmaal hebt geleerd om meer bij jezelf te blijven, zal het ook veel makkelijker worden om voor jezelf te kiezen en te leven in Generation Easy. En maak je niet druk dat anderen de dupe worden wanneer jij voor jezelf kiest. Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
“Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.”
Wat zijn jouw kernwaarden? Inspireer anderen en laat het achter in de comments!