Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

872 keer bekeken

Catfishing: voorkomen is beter dan genezen…

26 augustus 2020,

geschreven door

Stel je voor… je hebt al een poos contact met die cutie die je via Instagram hebt leren kennen en het is je eindelijk gelukt om een afspraak te maken in real life. Eenmaal op locatie aangekomen is er geen spoor van je online-lover te bekennen of staat er ineens een totaal ander persoon voor je neus. Je bent in de valkuil van een Catfish getrapt.

Oops! You got Catfished..

Het zal je maar gebeuren. Je bent stapelverliefd geworden op iemand die niet eerlijk is geweest over zijn of haar identiteit. Je kent de naam Catfish misschien wel van de gelijknamige MTV show. Bij deze show draait het allemaal om een persoon die zich online anders voordat dan wie hij of zij eigenlijk is. Dat is ook meteen wat het woord Catfish betekent.

“Een Catfish kan naast goed in de smaak willen vallen, ook heel andere (minder onschuldige) doeleinden hebben.”

Jezelf anders voordoen dan je daadwerkelijk bent is over het algemeen niet echt een fantastisch idee, maar een Catfish kan naast goed in de smaak willen vallen, ook heel andere (minder onschuldige) doeleinden hebben. Voorbeelden zijn pesten, stalking of het aangaan van een relatie om op deze manier geld van het slachtoffer afhandig te maken. 

Catfish:
zelfst.naamw. (o)

(op sociale media) neppen, faken (het je mooier, jonger enz. voordoen dan je in werkelijkheid bent).

Kan het mij ook overkomen?

Misschien denk je dat jij nooit in de val van een Catfish zal trappen, maar het kan iedereen overkomen. Catfishing is een beroep an sich, en vaak zijn de gezichten erachter enorm goed in wat ze doen. Een onderbuikgevoel hebben we niet voor niets, dus probeer goed naar dit tweede brein te luisteren. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Sorry to break the news: maar dat is dan ook vaak zo.

“Een onderbuikgevoel hebben we niet voor niets, dus probeer goed naar dit tweede brein te luisteren.”

How to.. het ontmaskeren van een Catfish

Denk je met een Catfish te maken te hebben? Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of je met een oplichter te maken hebt of dat je toch echt in een prachtig sprookje bent belandt. Ook wanneer je contact maakt via Snapchat of media waarbij je kunt videobellen, kan het nog steeds zo zijn dat de persoon op het beeld nog steeds niet degene is wie die zegt te zijn. Tegenwoordig is er van alles mogelijk op technologisch vlak, dus neem niet genoegen met deze vorm van ‘bewijs’ vinden. Het is overigens niet eens zoveel werk om toch even die dubbele check te doen. 😉

Google is je beste vriend!

Google weet alles. De voornaam, achternaam en woonplaats van je lover zouden al enige resultaten moeten genereren. Een paar van deze basisgegevens kunnen al social media accounts, foto’s en websites opleveren. Is er bijna geen activiteit? Dan heb je waarschijnlijk met een Catfish te maken. Daarnaast heeft Google ook nog de fantastische optie om op afbeelding te zoeken. Bij Image Seach hoef je alleen maar een foto in de zoekbalk te plaatsen en binnen no-time krijg je resultaat waar de foto oorspronkelijk vandaan komt.

Check de vriendenlijst

Als de potentiële Catfish een beetje verstand van zaken heeft, heeft hij/zij ook een of meerdere social media accounts. Spit eens door de vriendenlijst. Reageren mensen in zijn vriendenlijst bijvoorbeeld wel eens op posts? Wordt de mogelijke Catfish wel eens getagd in foto’s van vrienden? Blijft de twijfel groot, dan kan je natuurlijk ook een van zijn/haar ‘beste vrienden’ benaderen om te checken of deze persoon inderdaad is wie hij zegt dat hij is.

Vraag om een specifieke foto

Dit is de snelste manier om er achter te komen of jouw lover een Catfish is of niet. Vraag eens om een foto waarbij hij of zij een papiertje vast houdt met een specifieke tekst erop. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hey schatje, hier is je bewijs’ of gewoon simpelweg je naam. Het zegt genoeg wanneer de persoon in kwestie deze foto niet wil maken.

“Vraag eens om een foto waarbij hij of zij een papiertje vast houdt met een specifieke tekst erop.”

Ben jij wel eens het slachtoffer geweest van een Catfish of heb jij zelf wel eens een fake profiel aangemaakt? Deel het met ons in de comments!

2 reacties

  1. Ik denk nog steeds dat ik daarmee bezig ben .al 4 jaar en heb al 35000 euro gestuurd aan haar ,maar ze zegt dat ze echt niet liegt

    1. Dat klinkt niet als zuivere koffie, Berry. Probeer de waarheid eens te achterhalen met de tips uit dit artikel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.933 keer bekeken

Geschreven door

Wat?! Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker seks willen dan mannen! Meestal wordt gedacht dat mannen elke seconde van de dag seks willen en dat ze maar geluk hebben wanneer hun vrouwelijke partner ook eindelijk eens van bil wil. Nou, niets is minder…
1.933 keer bekeken