Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik heb een kousen fetisj. Wat kan ik doen?”

12 januari 2019,

geschreven door

Beste Talitha, als man vind ik het erg opwindend om af en toe vrouwenkleding te dragen, zoals slipjes en pantykousjes. Ik schaam me hier echt voor en vraag me af wat er mis is met mij. Zijn er meer mannen zoals ik, een dames lingerie en kousen fetisj hebben? Waarom heb ik deze voorliefde? Ben ik nu abnormaal en moet ik er iets aan doen?”

– Robbin

Beste Robbin,

Mannen die het opwindend vinden om vrouwenkleding of dames lingerie te dragen, komt veel vaker voor dan je denkt. Het is namelijk een van de meestvoorkomende ‘fetisjen’. Dus maak je geen zorgen: je bent absoluut niet de enige die dit spannend vindt!

Wist je dat… een voorliefde voor het dragen van dameslingerie en een kousen fetisj een van de meestvoorkomende fetisjen wereldwijd zijn?

Een dameslingerie en kousen fetisj

Seksueel fetisjisme betekent seksueel opgewonden worden van niet-levende objecten of lichaamsdelen anders dan de geslachtsdelen. Vaak heeft een fetisj ook betrekking op bepaalde materialen of kledingstukken, zoals lak, leer en latex kleding. Ook het dragen van vrouwenkleding en dameslingerie valt onder seksueel fetisjisme.

Wat is ‘normaal’ en ‘abnormaal’?

Er heerst een maatschappelijke norm over wat wij normaal vinden op seksueel vlak. Opgewonden van een niet-levend object of in jouw geval een kousen fetisj, wordt al gauw gezien als vreemd, abnormaal of zelfs ongezond. Ik vind dat niet terecht, want wie bepaalt waar de grens ligt tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’? Ieder mens is namelijk uniek met zijn of haar eigen seksualiteit. Wat voor de een opwindend is, hoeft voor de ander niet opwindend te zijn (en vice versa). Niemand die dus kan zeggen dat de ene ‘fetisj’ normaler is dan de ander.

Wist je dat… voor alles dat jij je kan bedenken, wel een fetisj bestaat?

Het ontstaan van seksuele voorkeuren en fetisjen

Hoewel er verschillende theorieën zijn, wordt over het algemeen aangenomen dat onze seksuele voorkeuren al vroeg in de kindertijd vorm krijgen. Zo kan door toevallige blootstelling aan een bepaald object – tijdens seksuele opwinding – een associatie ontstaan tussen seksuele opwinding en het object. Op deze manier ontstaat een voorliefde voor een object.

“Vaak ontstaat een seksuele voorkeur of fetisj al in de vroege kindertijd.”

Daarnaast bestaat het idee dat seksuele voorkeuren en fantasieën steeds meer vorm krijgen aan de hand van ervaring, grenzen opzoeken en grenzen overschrijden. Dit werkt een beetje als een verslaving: je gaat steeds op zoek naar een seksuele prikkel die bevredigend genoeg is. Sommige mensen hebben steeds meer prikkels nodig om hetzelfde opwindende effect te krijgen. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom mensen uiteindelijk opgewonden worden van iets waar ze eerder niet opgewonden van werken.

Het hebben van een fetisj kan heel normaal en gezond zijn

Wat normaal en gezond is, hangt voor een groot deel ook af van je eigen denkkader. Ook al heb je een seksuele voorkeur voor iets dat niet iedereen heeft, jouw denkkader bepaalt voor een deel of je je ervoor schaamt of niet.

Mensen die hun fetisj omarmen, zien als onderdeel van hun identiteit én een plekje kunnen geven in hun dagelijks functioneren, zijn over het algemeen juist erg gezond en gelukkig. Je uitleven naar je fetisj kan zeer ontspannend en bevredigend werken, wat uiteindelijk jouw algehele welzijn ten goede komt.

Wanneer het hebben van een fetisj een probleem is

Soms leidt het hebben van een fetisj echter tot problemen:

 • Jouw seksuele voorkeur leidt tot negatieve gevoelens.
 • Het dagelijks functioneren, werk- sociale en/of liefdesleven worden negatief beïnvloed.
 • Het handelen naar jouw fetisj vormt een gevaar voor jouw eigen of andermans gezondheid.
 • Het uiten van jouw fetisj leidt tot strafbare handelingen.

Zolang jouw kousen fetisj geen negatieve impact heeft op jouw leven of het leven van anderen, is het iets waar jij je absoluut geen zorgen over hoeft te maken. Merk je echter dat het wel leidt tot negatieve gevolgen? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met jouw huisarts of een hulpverlener bij jou in de buurt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

8 reacties

 1. Hallo ik heb een luierfetish draag dus grg luiers plas grg ook erin en draag ze grg ook beetje dik opvallend onder joggingbroekje het wind mij beetje op dat het ook opvalt mijn droom is om verschoond te worden en soort begeleider te hebben vawaar heb ik deze vreemde fetish

  1. Hallo Stef,

   Waar de fetisj precies vandaan komt, is niet altijd duidelijk te zeggen. Over het algemeen wordt gedacht dat een seksuele voorkeur al vroeg in de kindertijd ontstaat. Bijvoorbeeld door toevallige blootstelling. Zeer jonge kinderen kunnen (toevallige) aanraking van de geslachtsdelen al als prettig ervaren, zonder dat dit geassocieerd wordt met ‘seks’. Als dit tijdens het verschonen van een luier (meerdere keren) gebeurt, kan een link tussen ‘het dragen van een luier’ en ‘aanraking van de geslachtsdelen’ ontstaan. Later, rond de puberteit, kan iemand daar dan seksuele opwinding bij ervaren.

 2. Ik heb juist een fetish op latex en pvc leder maar durf ook niet over straat te lopen dat de mensen negatief gaan uiten naar je ik doe ook juist binnen huis gordijnen dicht en ik slaap kwa latex in bed naakt onder alleen omdat mij erg lekker voelt enigste nadeel is wel je gaat behoorlijk lopen zweten maar voor mij is dat niet erg ik wil graag mee buiten lopen maar de moed is er niet kwa schaamte wasteland is misschien een idee maar zelf alleen heen gaan is best onprettig want je bent wel alleen zonder dat je iemand bij je in de buurt bent en die er ook van houdt

 3. Nou robbin, ik ben ook 1 van de mannen die dit opwindend en fijn vindt. Ik draag graag panties, slipjes, jarratels, bodystockings. Het gevoel van het materiaal is opwindend. Ik stel mij dan ook voor dat ik een vrouw ben, en seks wil hebben. Ik doe dan ook lipstick op om vrouwelijker te zijn. Doe dit wel binnens huis, maar zou het ook graag buitens huis een keertje willen laten zien. Lijkt mij opwindend om dit anderen te tonen. Maar waar kan ik dit doen? Dus dat weerhoudt mij. Jij een idee talitha?

  1. In principe kan je overal over straat lopen, gekleed als vrouw. Dat is niet strafbaar.
   Als je je daar (nog) niet zeker over voelt, kan je eens kijken of het bezoek brengen aan een erotische beurs of een erotisch feestje iets voor jou is. In deze sferen kan en mag je zijn wie je bent, en wellicht is dat een eerste veilige stap om te ervaren hoe het is om voor de buitenwereld als vrouw gekleed te zijn.

   1. Bedankt voor jouw antwoord talitha. Erotische beurs lijkt mij leuk, maar of ik daar gekleed als vrouw naar toe ga is lastig. Misschien als ik mij daar omkleed dat dit gemakkelijker is. Zelfde geldt voor een erotisch feest, denk dat ik het best wel durf om daar als vrouw rond te lopen, maar wel dat ik mij daar dan omkleed. Eigenlijk is mijn droom om over straat te lopen als vrouw, maar ik ben bang voor negatieve reacties. Ik kleed mij steeds vaker als vrouw thuis, maar wel met de gordijnen dicht, of op de plekken waar mensen amper mij kunnen zien laat ik het gordijn meer open staan. Dragen van panties geeft een heerlijk gevoel, hierdoor ga ik mij gelijk al vrouwelijker voelen. Als ik dan mijn korte rok en laarzen aan doe, dan is het gevoel nog mooier. Na mijn lipstick en oog schaduw voel ik mij helemaal lekker. Heb zelf gedachtes over samen zijn met een man, maar daar ben ik helemaal bang voor. Pogingen gedaan, maar dit was altijd een fiasco, dat ik terug krabbelde.

  2. Hoi allen
   Blij te lezen dat ik niet alleen ben met een nylon/lange kousen/latex,leder en PU
   Mij wind het al van kinds af aan op,ook serieel
   Ik draag elke dag nylons/panty’s en heb het geluk dat men vrouw er mij in steunt en zij zelf me regelmatig vraagt me volledig te kleden als vrouw en begon het op termijn ervan te houden
   Wat ik wel raar vind dat ik ook heel opgewonden geraak wanneer ik mannen in nylons of lange kousen zie (gelukkig dat men vrouw dit ook weet)

   1. Danny,ik moet bekennen dat ik het dragen van holdups&jarretels enz onder een minirokje met mijn favoriete open sandaaltjes met enkelbandjes en een 10 cm hoge hak voor geen geld van de wereld nog wil missen,ik ben altijd onderdanig geweest met een fetish voor lingerie&hoge hakken,door mijn exvrouw ben ik hetzelf beginnen dragen,dagelijks,alleen is het moeilijk om gelijkgestemden te vinden als gescheiden man maar dat weegt niet op dat ik me sexy,zelfs beetje slettig voel wanneer ik lingerie draag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb me altijd al wat onzeker over mijzelf gevoeld, vooral over hoe ik eruit zie. Nu in een vriend heb speelt dit ook parten in de slaapkamer. Ik durf me niet te laten gaan en ik merk dat ik erg terughoudend en passief ben tijdens…
1.454 keer bekeken