door seksuoloog Talitha

“Hoe krijg ik weer zin in seks?”

11 september 2021

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren samen, maar het laatste jaar is mijn zin in seks gedaald tot het vriespunt. Ik ben dolblij met mijn vriend, houd veel van hem en heb geen behoefte aan iemand anders, maar toch is mijn libido ver te zoeken. Inmiddels levert dit spanningen op in onze relatie en ben ik daarnaast bang dat mijn vriend zijn behoeften elders gaat zoeken… Wat kan ik doen om weer zin in seks te krijgen en ons seksleven weer nieuw leven in te blazen?

– Feline

Beste Feline,

Het nieuwe, onbekende en spannende van een relatie in het begin werkt voor velen erotiserend: ons lijf raakt moeiteloos opgewonden. Maar die nieuwigheid verdwijnt, je partner en jij kennen elkaar door en door en in de slaapkamer kan het op den duur routinematig verlopen. Ons lichaam reageert hier niet meer zo opwindend op, waardoor de zin in seks kan verminderen of we minder de behoefte krijgen onze partner te willen bespringen. Het hebben van een langdurige relatie is dus vaak een peiler van iemands libido.

Minder zin in seks: waar komt dat door?

Naast het hebben van een langdurige relatie zijn er diverse redenen waardoor het libido kan verminderen:

  • Het ervaren van stress, bijvoorbeeld door een druk bestaan, een veeleisende baan of andere zorgen;
  • Het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen, zoals de pil;
  • Chronische vermoeidheid en/of slaaptekort;
  • Een gebrek aan intimiteit, het hebben van een onbevredigend seksleven of bij relationele problemen;
  • Gevoelens van somberheid, angst, schaamte of schuld of bij het hebben van een depressie;
  • Bij het gebruik van bepaalde medicatie, zoals antidepressiva of medicatie bij hart- en vaatziekten;
  • Het naleven van ongezonde gewoonten, zoals bij overmatig alcoholgebruik, het hebben van overgewicht of te weinig lichaamsbeweging hebben.

Tips voor een hoger libido

Vaak is er niet één specifieke reden waarom het libido vermindert, maar een combinatie van meerdere factoren. Probeer voor jezelf te achterhalen of er meerdere redenen kunnen zijn. Bijvoorbeeld indien er sprake is van een onzeker zelfbeeld, een druk bestaan en pilgebruik. Onderzoek of je zelf hier iets aan kan veranderen. Overweeg hormoonvrije anticonceptie, onderzoek meer gezonde leefstijlen, beweeg meer, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning en nachtrust. Ook is het van belang dat jij je zelfzeker en sexy voelt in je eigen lijf.

Tip! Gebruik je fantasie, lees een erotisch verhaal of kijk (samen) naar porno. Doe van alles wat voor jou prikkelend werkt om dat seksuele vlammetje in jezelf weer te vinden.

Binnen je relatie blijft het tevens belangrijk om de intimiteit te blijven opzoeken. Blijf investeren in je relatie, complimenteer, knuffel en kus elkaar regelmatig. Voldoende intimiteit buiten de slaapkamer kan de weg naar de intimiteit in de slaapkamer vergemakkelijken. Bespreek eventuele seks- of relatieproblemen en probeer hier samen zo constructief mogelijk mee om te gaan.

Maak zin in seks!

Een specifieke tip die ik je kan meegeven is het maken van zin in seks. Het kan behoorlijk ontmoedigend werken als je blijft wachten op het spontane vlammetje der seksuele opwinding. Probeer daarom seks te initiëren of in te gaan op het initiatief van je partner, ook als je nog niet echt seksueel opgewonden bent. Vaak reageert je lichaam hier tijdens het voorspel vanzelf op en komt die zin in seks toch nog. Het is niet erg om nog niet zoveel te voelen als jullie net beginnen met vrijen. Accepteer dan dat die opwinding nog even tijd nodig heeft en uiteindelijk wel komt. Ga echter nooit over je grenzen heen en doe niets met oprechte tegenzin: seks moet voor jullie beiden vrijblijvend en leuk blijven.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

2 reacties op "Hoe krijg ik weer zin in seks?"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid