door SassySue

De 5 grootste mythes over ‘echte liefde’

22 februari 2021 door SassySue

Liefde is… geweldig, goed, heerlijk, fantastisch… enzovoort. We zijn allemaal voor de liefde. Maar er zweven ook behoorlijk veel populaire mythen rond over liefde en relaties. Een aantal hadden alleen honderden jaren geleden ontkracht moeten worden. Honderd jaar geleden waren wij er nog niet, maar nu wel. Het is dus tijd om een aantal van die verzinsels te ontkrachten zodat ons idee van ‘ware liefde’ iets minder vervormd en verdraaid wordt (hopelijk).

#1 Echte liefde is tumultueus en vol passie

Dronken zijn van de liefde. We kunnen de hopeloze romantici hiervoor bedanken. Volgens hen moest liefde overweldigend, wild, intens en bedwelmend zijn. Hollywood heeft hier maar wat goed op ingespeeld met al die romantische films. Als gevolg hiervan zijn velen van ons opgegroeid met het idee wat liefde ‘zou moeten zijn’ – en als dat niet zo is, worden we achterdochtig, ongeïnteresseerd of verveeld. Liefde kan zeker hartstochtelijk en tumultueus zijn, maar ook deze emoties blijven niet constant.

“Velen van ons zijn opgegroeid met het idee wat liefde ‘zou moeten zijn’ – en als dat niet zo is, worden we achterdochtig, ongeïnteresseerd of verveeld.”

De waarheid is dat dit soort ingrijpende en gepassioneerde gevoelens in liefdevolle relaties na verloop van tijd milder worden, en dat is niets om je zorgen over te maken. Het is volkomen normaal. Er is ook vervulling in een liefde die veilig, comfortabel en toegewijd aanvoelt – met af en toe een kleine dosis pit voor een goede balans.

#2 Bij échte liefde kent jouw partner jou door en door

Veel mensen denken dit nog steeds, dus sorry dat wij dit aan je moeten vertellen. Don’t kill the messenger, maar breaking news: Wanneer je verliefd wordt op iemand, ontwikkel je niet automatisch gedachtenleesvermogen. De meeste mensen hebben niet het vermogen om precies te weten wat iemand anders denkt en wil, ongeacht het aantal keren dat we liefdevolle woorden tegen ze hebben gefluisterd of aan hun oorlellen hebben gezogen. De mythe dat geliefden de wensen en behoeften van hun partners zouden moeten kennen zonder duidelijke communicatie, bewijst liefde en relaties nou niet echt een goede dienst. Hate to break it to you, maar de grootste kans om te krijgen wat je wilt en jezelf gehoord te laten voelen is door duidelijk met je partner te communiceren over hoe je je voelt en wat je nodig hebt.

” De meeste mensen hebben niet het vermogen om precies te weten wat iemand anders denkt en wil, ongeacht het aantal keren dat we liefdevolle woorden tegen ze hebben gefluisterd of aan hun oorlellen hebben gezogen.”

#3 Je geeft alles op voor de ware

Deze gaat uit naar iedereen die is opgegroeid met de gedachte dat zelfopoffering dé ultieme liefdesdaad is. In de liefde is het logisch dat je je partner gelukkig wilt maken, maar dit mag nooit ten kosten gaan van jouw eigen geluk. Je kan pas van iemand houden wanneer je van jezelf houdt, en dus ook je eigen grenzen respecteert. Personen die wel vasthouden aan deze liefdesmythe lopen meer risico om in een manipulatieve relatie terecht te komen; maar snel deze stomme mythe vergeten dus.

“In de liefde is het logisch dat je je partner gelukkig wilt maken, maar dit mag nooit ten kosten gaan van jouw eigen geluk.”

#4 Als de liefde écht is, heb je altijd goede seks

Als dit waar zou zijn, was de Satisfyer voor vele vrouwen de enige echte ware liefde. Maar dit is dus een fabel! Als de seks goed is, betekent dat niet meteen dat de relatie goed is en als de seks niet goed is, hoeft er echt niet meteen iets aan de hand te zijn. Problemen in de slaapkamer kunnen een afspiegeling zijn van kwesties in een relatie die verband houden met intimiteit en het verlangen naar elkaar, maar goede seks heeft in principe niets te maken met ware liefde. Het heeft wel te maken met duidelijk communiceren over wat je wel en niet wil tijdens de seks.

“Als dit waar zou zijn, was de Satisfyer voor vele vrouwen de enige echte ware liefde.”

#5 Echte liefde is voor altijd

… en als het niet voor altijd is, was het dan geen echte liefde? Deze liefdesmythe is leven ingeblazen door die slappe huwelijksgeloften waar we ‘echte liefde’ gelijkstellen aan een tijdloze en onsterfelijke ervaring: tot de dood ons scheidt.” Wauw, als we hebben het over druk. Deze mythe kan om een paar redenen echt problematisch zijn. Ten eerste: als je beweert dat een liefde iets voor altijd is, geef je bijna iemand de vrijkaart om een relatie niet te onderhouden en ondersteunen. Waarom zou je überhaupt de moeite nemen als je weet dat het toch wel forever and always is?

“Soms kan een liefde enorm intens maar toch vluchtig zijn. Dit suggereert niet dat deze liefdeservaring niet ‘echt’ zou zijn.”

Ten tweede kan het ervaringen van vroegere liefdes die niet alleen betekenisvol, maar ook belangrijk waren, buiten beschouwing laten. Soms kan een liefde enorm intens maar toch vluchtig zijn. Dit suggereert niet dat deze liefdeservaring niet ‘echt’ zou zijn. Het is belangrijk om open te staan voor alle soorten liefde en niet alleen het soort liefde dat blijft bestaan. Dat kan je gewoon simpelweg niet voorspellen.

Van welke uit deze rij had jij niet verwacht dat het een fabel zou zijn?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid