Onlangs vroegen we jullie via onze Insta-stories wat jullie aan een seksuoloog zouden willen vragen. We hebben allemaal goede vragen binnengekregen die ik vandaag beantwoord in deze nieuwe Q&A!
Heb je ook een vraag? Je kunt hem insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #10.
De vragen in dit blogartikel
- Is het erg als ik er een speeltje bij pak als mijn man op werk is?
- Waarom is mijn libido ineens lager?
- Ik heb de indruk dat ik soms wel zin heb, maar niet nat wordt. Waarom gebeurt dit?
- Kan anale stimulatie helpen bij verbetering van de bekkenbodemspier?
- Waarom kan ik heel soms wel klaarkomen van penetratie, maar vaak niet?
- Soms krijg ik geen volledige erectie, of helemaal niet. Als ik het wel heb ben ik heel snel gevoelig. Wat kan ik doen?
- Kunnen mannen een orgasme faken?
Q&A verzamelblog #10
1. Is het erg als ik er een speeltje bij pak als mijn man op werk is?
– Claudia, 42 jaar
Het is heel normaal om in je relatie naast het seksleven dat je met je man hebt, ook te blijven genieten van solo-seks. Zeker als je tevreden bent over je huidige seksleven, hoeft masturbatie geen teken te zijn dat er iets niet klopt in je relatie. Masturberen – met of zonder speeltje – is voor velen een manier van ontspanning, me-time, je eigen lichaam (nog) beter leren kennen of gewoon even een moment waarin jij jezelf wil verwennen.
Indien jij je er schuldig of onprettig bij voelt dat je dit doet wanneer je man niet thuis is, kan je altijd overwegen dit met hem bespreekbaar te maken. Ben je bang dat het verkeerd kan overkomen? Dat hij zich mogelijk gekwetst kan voelen? Dit hoeft zeker niet zo te zijn als jij ook helder hebt wat de reden is dat je jezelf verwend als hij aan het werk is en dat liefdevol aan hem kan uitleggen.
2.Waarom is mijn libido ineens lager?
– Robbert, 39 jaar
Als je merkt dat jouw zin in seks minder is dan wat je voorheen van jezelf gewend bent, kan dat te maken hebben met verschillende factoren. Afhankelijk van waar het aan ligt, zijn ook diverse oplossingen te bedenken. Houd er rekening mee dat het vaak niet eenvoudig is om één oorzaak aan te wijzen. Het kan ook geregeld gaan om een combinatie van factoren waardoor het libido kan afnemen.
In veel gevallen speelt de waarde van jouw testosteron in je lichaam een belangrijke rol. Dit hormoon is onderhevig aan schommelen, maar bij een tekort kun je merken dat dat invloed heeft op je verlangen naar seks. Er zijn echter verschillende dingen die invloed hebben op jouw testosteronniveau, en tevens kunnen ook andere factoren invloed hebben op je libido:
- Een verstoorde hormoonbalans: Hoe jij je lichamelijk, mentaal en seksueel voelt, heeft voor een groot deel te maken met je hormoonhuishouding. De wijze waarop alle hormonen in je lijf zich tot elkaar verhouden zegt iets over je welzijn. Zie het als een complex werkend symfonisch orkest: je wil dat het orkest perfect in samenspel is, maar wanneer één of meerdere instrumenten vals of buiten de maat spelen, heeft dat invloed op het hele orkest.
- Stress in brede zin: Bij stress denken we direct aan mentale stress, dat absoluut invloed heeft op ons algehele welzijn. Naast mentale stress kan nutriële stress (slechte of gebrekkige voeding) en lichamelijke stress (bijvoorbeeld door te véél trainen) je hormonen flink in de war brengen.
- Problemen binnen de relatie, inclusief voorafgaande seksuele ontevredenheid of problemen.
- De leeftijd van de man: Niet alleen vrouwen komen in de overgang, ook mannen krijgen te maken met een veranderende hormoonhuishouding naarmate ze de middelbare leeftijd naderen. Bij mannen gaat dit echter minder ‘abrupt’ dan bij vrouwen. Het testosteronniveau daalt langzaam maar geleidelijk vanaf 30 à 40 jaar. Eerst zul je daar niet zoveel van merken, maar op den duur zal op latere leeftijd het niveau structureel lager zijn dan in je twintigerjaren. Dit effect kan je gaan merken in de slaapkamer. De mannelijke overgang wordt ook wel de andropauze of de penopauze genoemd.
- Leefstijl: Zoals eerder al benoemd, is slechte voeding, te weinig of te veel (verkeerde) beweging, drank-, drugs- en/of nicotinegebruik, overmatig werken, onvoldoende rust en ontspanning nemen en te weinig nachtrust funest voor je hormonen en daarmee je libido.
Wist je dat… langdurig schermgebruik, een leven in een drukkende maatschappij en blootstelling aan toxische stoffen (in de lucht, pesticiden, in cosmetica, plastic etc.) een negatieve invloed kunnen hebben op jouw testosteronlevels?
Onderzoek voor jezelf welk van bovenstaande factoren voor jou van toepassing kunnen zijn. Op basis daarvan zou je iets kunnen doen of veranderen om je libido omhoog te krikken. Denk hierbij aan meer ontspanning, verandering van leefstijl door ongezonde gewoonten of patronen te doorbreken of relatieproblemen functioneel bespreekbaar te maken door te denken in mogelijkheden.
3. Ik heb de indruk dat ik soms wel zin heb, maar niet nat wordt. Waarom gebeurt dit?
– Monica, 24 jaar
Seksuele opwinding is – zeker bij vrouwen – niet zomaar iets. Lichaam en geest werken hierbij altijd samen. Je kunt een lichamelijke seksuele reactie krijgen (nat worden, dieper worden van de vagina, zwelling van de schaamlippen) in niet-seksuele situaties waarbij je tevens in je hoofd helemaal niet bezig bent met seks of zin hebben in seks. Andersom kan ook: je kunt in je hoofd denken en voelen dat je seks wil (een seksueel verlangen hebben), maar je lichaam gaat nog niet mee in dat gevoel, waardoor je lichaam zich ook niet klaarmaakt om seks te kunnen hebben. De lichamelijke opwinding blijft dan uit.
Onthoud wel dat de lichamelijke reactie bij vrouwen vaker op zich laat wachten. Dit duurt vaak langer dan bij mannen, die gemiddeld genomen vrij vlot paraat staan (een erectie krijgen). Neem zeker twintig tot dertig minuten de tijd om je lichaam de kans te geven opgewonden te raken, door uitgebreid aandacht te besteden aan het voorspel. Vul dit in met handelingen die voor jou prikkelend werken, maak gebruik van je eigen fantasieën die jou meer kunnen opwinden, geniet en heb geduld.
4. Kan anale stimulatie helpen bij verbetering van de bekkenbodemspier?
– Cayden, 33 jaar
Je kunt zeker anale stimulatie overwegen om de bekkenbodemspieren – en bij mannen dan voornamelijk de PC-spier – te trainen. De bekkenbodemspieren vormen een groep spieren dat als een soort hangmatje in je bekken ligt. Het voorkomt dat de bekken verzakken. Daarnaast spelen de bekkenbodemspieren een belangrijke rol bij het seksueel functioneren. De spanning die hierop staat kan invloed hebben op het reguleren van de erectie en het vermogen om te kunnen klaarkomen.
Bij een orgasme zijn het ook onder andere de bekkenbodemspieren die je voelt samentrekken. Die aan- en ontspanning is tevens voelbaar bij de anus waarbij de spanning op het bekken direct invloed heeft op de kringspier. Je kunt dus meer bewust worden van de spanning op het bekken én hiermee trainen als je de anus stimuleert.
Er zijn ook speciale anaal ballen, anale kettingen of kralen verkrijgbaar die hier speciaal bedoeld voor zijn. Ontspanning is nodig om ze in te brengen. Eenmaal ingebracht kan je spelen met aanspanning, waardoor de ballen of de kralen kunnen gaan bewegen, met een stimulerend effect. Bijkomend voordeel is dat je hiermee je bekkenbodemspieren goed kan trainen.
“Bij een orgasme zijn het ook onder andere de bekkenbodemspieren die je voelt samentrekken, onder andere bij de anus. Anusstimulatie kan dus voor meest bewustwording van die spanning zorgen.”
5. Waarom kan ik heel soms wel klaarkomen van penetratie, maar vaak niet?
– Lize, 21 jaar
Veel vrouwen geven aan niet te kunnen klaarkomen tijdens penetratie of hier moeite mee te hebben. Dit kan te maken hebben met verschillende dingen:
- Er is onvoldoende clitorisstimulatie tijdens penetratie doordat veel seksstandjes de clitoris niet of nauwelijks extern prikkelen. Externe clitorisstimulatie is voor veel dames een must om de opwinding zodanig op te voeren dat ze hun hoogtepunt kunnen bereiken.
- Je mentale opwinding wordt geblokkeerd door onzekere of afleidende gedachten, zorgen, gevoelens of angsten. Als je mentaal niet in het hier-en-nu de focus kan leggen op het seksuele plezier, wordt jouw lichaam ook niet goed aangestuurd om te reageren op seksuele prikkels.
- Er wordt te weinig tijd vrijgemaakt voor de seks (inclusief het voorspel). Veel vrouwen hebben zeker twintig tot dertig minuten de tijd nodig om volledig opgewonden te raken en daarmee kans te hebben op het bereiken van hun hoogtepunt.
- Er is onvoldoende stimulatie of de juiste erogene plekjes worden te weinig gestimuleerd. Geef dus aan wat jij echt lekker vindt en creëer ruimte tijdens de seks om hier aandacht aan te schenken.
6. Soms krijg ik geen volledige erectie, of helemaal niet. Als ik het wel heb ben ik heel snel gevoelig. Wat kan ik doen?
– Adam, 38 jaar
Vaak heeft een erectieprobleem een onderliggende oorzaak van psychologische aard. Zeker als je merkt dat het soms wel lukt een erectie te krijgen, of wanneer er nachtelijke en/of ochtenderecties zijn en de erectie ook optreedt bij masturbatie, duidt dit op een psychologische oorzaak.
Het ervaren van stress, prestatiedruk en faalangst speelt hierbij de belangrijkste rol. Het goed functioneren van de penis staat immers nog altijd symbool voor het laten slagen van ‘goede seks’. Dit kan een behoorlijke druk geven. Mannen kunnen denken: Ik moet wel presteren, anders heb ik gefaald en is het mijn schuld dat seks niet gelukt is. De angst en stress die hiermee gepaard gaan, kunnen er juist voor zorgen dat de opwinding uitblijft, waardoor jouw penis niet of onvoldoende (langdurig) stijf wordt of blijft.
Ook als er toch een erectie optreedt, heeft de stress invloed op de gevoeligheid van je eikel. Stresshormonen maken je eikel gevoeliger, waardoor vroegtijdig klaarkomen op de loer kan liggen. Mijn tip is dus vooral: laat die druk zo goed als mogelijk vallen, geniet gewoon lekker van elkaar en focus je op datgene wat jou nou echt opwindt. Probeer de erectie, penetratie en uiteindelijk het bereiken van een zaadlozing minder als een ‘moetje’ te zien.
“Mannen kunnen denken: ik moet wel presteren, anders heb ik gefaald en is het mijn schuld dat seks niet gelukt is. De angst en stress die hiermee gepaard gaan, kunnen er juist voor zorgen dat de opwinding uitblijft.”
7. Kunnen mannen een orgasme faken?
– Zoë, 20 jaar
Mannen kunnen zeker ook een orgasme faken. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat een kwart tot één derde van de mannen weleens heeft gedaan alsof hij klaarkwam. Je vraagt je dan misschien af hoe je dat kan faken, zonder een zaadlozing. Toch hoeft niet bij ieder orgasme een grote hoeveelheid sperma vrij te komen.
Soms komt er helemaal geen zaad vrij, maar schiet de zaadlozing de blaas in. Dit wordt dan een retrograde ejaculatie genoemd. Daarnaast kan bij veilig vrijen een condoom na de daad afgewikkeld worden door de man, zonder dat de partner in de gaten heeft of er een zaadlozing in het condoom is achtergebleven.