NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Is koortslip hetzelfde als herpes genitalis?”

17 september 2023,

geschreven door

Laten we eerlijk zijn, de wereld van infectieziekten is soms best verwarrend! Zo ook als het gaat om seksueel overdraagbare aandoeningen. Regelmatig horen we de vraag: is een koortslip hetzelfde als (genitale) herpes? In dit artikel leggen we het uit.

Het verschil tussen koortslip en herpes genitalis

Wat is een koortslip?

Koortslip (ook wel ‘herpes labialis’) is een variant van het herpes simplex-virus (HSV). Het virus manifesteert zich als een ontsteking van de huid op of rondom de lippen. Er vormen zich blaasjes die vervelend kunnen jeuken, tintelen, of een brandend gevoel geven.

‘Labialis’ betekent ‘met betrekking tot de lippen’. ‘Genitalis’ daarentegen betekent – je raadt het al – ‘met betrekking tot de geslachtsdelen’.

Waarom noemen we het een koortslip?

Als het niets met koorts te maken heeft, waarom noemen we het dan een koortslip? De term ‘koortslip’ komt voort uit een misvatting die in het verleden gangbaar was. Vroeger werd namelijk gedacht dat die vervelende blaasjes door koorts werden veroorzaakt. De term ‘koortslip’ is dus eigenlijk simpelweg blijven hangen.

Is herpes labialis hetzelfde als herpes genitalis?

Zijn herpes labialis en herpes genitalis dan identiek? Nou nee, niet helemaal…

Zowel koortslip als herpes genitalis vallen onder hetzelfde virus: herpes. Maar het zijn verschillende typen van het virus, die zich kunnen manifesteren op verschillende plekken van het lichaam.

Hoe krijg je een koortslip?

Iemand die het herpesvirus draagt kan je op diverse manieren besmetten.

Van een onschuldige handdruk, een kus of knuffel tot het delen van een drinkbeker, lippenbalsem of bestek. Ook seksueel contact kan leiden tot een koortslip en/of genitale herpes. Het lastige is dat het virus actief kan zijn zonder dat je het ziet. Voorzichtigheid is dus geboden!

Wist je dat… meer dan de helft van de wereldbevolking het herpes simplex-virus bij zich draagt?

Het addertje onder het gras

Het herpesvirus is verraderlijk; waar het virus op je lichaam zit, is niet per se een betrouwbare indicator van welk type herpes je hebt.

Terwijl een koortslip vaak wordt veroorzaakt door het type HSV-1 en genitale herpes vaak door het type HSV-2, kan HSV1 ook genitale herpes veroorzaken én omgekeerd. Zelfs zonder oraal-genitaal contact beperkt herpes zich niet altijd tot een bepaalde plek van het lichaam.

Wat activeert een koortslip?

Inmiddels weten we dat een koortslip alleen op kan duiken bij iemand die het herpesvirus draagt. Deze uitbraak wordt getriggerd door een verzwakt immuunsysteem. Dit kan (helaas) worden veroorzaakt door allerlei factoren, van stress, ziekte, vermoeidheid of blootstelling aan zonlicht, tot hormonale schommelingen tijdens de menstruatie.

“Help, ik heb een koortslip!”

Geen paniek! Ondanks dat je een drager blijft van het herpesvirus, verdwijnt een koortslip meestal binnen een week of twee. Er zijn ook een aantal stappen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten én om verspreiding tegen te gaan.

Wat te doen tegen koortslip:

  • Gebruik een speciale koortslipcrème om jeuk en pijn te verminderen
  • Breng een koude, vochtige doek aan om de zwelling te minderen
  • Zorg voor voldoende rust, slaap, voeding, hydratatie en beweging om je immuunsysteem te ondersteunen
  • Gebruik zonnebrandcrème om zonlicht tegen te gaan

Om verdere besmetting te vermijden:

  • Maak geen direct contact met de blaasjes om verspreiding te voorkomen
  • Deel geen persoonlijke gebruiksvoorwerpen zoals handdoeken of een drinkglas
  • Was regelmatig je handen om besmetting via handcontact te minimaliseren
  • Vermijd zoenen, knuffels, seks en ander huidcontact tijdens een uitbraak
  • Doe niet aan orale seksuele handelingen zoals pijpen, beffen of kontlikken

Hoewel het niet altijd noodzakelijk is om direct naar de huisarts te gaan bij een koortslip, kan het toch verstandig zijn. Vooral als dit je eerste uitbraak is, als de symptomen ernstig zijn, of als je immuunsysteem verzwakt is. De huisarts kan je advies en tips geven, en indien nodig antivirale medicijnen voorschrijven om de uitbraak korter en minder heftig te maken!

De zoektocht naar een geneesmiddel

Wetenschappers zoeken al een tijdje naar manieren om het herpes simplex-virus te genezen. Hoewel er nog geen definitieve oplossing is, zien nieuwe ontwikkelingen in behandelingen en vaccins er veelbelovend uit voor het verminderen van symptomen en uitbraken.

Niet te vergeten…

Vermoed je dat je een soa hebt opgelopen, doe er dan alles aan om verspreiding tegen te gaan. Laat je testen en leg jezelf de nodige regels op. Het gaat immers zowel om jouw gezondheid als die van de mensen om je heen!

Mocht je je schamen of maak je je zorgen dat je niet langer van seks kunt genieten – het is echt niet allemaal kommer en kwel. In het onderstaande artikel van seksuoloog Talitha kun je ontdekken hoe je hiermee om kunt gaan:

Is jouw vraag over koortslip of herpes nog niet beantwoord? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

MeToo werd in 2017 leven ingeblazen en is nog steeds een hot-topic. Het topic staat voor een beweging tegen seksueel overschrijdend gedrag. Helaas is dit anno nu nog steeds een actueel probleem waar zowel mannen, vrouwen, jongens en meisjes mee te ma…
427 keer bekeken