Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Wanneer kan je een soa-test doen? Dit is het beste moment!

11 september 2019,

geschreven door

Als je onbeschermde seks hebt gehad, loop je risico om een soa eraan over te houden. Het is belangrijk om dan te weten wanneer je naar je huisarts of de GGD kan gaan. Per soa verschilt het namelijk wanneer je het beste de test kan doen, om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Wil je weten wanneer je een soa-test kan doen? Check in dit blogartikel dan wanneer het geschikt is!

Het beste moment om een soa-test te doen

Er zijn verschillende soorten soa’s, die allemaal een unieke incubatietijd hebben. Dit is de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting en het moment dat klachten tot uiting kunnen komen. Je laten testen op soa’s in de incubatietijd, heeft dan niet zoveel zin.

Let op! Zelfs als de incubatietijd is verstreken, kunnen symptomen uitblijven.

Chlamydia – na 3 weken

Chlamydia is een bacteriële infectie die zich kan gaan nestelen in de slijmvliezen van de baarmoedermond, anus, plasbuis en keel. Klachten kunnen één tot drie weken na onbeschermd contact tot uiting komen, al komt het regelmatig voor dat je niets merkt van de besmetting.

Omdat het tot drie weken kan duren voordat klachten zichtbaar zijn, is het pas zinvol om na drie weken je te laten testen op chlamydia.

Gonorroe – na 2 weken

Net als chlamydia wordt gonorroe veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en zelfs ogen besmetten. Symptomen zijn voornamelijk bij mannen merkbaar, vandaar dat het ook bekend staat als de ‘druiper’. Klachten kunnen twee dagen tot drie weken na besmetting tot uiting komen. Ook als je geen symptomen hebt, kan je gonorroe overdragen.

Testen is zinvol na twee weken na besmetting. Dit kan door middel van een urinetest of met een uitstrijkje van de vagina, plasbuis, anus, keel of ogen.

Genitale herpes – bij symptomen

Het herpesvirus is een virus dat altijd in je lichaam aanwezig blijft, als je eenmaal besmet bent geraakt. Dit virus kan het lichaam binnendringen via de slijmvliezen van de vagina, penis, anus en mond. Ook kan het via de vingers worden overdragen. De eerste klachten ontstaan doorgaans binnen een week na besmetting. Bij klachten kan een arts lichamelijk onderzoek doen om genitale herpes vast te stellen.

Genitale wratten (HPV) – bij symptomen

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zitten voornamelijk op en rond de vagina, anus en penis. De wratten beginnen klein en kunnen verder uitgroeien. De incubatietijd van genitale wratten bedraagt drie weken tot acht maanden. Lichamelijk onderzoek van een arts is voldoende om de diagnose te stellen. De wratten kunnen vanzelf weer verdwijnen. Ze kunnen echter te allen tijde weer terugkeren.

Wist je dat… je genitale wratten ook via de vingers of een gebruikte handdoek kan overdragen?

Hiv en syfilis – na 3 maanden

Nog altijd lopen er mensen rond die niet weten dat ze besmet zijn met hiv. Een tot zes weken na besmetting kan je klachten krijgen die lijken op een flinke griep. Hiv kan betrouwbaar worden getest vanaf drie maanden na mogelijke besmetting door middel van bloedonderzoek.

Ook syfilis kan na drie maanden na besmetting via bloedonderzoek gediagnosticeerd worden. Eerder dan die drie maanden is de bacterie nog niet zichtbaar in het bloed.

Trichomonas – bij symptomen

Hoewel trichomonas vaak voorkomt, hebben maar weinig mensen last van deze parasitaire soa. Mannen hebben doorgaans geen klachten, maar vrouwen kunnen enkele dagen tot weken na besmetting vaginale klachten krijgen. De diagnose wordt vastgesteld aan de hand van een uitstrijkje, naar aanleiding van de klachten.

Wist je dat… trichomonas wereldwijd de meest voorkomende niet-virale soa is?

Hepatitis B – na 3 maanden

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, waarbij je vaak niet direct klachten hebt. De eerste klachten kunnen twee tot drie maanden na besmetting opkomen en kunnen zelfs tot een halfjaar aanwezig blijven. Zodra je klachten hebt, kan je je laten testen door middel van bloedonderzoek.

In het geval van acute hepatitis B kan het virus zonder medicatie weer verdwijnen uit je lichaam. In het geval van een chronische infectie is het belangrijk om medicatie te nemen. Een besmetting kan voorkomen worden – indien er sprake is van onbeschermde seks – door middel van een vaccinatie.

Wil je meer weten over Hepatitis B en andere soa’s? Raadpleeg dan de website van Soa Aids Nederland. Ook kan je de Advies.chat raadplegen als je niet zeker weet of en wanneer je je moet laten testen.


Heb jij je wel eens laten testen op een soa? Deel je ervaring met ons hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.363 keer bekeken

Geschreven door

Check je ballen! Teelbalkanker is de meest voorkomende kankervorm bij mannen tussen de 18 en 35 jaar. Het is dus zaak dat je je zaakje regelmatig checkt. Hoe moet je je ballen controleren? Dat leggen we uit. Waarom je ballen checken? Als je zaadbalka…
2.363 keer bekeken