It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

Seksuoloog Talitha

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #8

4 mei 2024,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #8.

De vragen in dit blogartikel

Q&A verzamelblog #8

1. Mijn vriend en ik zijn nog maar net samen. Hoe vertel ik hem dat ik niet klaar kan komen van alleen penetratie?

– Charlotte, 21 jaar

Wanneer je nog maar net samen bent, voelt alles nog pril en nieuw. Jullie moeten misschien nog meer aan elkaar wennen, vertrouwd raken met elkaar en de tijd nemen om echt volledig jezelf te kunnen en durven zijn bij de ander. Seks is zo intiem, daarmee laat je echt een van de meest kwetsbare kanten van jezelf zien. Schaam je dus niet dat dat in het begin nog best eng en onwennig voelt. 

Hoewel we pogen seks uit de taboesferen te halen, blijft seks iets dat privé en gevoelig is. Dat geldt voor alle facetten van seksualiteit: je naakte lichaam, je zelf- en lichaamsbeeld, je seksuele voorkeuren, fantasieën, wensen en grenzen. Neem de tijd en deel wanneer jij je veilig voelt jouw ervaringen tot dusver in de slaapkamer. Het is heel normaal dat vrouwen moeite hebben met klaarkomen tijdens de seks. Enkel penetratie is voor de meesten niet voldoende. Er is meer stimulatie, bijvoorbeeld van de clitoris, nodig om een dame écht opgewonden te krijgen. Schaam je hier dus niet voor.

2. Ik kom veel sneller klaar dan mijn vrouw. Hoe kan ik mijn orgasme uitstellen?

– Ewoud, 43 jaar

Over het algemeen hebben vrouwen meer tijd nodig om hun maximale opwinding te bereiken dan mannen. Veel dames bereiken zelfs niet of nauwelijks hun climax. Mannen hebben het daarentegen vaak wat makkelijker. Ze zijn lichamelijk sneller opgewonden (een man wordt nou eenmaal sneller stijf dan dat een vrouw voldoende vochtig wordt) en kunnen hierdoor ook sneller hun hoogtepunt halen.

Wist je dat… vrouwen gemiddeld 20 tot 30 minuten nodig hebben om maximaal opgewonden te raken?

De aan- of afwezigheid van een orgasme hoeft in principe niets uit te maken. Ideaal gezien draait het bij seks om het plezier samen, niet om het ultieme doel van te moeten klaarkomen. Als het mannelijk orgasme echter (veel) eerder dan gewenst optreedt, betekent dat voor veel koppels wel het einde van de seks. Dit kan teleurstellend zijn voor beide partijen. Om hier wat aan te doen heb ik de volgende tips voor jullie:

  • Train de belangrijkste mannelijke bekkenbodemspier, de PC-spier. Door deze te trainen wordt je meer bewust van de aan- en ontspanning van deze spier, die een belangrijke rol speelt bij het orgasme. Meer bewustwording betekent meer controle kunnen krijgen over je orgasme.
  • Oefen met de stop-startmethode. Hierbij stop je met stimuleren vlak voor je point of no return (het moment waarop een orgasme niet meer is tegen te houden). Wacht voor enkele seconde en hervat de stimulatie dan. Doe dit een aantal keer tot je klaar bent voor je orgasme.
  • Combineer de stop-startmethode met de knijptechniek, waarbij je tijdens het onderbreken van de seks enkele seconde met enige druk in je eikel knijpt.
  • Maak gebruik van orgasmevertragende condooms, crèmes of sprays.
  • Hoewel mannen na hun zaadlozing een herstelperiode hebben, kan je jezelf en je partner na enige tijd verblijden met nog een ronde 😉
  • Leg de focus tijdens de seks op haar genot. Verwen haar op haar favoriete manier waardoor de kans bestaat dat zij haar orgasme eerder bereikt dan jij.

3. “Ik kom te snel klaar. Hoe kan ik mijn orgasme uitstellen?”

– Fayah, 28 jaar

Solo-seks is zeker niet hetzelfde als seks met een (bed)partner. Waar je tijdens het masturberen alle veiligheid, tijd, aandacht en ruimte hebt om te ontdekken welke plekjes en soorten stimulatie voor jou werken, komt er bij seks met je partner heel wat bij kijken. Jouw vingers stimuleren jouw plekjes anders dan de vingers van je vriend. Ook het (onbewust) blootgeven speelt hierbij een rol. Als je alleen bent zullen er minder mentale blokkades zijn dan in het bijzijn van een partner. Hoe veilig en vertrouwd jij je ook voelt bij hem: je seksueel blootgeven en iets als het orgasme zijn zeer intieme en persoonlijke aspecten van jezelf. 

Wees daarnaast ook bewust van hoe seksuele opwinding onbewust in ons lijf en brein werkt. Via masturbatie leer je al snel wat werkt, waardoor je brein deze manier van stimulatie als het ware opslaat. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe krachtiger deze manier mét beloning (orgasme) voor je gaat werken. Seks met je vriend wijkt echter af van wat je gewend bent. Je brein moet dan nog ‘leren’ dat ook dit een manier is om je beloning te bereiken. Dat heeft tijd nodig.

Tip! Voorzie elkaar van aanmoedigende feedback waarbij je aangeeft wat je lekker vindt. Voorkom het geven van kritiek.

4. Mijn vriend denkt dat ik altijd een orgasme krijg tijdens de seks, maar in werkelijkheid fake ik mijn orgasme vaak. Hoe vertel ik dat aan hem?

– Floris, 33 jaar

Het faken van je orgasme is in de eerste plaats niets om je voor te schamen. Veel mensen zien het orgasme nog altijd als het uiteindelijke doel van seks. Hoewel we graag seks willen zien als iets dat gewoon genieten is, leggen we nog steeds te veel druk op dat hoogtepunt en voelen veel mensen teleurstelling als het orgasme om wat voor reden dan ook uitblijft. Bij zowel mannen als vrouwen kan dit gevoelig liggen: bij jezelf maar ook bij de partner. Niet (kunnen) klaarkomen tijdens de seks voelt dan soms als falen of geeft – ten onrechte – een signaal af aan de partner. 

Maar waar het bij mannen doorgaans makkelijker is om het hoogtepunt te bereiken, ligt dat bij vrouwen wat lastiger. Vrouwen zitten anatomisch anders in elkaar, hebben soms meer tijd, ruimte en aandacht nodig om te ontdekken wat nodig is voor de juiste stimulatie of kunnen zich meer onzeker en geremder voelen in de slaapkamer. Het is niet altijd even makkelijk om dan het voortouw te nemen en hun eigen genot centraal te stellen.

“Hoewel we graag seks willen zien als iets dat gewoon genieten is, leggen we nog steeds te veel druk op dat hoogtepunt en voelen veel mensen teleurstelling als het orgasme om wat voor reden dan ook uitblijft.”

Wat in elk geval van essentieel belang is, is voldoende veiligheid en vertrouwen voelen in je relatie om dit samen met je partner bespreekbaar te maken. Communicatie is en blijft altijd key. Zonder duidelijk aan te geven wat je ervaart, wat je wel of niet fijn vindt en wat nodig is om jou meer te plezieren, kan jouw partner ook niet goed weten wat hij kan doen om jou maximaal te verwennen. Ga daarom open en rustig het gesprek in. Peil bij hem hoe hij over jullie seksleven denkt en waar hij tevreden over is. Zijn er voor hem aandachtspunten? Op deze manier creëer je zelf ruimte om jouw ervaring te delen en aan te geven wat jouw gevoelens en wensen zijn.

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.
Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al jaren samen en we zijn echt wel dol op elkaar. Op het begin spatten de vonken ervan af in de slaapkamer, maar in de loop der tijd werd ons seksleven wat gewoontjes en heeft mijn vriendin weinig zin in seks. …
1.852 keer bekeken