Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.296 keer bekeken

QUIZ: Hoe zit het met jouw hiv & soa kennis?

11 juni 2019,

geschreven door

Het is lang niet altijd even goed gesteld met de kennis over soa’s en/of hiv. En daarbij komt dat hier ook nog eens een ontzettend groot taboe op ligt! Hoe staat het eigenlijk met jouw kennis over dit onderwerp? Neem de proef op de som en test jezelf met deze quiz!

Kan je hiv overdragen te zoenen of tongzoenen?

Giphy

Je kunt het hiv-virus niet overdragen door met iemand te zoenen of te tongzoenen. Het speeksel bevat hier veel te weinig virus voor om iemand te infecteren.

Welke van de volgende soa's is een stille sluiper?

Giphy

Chlamydia is net als hiv een stille sluiper. Het is een bacterie die zich in de slijmvliezen nestelt en geen tot weinig klachten en ongemakken kent. De ongemakken die je wel kunt ervaren worden vaak verward met een simpele blaasontsteking. Chlamydia is makkelijk te behandelen, maar zonder behandeling kan het voor zowel mannen als vrouwen grote gevolgen hebben. Bij mannen kan het leiden tot ontstekingen in de bijbal of in het prostaat en bij vrouwen in de eileiders, chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid.

Kan tijdens de zwangerschap en bevalling overdracht van hiv op het kind worden voorkomen?

Giphy

Met de juiste medicatie is het tegenwoordig te voorkomen. De kans op overdracht is aanzienlijk kleiner geworden tijdens de zwangerschap of bevalling door het gebruik van hiv-remmers en combinatietherapie. Bij correct gebruik kan het zelfs helemaal voorkomen worden! Het hiv-virus kan wel overgedragen worden via het moedermelk.

Ben je wettelijk verplicht te vertellen dat je hiv of een soa hebt?

Giphy

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om je (bed)partner te vertellen of je hiv of een soa hebt. Natuurlijk is het wel zo netjes om dit te meldden, maar dit is een persoonlijke afweging en keuze. Bij wet wordt dit niet verplicht.

Zijn soa's te voorkomen?

Giphy

Soa's zijn inderdaad te voorkomen, mits je de juiste voorbehoedsmiddelen gebruikt. Denk hierbij aan condooms, medicatie of beflapjes.

Is er een medicijn om iemand met hiv te genezen?

Giphy

Het doorbraakverhaal wat betreft de stamcellen van haaien is een fabeltje. Zover bekend is er momenteel (lees: op moment van schrijven) nog geen medicijn te verkrijgen om hiv te genezen. Wel zijn er hiv-remmers op de markt en bestaan er middelen zoals PrEP en PEP.

Kun je door het niezen, hoesten, snotteren van een ander hiv of een soa oplopen?

Giphy

Het slijm, de nies of het snot van een ander bevat veel te weinig virus om iemand te infecteren.

In welke categorie van de bevolking komen soa's het meeste voor?

Giphy

Jongeren zijn over het algemeen meer seksueel actief dan welke groep dan ook. Hierdoor komen er relatief meer soa's en overdrachten voor bij jongeren. Dit kan op simpele wijze voorkomen worden voorkomen worden door het juiste gebruik van voorbehoedsmiddelen, maar dit is vaak een onderwerp waar niet over gepraat word. Daarnaast staan ouderen op de tweede plek! De meeste ouderen denken dat zodra ze niet meer vruchtbaar zijn, ook geen voorbehoedsmiddelen meer nodig hebben.

Is de methode 'voor het zingen de kerk uit' betrouwbaar?

Giphy

Letterlijk betekent dit dat de man de penis terugtrekt vóór het orgasme. Ejaculatie is dus buiten de vagina, maar zelfs met deze methode kun je nog een soa oplopen. Het voorvocht en bloed dat vrijkomt tijdens de geslachtsgemeenschap is meer dan genoeg om een bacterie/virus over te dragen.

Zijn condooms 100% te vertrouwen?

Giphy

Condooms zijn niet 100% veilig. Ze kunnen nog altijd scheuren en zelfs bij een minuscuul gaatje of groef ben je al kwetsbaar voor een eventuele besmetting. Alleen bij gebruik van echt ruim genoeg glijmiddel kun je ervan uitgaan dat je beschermd bent. Controleer dit regelmatig, gebruik indien nodig meer en kijk of het condoom nog goed op z'n plek zit. Ook is de houdbaarheidsdatum belangrijk om te checken.

Kun je van onbeschermde anale seks een soa of hiv krijgen?

Giphy

Net zoals bij vaginale en orale seks, kun je van anale seks ook een virus of bacterie overdragen. Door middel van het voorvocht, sperma, bloed en anale vocht kun je alsnog besmet raken.

Kan een koortslip de aanstichter zijn van genitale herpes?

Giphy

Ongeveer 80% van de bevolking draagt het virus (koortslip, dan wel genitale herpes). Genitale herpes kan zelfs via vingers naar de mond overgedragen worden, en visa versa! Iemand met een koortslip kan dus via zijn of haar vingers zichzelf of iemand anders bij de genitaliën besmetten. Dit is nog vrij onbekend bij het grote volk.


Hoe zit het met jouw kennis op dit gebied? Laat het ons weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

6.442 keer bekeken

Geschreven door

Iedereen heeft weleens een ondeugende bui, toch? Maak van het moment gebruik door eens voorzichtig met BDSM te experimenteren (misschien doe je dat ook al). Door antwoord te geven op de onderstaande vragen, kom jij erachter welk BDSM speeltje het bes…
6.442 keer bekeken