Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Welke pil is geschikt voor jou? Soorten anticonceptiepillen uitgelicht!

4 april 2021,

geschreven door

De pil is nog altijd een van de meest bekende en gebruikte vormen van anticonceptie. Hebben we het over ‘de pil’, dan betekent dat in veruit de meeste gevallen specifiek de combinatiepil. Maar er bestaan zoveel verschillende soorten pillen. De keuze is wat dat betreft reuze. En omdat iedere vrouw een unieke hormoonhuishouding heeft, betekent dat ook dat niet iedere pil voor iedere dame geschikt is. De zoektocht naar wat voor jou de meest geschikte anticonceptiepil is, kan een best lastige zijn. Benieuwd naar welke soorten anticonceptiepillen verkrijgbaar zijn? Check dan dit artikel!

Soorten anticonceptiepillen

De pil is een anticonceptiemethode die oraal ingenomen kan worden. Zo’n klein tabletje bevat hormonen: kunstmatige varianten van de lichaamseigen hormonen progesteron en oestrogeen. Iedere vrouw heeft gedurende haar cyclus te maken met hormoonschommelingen. Deze schommelingen zorgen er onder andere voor dat je als vrouw vruchtbaar bent. Indien er geen anticonceptiemethoden worden gebruikt, kan tijdens het vrijen bij een zaadlozing een bevruchting plaatsvinden. De kunstmatige hormonen in de pil hebben invloed op jouw natuurlijke cyclus en kunnen ervoor zorgen dat een ongewenste zwangerschap juist uitblijft.

Wist je dat… de bloeding die je in je stopweek hebt, eigenlijk geen echte menstruatie is, maar een ‘kunstmatig opgewekte’ bloeding?

De synthetische hormonen in de anticonceptiepil doen wat ze moeten doen, maar daar kleven vaak ook bijwerkingen aan. Voor vrouwen kan het daarom een behoorlijke zoektocht naar de juiste pil zijn, omdat iedere vrouw – met haar eigen, unieke hormoonhuishouding – weer anders op de pil kan reageren. Daarom zijn er verschillende soorten pillen verkrijgbaar.

De combinatiepil

De meest standaard pil, die door de meeste vrouwen wordt gebruikt, is de combinatiepil. Dat wil zeggen dat dit type anticonceptiepil twee verschillende hormonen bevat:

  • Progestageen, een synthetische variant van het lichaamseigen progesteron
  • Synthestische variant van oestrogeen

De combinatiepil is doorgaans verkrijgbaar in stripvorm, waarbij één strip 21 tabletten bevat. Iedere pil van deze strip bevat dezelfde hoeveelheid progestageen en oestrogeen. Na het innemen van je laatste pil van de strip, volgt doorgaans een stopweek van maximaal zeven dagen.

Soorten combinatiepillen

Onder de combinatiepillen zijn weer verschillende varianten verkrijgbaar. De verschillen hebben vaak te maken met het type progestageen dat in de pil verwerkt is. Ook de hoeveelheid hormonen kunnen per soort combinatiepil verschillen. Hierbij wordt weer onderscheid gemaakt in:

  • sub-30-pil: deze pil bevat minder dan 30 microgram oestrogeen;
  • sub-50-pil: deze pil bevat minder dan 50 microgram oestrogeen, maar wel 30 of meer microgram;
  • 50-pil of 50-plus-pil: deze pil bevat 50 microgram oestrogeen.

Wist je dat… de zwaarte van de pil wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid oestrogeen? Een lichtere (sub-30) pil, bevat vaak wat minder bijwerkingen dan de zwaardere varianten.

Een-, drie- en meerfase pillen

Om het nog wat ingewikkelder te maken, kunnen onder de combinatiepillen ook de hoeveelheid hormonen gedurende de strip variëren. Bij éénfasepillen blijft de verhouding progestageen-oestrogeen gelijk, maar bij drie- of meerfasepillen verandert de samenstelling gedurende de strip. Het idee hierachter is dat verandering in de samenstelling van de pil tijdens één strip meer overeen zou komen met de natuurlijke cyclus van een vrouw. Hiermee zouden bijwerkingen minder moeten optreden, al geeft dat geen garantie.

Let op! Bij drie- of meerfasepillen dien je nauwkeuriger te zijn met het slikken van de juiste pil op het juiste moment.

Drie- of meerfase combinatiepil*

Trigynon
Trinordiol
Qlaira

Pillen zonder stopweek

Naast de ‘normale’ pil waarbij na 21 pillen een stopweek van zeven dagen volgt, zijn er ook pilsoorten verkrijgbaar waarbij een strip uit 28 tabletten bestaat. Hiervan bevatten 24 pillen een bepaalde hoeveelheid hormonen en zullen de laatste vier tabletten hormoonvrij zijn. Die laatste vier pillen dienen dan als ‘placebopillen’. Tijdens het slikken van die placebopillen treedt dan een bloeding op.

Welke pillen zonder stopweek zijn verkrijgbaar?* Seasonique, Yaz, Zoely en Qlaira.

De minipil – pil zonder oestrogeen

In tegenstelling tot de ‘gewone’ pil, bevat de minipil alleen het hormoon progestageen. Bij correct gebruik is de minipil vergelijkbaar betrouwbaar als de combinatiepill. Deze pilsoort is echter vooral geschikt voor vrouwen die om wat voor reden dan ook geen kunstmatige oestrogenen mogen innemen of kunnen verdragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die borstvoeding geven. Net als pilsoorten zonder stopweek, dien je de minipil iedere dag in te nemen. Het ontbreken van een stopweek betekent dus ook dat je – in tegenstelling tot het gebruik van de combinatiepil – niet je menstruatie kan regelen. De minipil is op recept verkrijgbaar onder andere onder de naam Cerazette of desogestrel*.

*De merknamen die in dit blogartikel zijn genoemd, zijn de meest gebruikte of meest bekende soorten. Per soort pil zijn nog diverse andere varianten, onder andere namen of hormoonsamenstellingen verkrijgbaar.

Welke pil gebruik jij? Of welke pil zou je graag willen proberen of het voor jou geschikt is? Laat het weten in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

23.272 keer bekeken

Geschreven door

De clitoris en de G-spot zijn de meest bekende vrouwelijke spots als het aankomt op seksueel genot. Maar wist je dat er nog veel meer gevoelige plekjes zijn? De minder bekende A-spot is een gevoelig stukje weefsel in de vagina dat net zo goed gelinkt…
23.272 keer bekeken