door seksuoloog Talitha

De minipil als anticonceptie – alles dat je moet weten!

27 maart 2019

Denk je aan anticonceptie, dan denk je in de meeste gevallen aan de pil of het condoom. Iets minder bekend is de minipil. Net als de ‘standaard’ combinatiepil een betrouwbare manier om zwangerschap te voorkomen. Maar wat is dan het verschil tussen de minipil en de bekende combinatiepil? Voor wie is het geschikt? Lees in dit artikel alles dat je moet weten over dit anticonceptiemiddel. 

Wat is de minipil?

De minipil is, net als de ‘gewone’ pil een anticonceptiemiddel in tabletvorm dat dagelijks geslikt dient te worden, om een zwangerschap te voorkomen. De minipil bevat slechts één soort hormoon: progestageen. Dat is tevens het grootste verschil met de gewone pil, dat twee type hormonen bevat – progestageen en oestrogeen – en daarmee ook wel een combinatiepil wordt genoemd.

“In tegenstelling tot de normale pil, is de minipil een pil zonder oestrogeen.”

Progestageen zorgt ervoor dat de er geen ovulatie optreedt. Daarnaast heeft het invloed op het baarmoederslijmvlies. Zo wordt het slijmvlies ontoegankelijk voor de zaadcellen. Ook zorgt het ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet in het slijmvlies kan nestelen. Bij correct gebruik is de minipil net zo betrouwbaar als de standaard combinatiepil. Let er wel op dat de werking van de minipil minder kan worden in combinatie met het gebruik van andere genees- of kruidenmiddelen (bijvoorbeeld sint-janskruid).

Kenmerken van de minipil

Naast het feit dat de minipil slechts één type hormoon bevat, dient deze pil iedere dag ingenomen te worden. Met andere woorden: er is geen stopweek. Daardoor kan je dus ook niet zelf je menstruatie regelen, zoals dat bij de standaard combinatiepil wel het geval is.

Namen waaronder de minipil bekend is

 • Cerazette
 • Delamonie
 • Zarelle
 • Solgest
 • Desogestrel CF
 • Desogestrel Aurobindo
 • Desogestrel Mylan
 • Desogestrel Theramex

De minipil is uitsluitend verkrijgbaar op recept.

Voor wie is de vorm van anticonceptie geschikt?

Omdat het geen oestrogeen bevat, is deze pil vooral geschikt voor vrouwen die om wat voor reden dan ook geen oestrogeen kunnen of mogen gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die:

 • Borstvoeding geven
 • Om medische redenen geen oestrogeen mogen gebruiken

Cerazette is de enige anticonceptiepil die veilig te gebruiken is bij het geven van borstvoeding. Dat komt omdat de hormonen in deze pil geen invloed hebben op de kwaliteit van de moedermelk, waardoor de groei en ontwikkeling van het kindje niet in het geding komen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen 6 weken na de geboorte starten met het slikken van Cerazette.

“De minipil is de enige anticonceptiepil die veilig te gebruiken is bij het geven van borstvoeding.”

De voor- en nadelen van de minipil

Voordelen

 • De enige pil die gebruikt kan worden tijdens borstvoeding
 • Veilig te gebruiken voor vrouwen die geen oestrogenen verdragen
 • Direct vruchtbaar als je stopt met het gebruik ervan
 • Heeft relatief minder bijwerkingen dan de standaard pil

Nadelen

 • Door het ontbreken van de stopweek heb je geen invloed op je menstruatie
 • De pil dient iedere dag genomen te worden
 • Kan invloed hebben op de regelmatigheid van je cyclus
 • Beschermt niet tegen soa’s (dat doet enkel het condoom)

Bijwerkingen

Net als bij andere hormonale anticonceptiemethoden, kunnen vrouwen ook bij het slikken van de minipil last krijgen van bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn: onregelmatige bloedingen, het uitblijven van de menstruatie, stemmingswisselingen, verminderd libido, hoofdpijn, misselijkheid, acne, pijnlijke borsten en kans op (lichte) gewichtstoename.

Zou jij kiezen voor de minipil als anticonceptiemethode?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid