De pil is nog altijd een van de meest gebruikte en meest populaire anticonceptiemethoden onder vrouwen. Hoewel het makkelijk in gebruik is en zeer betrouwbaar is om een zwangerschap te voorkomen, kan de werking ervan toch in enkele gevallen verminderd zijn. Benieuwd wanneer de pil onbetrouwbaar is? Lees dan gauw dit blog.
Hoe betrouwbaar is de pil?
Met 99,6% betrouwbaarheid kunnen we wel stellen dat de pil een zeer betrouwbare anticonceptiemethode is. Toch is die 99,6% vooral gebaseerd op perfect gebruik ervan. De betrouwbaarheid kan in het geding komen indien een gebruikster minder strikt is met slikken.
Om de betrouwbaarheid te waarborgen, is het handig om de regel van zeven in je achterhoofd te houden. Hiermee wordt bedoeld dat er zeven achtereen gesloten dagen nodig zijn om voldoende hormonen in het lichaam te hebben om een onderbreking te overbruggen. Zo’n onderbreking – zoals de stopweek – mag vervolgens maximaal zeven dagen duren om voldoende beschermd te blijven. In de praktijk betekent dat dat een vrouw bij extra alert moet zijn in week 1 en 3 van haar strip.
Wanneer is de pil onbetrouwbaar?
Pil vergeten! Wat nu?
De betrouwbaarheid van de pil is sterk afhankelijk van het gebruik. Dat betekent dat de werking ervan minder kan worden als je de pil vergeet te nemen. Dit is afhankelijk van wanneer in de strip je de pil vergeet en hoeveel pillen je per strip vergeet. We spreken van een vergeten pil als je deze meer dan 36 na je vorige pil hebt ingenomen, ofwel meer dan 12 uur na je vaste tijdstip van inname.
Let op! De informatie in dit blog over het vergeten van de pil geldt voor het gebruik van een éénfasepil. Dit zijn pilsoorten die in strips van 21 pillen verschijnen en iedere pil van die strip bevat dezelfde hoeveelheid hormonen. Bij meerfasepillen gelden andere richtlijnen.
De pil vergeten in week 1
Neem de vergeten pil in zodra je hieraan denkt. Ook als dat betekent dat je twee pillen moet innemen. Vrij voor de zekerheid gedurende zeven dagen daarna met condoom. Als je in de zeven dagen voor het vergeten van de pil onbeschermd seks hebt gehad, bestaat er een vergrote kans op zwangerschap. Het beste is om dan je huisarts te raadplegen of te overwegen om een morning-after pil te nemen. Deze kan je zonder recept verkrijgen bij de drogist of apotheek.
Tip! Probeer een vast tijdstip aan te houden voor het slikken van de pil, bijvoorbeeld voor het slapen of ’s ochtends bij het opstaan.
De pil vergeten in week 2
Het vergeten van één pil in week 2 van de strip kan geen kwaad. Je lichaam heeft in de voorgaande week voldoende ‘buffer’ opgebouwd om dit te overbruggen. Houd het echter bij één vergeten pil en ga vervolgens door met de strip zoals gebruikelijk.
Let op! Raadpleeg je huisarts indien je meer dan één pil vergeet.
De pil vergeten in week 3
Normaliter vindt na de derde week van je strip de stopweek plaats. Dat betekent dat je voorafgaand aan deze week in ieder geval zeven aaneengesloten dagen de pil moet hebben genomen. Als je een pil in de derde week vergeet, kan dat leiden tot een onbetrouwbare werking. Je kan dan twee verschillende dingen doen:
- Direct de stopweek inlassen. Maak de strip niet af en start een nieuwe strip na maximaal 7 dagen stopweek.
- Sla de stopweek over en begin direct met een nieuwe strip.
Bij braken en diarree
Braken en/of waterige ontlasting hebben kan van invloed zijn op de werking van de pil. De hormonen in de pil worden via het maag-darmstelsel in je bloed opgenomen. Het duurt echter een aantal uren voordat die opname goed heeft plaatsgevonden. Indien je binnen 3 tot 4 uur na inname moet braken of last hebt van diarree, kan het zijn dat de hormonen van die pil nog niet goed zijn opgenomen. Neem dan een nieuwe pil in, anders kan je het zien als een ‘vergeten pil’.
“De hormonen van de pil worden via het maag-darmstelsel in je lichaam opgenomen. Het duurt enkele uren voordat die opname goed heeft plaatsgevonden.”
Antibiotica?
Lange tijd werd gedacht dat het gebruik van antibiotica de pil onbetrouwbaar kon maken. Dit is echter achterhaald, met uitzondering van de soort rifabutine of rifampicine. Voor alle andere soorten geldt dat het geen invloed heeft op de werking van de pil. Wél kunnen bijwerkingen van antibiotica ervoor zorgen dat de pil onbetrouwbaar wordt, bijvoorbeeld als er sprake is van braken en/of diarree.
Sint janskruid
Sint-janskruid is een kruidenmiddel dat kan worden ingezet bij stemmingsklachten. Toch heeft dit plantaardige middel veel wisselwerkingen met andere (genees)middelen, zoals de anticonceptiepil. Sint-janskruid heeft namelijk invloed op de stofwisseling van de lever, waardoor sommige stoffen sneller worden afgebroken. Dit geldt ook voor de werkzame stoffen van de pil, waardoor de werking ervan verminderd kan worden.
Heb jij wel eens meegemaakt dat de werking van jouw pil onbetrouwbaar was?