NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

8.669 keer bekeken

Pil vergeten? Dit is wat je moet weten!

31 januari 2021,

geschreven door

De pil is nog altijd een van de meest populaire anticonceptiemethoden. Veel dames kiezen voor het relatief gemakkelijke gebruik ervan: dagelijks een klein tabletje slikken en je bent beschermd tegen zwangerschap. Hoewel de pil zeer betrouwbaar is, hangt de betrouwbaarheid wel af van de nauwkeurigheid van de gebruikster. Het kan meer dan eens wel voorkomen dat je een keer de pil vergeet. Ben jij wel eens de pil vergeten? Dit is wat je erover moet weten.

Pil vergeten?

De pil vergeten overkomt de beste. Wanneer je de pil een keer vergeet, kan het zijn dat jij je misschien zorgen maakt over de betrouwbaarheid ervan. Afhankelijk van je soort pil, wanneer je de pil had moeten slikken en hoeveel pillen je bent vergeten, kan de werking van de pil al dan niet verminderd zijn. In dit blog beperken we ons voornamelijk tot het gebruik van de éénfasepil: de combinatiepil (bestaande uit twee verschillende hormonen) die je 21 dagen achter elkaar slikt. De samenstelling van de pil blijft gedurende de strip ongewijzigd. Dit type anticonceptiepil is de meest gebruikte soort onder meiden en vrouwen.

Let op! Gebruik je een meerfasepil of een pil zonder oestrogeen? Dan gelden andere richtlijnen. Raadpleeg dan je bijsluiter of neem contact op met je huisarts.

De regel van zeven

De betrouwbaarheid van de pil kan bepaald worden met de regel van zeven. Hiermee wordt bedoeld dat er zeven achtereen gesloten dagen nodig zijn om voldoende hormonen in het lichaam te hebben om een onderbreking te overbruggen. Zo’n onderbreking – zoals de stopweek – mag vervolgens maximaal zeven dagen duren om voldoende beschermd te blijven. In de praktijk betekent dat dat een vrouw bij extra alert moet zijn in week 1 en 3 van haar strip.

Pil vergeten, maar minder dan 12 uur te laat

Veel meiden en dames kiezen ervoor om de pil op een vast tijdstip te slikken. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen of ’s ochtends bij het opstaan. Het beste is ook om de pil op een vast tijdstip in te nemen, zodat je makkelijk kan nagaan of je bij een vergeten pil al dan niet ’te laat’ bent. De werking van de pil kán namelijk verminderd zijn als er langer dan 36 tussen twee pillen zit. Dat betekent dus 12 uur later dan je gebruikelijke tijdstip waarop je de pil slikt. Als je minder dan 12 uur later bent met slikken, is er geen reden om je zorgen te maken. De pil werkt dan nog naar behoren en je kan gewoon verder met je strip zoals je gewend bent.

Pil vergeten – per week

Een pilstrip bestaat uit 21 pillen en dus eigenlijk te splitsen in drie weken. Afhankelijk van in welke week je zit met slikken, vraagt een vergeten pil verschillende handelingen.

Week 1

Neem de vergeten pil in zodra je hier weer aan denkt. Dat kan betekenen dat je misschien twee pillen gelijktijdig moet innemen. Vrij vervolgens in de zeven dagen daarna met condoom. Indien je in de zeven dagen vóór het vergeten van je pil zonder condoom seks hebt gehad, is de kans op zwangerschap vergroot. Om een zwangerschap alsnog te voorkomen, kan je overwegen een morning-after pil te halen. Deze is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij. Ook kan je altijd je huisarts om raad vragen.

Week 2

Neem de vergeten pil in zodra je hieraan denkt. Ook als dat betekent dat je twee pillen gelijktijdig moet innemen. Als je één pil bent vergeten in de tweede week van de strip, hoef je verder geen maatregelingen te treffen. Ook niet als je in de week daarvoor onbeschermd seks hebt gehad. Je lichaam heeft namelijk in de voorgaande week voldoende hormonen opgenomen – als een soort buffer – om één vergeten pil te overbruggen. Ga gewoon door met je strip zoals gebruikelijk.

Wist je dat… braken of diarree binnen 3 à 4 uur na inname kan gezien worden als een ‘vergeten pil’?

Week 3

Normaal vindt na de derde week van de strip de stopweek plaats. Als we uitgaan van de regel van zeven, mag deze stopweek maximaal zeven dagen duren en moet je voorafgaand aan de stopweek zeven aaneengesloten dagen de pil hebben genomen. Dat zou betekenen dat er een kans op zwangerschap is als je in de derde week een pil vergeet. Om bij een vergeten pil je alsnog aan de regel van zeven te houden, kan je twee verschillende dingen doen:

  • Direct de stopweek inlassen. Maak de strip niet af en start een nieuwe strip na maximaal zeven dagen stopweek.
  • Sla de stopweek over en begin direct met een nieuwe strip.

Wat te doen bij 2 of meer vergeten pillen?

Bovenstaande maatregelen gelden alleen wanneer je één pil over de hele strip bent vergeten. Zodra je in één strip meerdere pillen vergeet, kan de regel van zeven niet of moeilijk opgaan en bestaat er een kans op zwangerschap als je onbeschermd geslachtsgemeenschap heb gehad. Raadpleeg dan je huisarts.

Tips om je pil niet meer te vergeten

  • Zet een wekker op je telefoon die jou waarschuwt dat het tijd is om je pil te nemen. Zorg ervoor dat dit wekkertje iedere dag op hetzelfde tijdstip herhaalt.
  • Neem de pil ’s ochtends bij het opstaan in. Mocht je de pil dan vergeten, dan lukt het je gedurende de dag wellicht om binnen 12 uur de vergeten pil alsnog in te nemen. Als je de pil voor het slapen inneemt, loop je meer risico dat die 12 uren zijn verstreken.
  • Gebruik altijd één strip als reservestrip en bewaar deze in je handtas of portemonnee. Zo heb je altijd de pil bij de hand, ook als je niet thuis bent.

Heb jij wel eens de pil vergeten? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.834 keer bekeken

Geschreven door

De wereld van sextoys is oneindig, net als de mogelijkheden op het gebied van seks. Daar waar je soms even een stevige knuffel nodig hebt, geldt dat ook voor een stevige stimulatie down there. Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij zetten de b…
2.834 keer bekeken
3.382 keer bekeken

Geschreven door

Zweepjes, blinddoeken, boeien en bondage. Deze vier benamingen associeer je vast met BDSM. Maar wist je dat erotic cupping ook in de BDSM wereld hoort? Met cupping creeër je een vacuum dat zorgt voor een extreem gevoelige huid. In deze blog vertelle…
3.382 keer bekeken