Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

11.581 keer bekeken

Safe sexting: de voor- en nadelen van sexting

8 februari 2022,

geschreven door

Vandaag is het Safe Internet Day! De politie waarschuwt regelmatig dat je beter geen naaktfoto’s van jezelf naar anderen kan sturen, maar toch gaat 1 op de 15 jongeren, ondanks deze waarschuwing, online uit te kleren. Als deze foto’s in de verkeerde handen vallen, kan er helaas best wat mis gaan. Maar wanneer je zorgvuldig te werk gaat, is er nog niet zoveel mis met deze vorm van contact. Sexting kan juist een seksuele ontdekkingsreis zijn die goed én gezond voor je is!

Inhoudsopgave

Wat is sexting?

Sexting is vrijwel bekend bij iedereen. De term is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’. Eigenlijk is het niks meer dan het verzenden van seksueel getinte berichten, foto’s en/of video’s via mobiele telefoon en andere mobiele media.

“Sexting is niks meer dan het verzenden van seksueel getinte berichten.”

Sexting is ook enorm eenvoudig. Er zijn ontzettend veel applicaties beschikbaar die goed zijn voor sexting. Het maken en naar elkaar versturen van seksueel getinte beelden is leuk en spannend. Ook is het erg handig als je niet bij elkaar kunt zijn, en toch naar elkaar verlangt.

Is sexting grensoverschrijdend gedrag?

Jongeren experimenteren graag. Ook online, via hun telefoon of (voor onze oldscoolers) webcam, met relaties en seksualiteit. Dat past in de pubertijd bij een gezonde seksuele ontwikkeling en het verkennen van wensen en de bijbehorende grenzen. Zolang sexting plaatsvindt binnen een gelijkwaardige (vertrouwens)relatie is er niet direct sprake van grensoverschrijdend gedrag. Als er een ongelijke verhouding of strafbare feiten blijken te zijn, worden er grenzen overschreden. In dat geval spreek je pas over grensoverschrijdend gedrag. Desondanks blijft sexting risicovol.

“Bij een gelijkwaardige (vertrouwens)relatie is er geen sprake van grensoverschrijdend gedrag.”

Slachtoffers hiervan worden vaak beschadigd in hun vertrouwen. Zij hebben hulp nodig en geen veroordeling of beschuldiging. Met snoeiharde opmerkingen zoals “Had je maar niet zo stom moeten zijn” help je niemand.

Tegenwoordig is het versturen van een pikante foto’s meer dan normaal. De technische middelen hiervoor liggen voor het oprapen, denk bijvoorbeeld aan Snapchat of Telegram. Cyberseks of sexting verbieden is ontzettend moeilijk. En zelfs met een verbod kun je er niet 100% zeker van zijn dat het niet gebeurt. Het idee is simpel: als je het niet doet, kom je ook niet in de problemen.

Sexting op Social Media

Een belangrijk onderdeel in het leven is social media. Nee echt, het is heus… kijk eens hoeveel tijd je gemiddeld op doorbrengt op de socials. We communiceren ontzettend veel en uiten ons steeds vaker op een wat creatieve wijze. Daarnaast zitten we dagelijks op onze telefoon, de meest gebruikte sexting aps staan bijna standaard op onze mobieltjes. Het is dan niet zo gek dat dit de meest gebruikte sexting apps zijn: Snapchat, Instagram, Whatsapp en Twitter.

“Als je het niet doet, kom je ook niet in de problemen”

Voornamelijk jongeren maken volgens onderzoek veelvoudig gebruik van Snapchat. Geef ze eens ongelijk, het is een perfect platform om pikante foto’s naar elkaar toe te sturen. De verzonden foto’s worden niet opgeslagen en dat klinkt veilig. Een kwart van de jongeren doet aan sexting via Snapchat en heeft wel eens een naaktfoto of in ondergoed verstuurd. Opvallend is dat meiden vaker aan sexting doen dan jongens.

Volgens hetzelfde onderzoek zijn jongeren zich ook steeds bewuster van de risico’s. 9 van de 10 jongeren verwacht dat de beelden verder verspreid gaan worden. 64 procent denkt dat ze zeker verspreid zullen worden. Zelfs met een app zoals Snapchat is het vrij eenvoudig, voordat een foto weer ‘verdwijnt’, is een screenshot snel gemaakt.

Sexting is goed en gezond

Het advies ‘gewoon niet doen’ staat als een huis en iedereen blijft het roepen. Logisch natuurlijk, er zit een duistere keerzijde aan sexting. Toch is sexting juist een goed ding! Seksuele ontwikkeling verloopt bij zowel jongeren als volwassenen voor een (groot) deel online. Het uitwisselen van seksueel beeldmateriaal hoort hierbij. Je kunt men ervoor waarschuwen, maar het is heel normaal.

“Met sexting beleef je spannende avonturen.”

Sexting is leuk en gezond. Het gaat om het bouwen aan een romantische relatie, het beleven van spannende avonturen, het vergaren van kennis, bouwen aan identiteit, etc. Sexting kan zelfs op latere leeftijd nog bijdragen aan je eigenwaarde en zelfbeeld. Daarnaast geeft het een boost aan je relatie en maakt het bepaalde dingen ook eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een lange afstandsrelatie.

Bij het verzenden van een naaktfoto krijg je een enorme kick. Als je beeldmateriaal verstuurd, verwacht je natuurlijk een reactie. Positieve reacties zorgen voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door zo’n boost kun je al snel een stuk positiever en gelukkiger in het leven staan. Je zal een stuk zelfverzekerder worden over je lichaam, en hierdoor is de kans kleiner dat je complexen creëert.

“Het uitwisselen van seksueel beeldmateriaal hoort er tegenwoordig bij.”

Sexting bevordert je relatie en zorgt voor betere vruchtbaarheid door een hormonale stimulans in de hersenen. Men zou het moeten omarmen, toejuichen en er niet te negatief naar moeten kijken.  Laten we niet direct alles veroordelen wat betreft social media en seksualiteit. Er gebeurt ook zoveel moois ♥

Sexting do’s

Experimenteren met je seksualiteit;
Gebruiken om de relatie spannend te maken;
Wees zorgvuldig;
Laat wat aan de verbeelding over;
Sexting doe je alleen als je het zelf wil;
Wees onherkenbaar;
Gebruik sexting als voorspel.

Sexting dont’s

Onder druk foto’s maken;
Voor de bevestiging;
Aandacht trekken;
Alles in een keer laten zien;
Iets doen wat je niet wilt;
Sexting met onbekenden;
Beelden die jij ontvangt doorsturen.

 

“Zowel online als offline experimenteren met je seksualiteit is gezond.”

Keerzijde van sexting

Oké, de risico’s. Er zijn ook gevaren gebonden aan sexting, de keerzijde heet ook wel shame sexting. Het komt regelmatig voor dat bepaalde beelden uitlekken. Bijvoorbeeld omdat er een screenshot wordt genomen, beelden worden opgeslagen, doorgestuurd of belanden op fora. Danwel per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om iemand te pesten of om wraak te nemen.

Veel slachtoffers worden gepest op school met de foto’s en video’s, maar hetzelfde gedrag komt ook voor op de werkvloer. Het gaat gepaard met keiharde oordelen, schaamte, angst, onzekerheid en mogelijke emotionele schade.

“Zet uit voorzorg niet je gezicht op de foto!”

Veel slachtoffers van shame sexting zoeken geen hulp uit schaamte of angst. Eventuele klachten die ze hebben worden hierdoor alleen maar erger. Een eventueel gesprek met een vertrouwenspersoon kan al heel wat doen. Zolang het gesprek maar zonder enige veroordeling is. Zet dus uit voorzorg niet je gezicht in een foto wanneer je je toch waagt aan sexting. Of heb alleen online seksueel contact met iemand die je ten volste vertrouwt.

Bekijk ook: Marith Iedema legt sexting uit

Hoe denk jij over sexting? Deel het met ons in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

453 keer bekeken

Geschreven door

We hebben opwindend nieuws voor je! Spot jij namelijk onze megagrote adventskalender in de stad, dan kun je kans maken op een heel jaar lang gratis seksspeeltjes! Hoe je mee kan doen? Dat leggen we uit. Kun jij onze adventskalender vinden? Aftellen n…
453 keer bekeken