Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Mijn vriendin wordt niet nat. Wat kan ik doen?”

21 januari 2023,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben dol op mijn vriendin, maar in de slaapkamer lopen we wel tegen iets serieus aan. Mijn vriendin wordt niet nat. Soms is ze wel vochtig, maar vaak wordt ze dan weer gauw droog. Seks voelt voor haar soms pijnlijk en ook bij mij doet het dan soms zeer. Meestal gebruiken we glijmiddel erbij, maar dat vind ik niet ideaal. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat zij nat wordt en blijft?

– Mick, 23 jaar

Beste Mick,

Vaginale droogte is een van de meest voorkomende seksuele klachten bij vrouwen. Van jong tot oud, veel meiden en dames hebben hier (wel eens) last van. De oorzaak van een droge vagina kan heel uiteenlopend zijn, al wordt vaak gedacht dat het te maken heeft met onvoldoende opwinding. Dit kan, maar hoeft zeker niet altijd (de enige) reden te zijn. Als partner is het echter best lastig om in te schatten wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je vriendin voldoende vochtig is voor comfortabele penetratie. Toch heb ik een aantal tips voor je.

Wist je dat… glijmiddel vooral een quick fix is bij vaginale droogte? Glijmiddel op siliconen basis is dan bij uitstek handig voor langdurig plezier.

Waarom wordt mijn vriendin niet nat?

Omdat de reden dat jouw vriendin last heeft van vaginale droogte zo divers kan zijn, is het soms lastig om te bepalen wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de vagina vochtiger wordt en blijft. Zoals gezegd wordt meestal gedacht dat de dame in kwestie bij een droge vagina onvoldoende opgewonden is. Bij opwinding stroomt er namelijk meer bloed naar de geslachtsdelen, waardoor er flink wat druk op de bloedvaten daar wordt uitgeoefend. Hierdoor wordt het vocht vanuit de bloedvaten naar buiten ‘geperst’ en wordt de vaginawand vochtiger. Ook zullen bij seksuele opwinding verschillende klieren rondom de vagina-opening vocht produceren, zodat de vagina klaar is voor penetratie. Maar naast onvoldoende opwinding kunnen er tal van andere redenen zijn waarom de vagina niet of onvoldoende vochtig wordt:

  • Hormoonschommelingen
  • Gebruik van hormonale anticonceptie
  • De overgang
  • Stress
  • Remmende gedachten hebben tijdens de seks
  • Ervaren van angst, depressie of somberheid
  • Ziekte en/of specifiek medicatiegebruik

Dit kan je doen

Voor veel van die oorzaken ligt de oplossing niet zomaar voor het grijpen voor de partner. Wanneer jouw vriendin niet nat wordt, ligt de oplossing meestal in haar eigen handen. Toch kan je als partner je wel richten op een aantal zaken die de kans op een betere lubricatie van de vagina vergroten.

1. Heb een lang, uitgebreid voorspel

Voorspel is bij uitstek het moment waarop de seksuele opwinding langzaam maar zeker kan toenemen. Hierbij hoeft er nog helemaal geen sprake te zijn van vaginale penetratie. Elkaar strelen, masseren of verwennen met de hand , vingers of mond kan een geweldige aanloop zijn naar penetrerende seks. Veel vrouwen hebben namelijk echt de tijd nodig om goed warm te worden. Gemiddeld duurt het 20 tot 30 minuten voordat een vrouw volledig opgewonden is. De vagina wordt dan vochtiger en wordt tevens dieper, doordat de baarmoeder(mond) door spierbewegingen en een verhoogde bloedtoevoer wat hoger komt te liggen. Dit is nodig om een penis of seksspeeltje vaginaal te kunnen ontvangen. Veel vrouwen vinden het echter lastig om direct in de startblokken te staan. Goede en gerichte stimulatie is dan wenselijk. De meeste vrouwen hebben baat bij clitorisstimulatie of een gecombineerde stimulatie van zowel de vagina als de clitoris. Ook andere spots zoals de tepels, schaamlippen of anus kunnen erg prikkelend zijn. Weet van haar wat zij fijn vindt qua stimulatie en besteed hier tijdens het voorspel bewust aandacht aan.

Tip! Een orgasme tijdens het voorspel zorgt voor meer vocht in de vagina, waardoor penetratie vervolgens prettiger verloopt.

2. Ga vaker seks hebben met elkaar

Regelmatig met elkaar vrijen zorgt voor een duurzame en verbeterde doorbloeding bij haar. Die doorbloeding is essentieel voor het goed vochtig worden van de vagina. Ook zorgt het voor een juiste spierspanning van de bekkenbodemspieren. Te veel spanning belemmert een goede doorbloeding namelijk. De bekkenbodemspieren kunnen door jouw vriendin zelf ook getraind worden door middel van kegeloefeningen.

3. A-spot stimulatie

De A-spot is een gevoelige vaginale spot die nog dieper in de vagina ligt dan de welbekende G-spot. Het ligt op ongeveer een middelvinger lengte aan de buikzijde van de vagina, daar waar de vagina een curve maakt, richting de baarmoedermond. Anders dan de G-spot, heeft de A-spot een gladde structuur. Onderzoek lijkt aan te tonen dat stimulatie van deze spot een snelle opwinding bevordert. Dat wil zeggen: druk op deze plek leidt doorgaans tot een snelle aanmaak van vaginaal vocht. A-spot stimulatie is dus zeer geschikt voor koppels waarbij de vrouw niet of onvoldoende vochtig wordt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. Helaas heeft mijn vrouw hier ook last van. En bij haar komt het vooral omdat ze geen zin heeft, waardoor de zin bij mij ook veel ontbreekt. Geen opwinding en zij ook zelf nooit op onderzoek is geweest om zelf haar opwindende spots te ontdekken. Als ik al wil beginnen krijg ik al te horen dat ze moe is. En dat ze toch niet opgewonden is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds enige tijd merk ik dat mijn menstruatiecyclus helemaal ontregeld is. Ik gebruik geen hormonale anticonceptie meer, dus heb mijn natuurlijke cyclus. Eerst was ik altijd regelmatig ongesteld, maar nu is er geen peil meer op te trek…
604 keer bekeken