Laat het beest in jezelf los! Vier Dierendag met Panthra, grrr! 🐯

Intimiteit, seksualiteit en het coronavirus

7 februari 2021,

geschreven door

De wereld zit in lockdown en social distancing is al bijna een jaar een begrip onder ons. Deze afstand, het vele thuiszitten en elkaar niet of minder kunnen ontmoeten of knuffelen, kan een behoorlijke invloed hebben op onze mentale én seksuele gezondheid. Terwijl de focus ligt op het indammen van het virus, verdienen thema’s als liefde en seks in tijden van corona ook de aandacht. Heb jij vragen rondom seksualiteit en het coronavirus? Check het in dit blog!

Huidhonger in tijden van lockdown

Hoe meer afstand we hebben van elkaar en hoe meer we thuis zitten, hoe sterker we gaan verlangen naar contact met anderen. Ook lichamelijk contact. Dit wordt ook wel huidhonger genoemd en voor veel vrijgezelle mensen kan dat in deze bijzondere periode van de pandemie behoorlijk frustrerend werken. Restaurants, theaters, bioscopen en kroegen zijn dicht, terwijl dit doorgaans wel plekken zijn waar je relatief gemakkelijk een potentiële (bed)partner kan ontmoeten. Nu we massaal thuis zitten, wordt het dus een stuk lastiger om je seksuele behoeften te bevredigen.

Seksualiteit en het coronavirus

Natuurlijk zijn er manieren om in contact te komen en te blijven met andere mensen. Zo kan je altijd via dating apps anderen ontmoeten. Ook is het niet verboden om met mensen af te spreken. Betekent de dreiging van het coronavirus dan dat je helemaal geen lichamelijk contact of seks mag hebben? Tijdens het vrijen heb je immers direct contact met een ander, waarbij je mogelijk meer risico loopt om besmet te raken met COVID-19.

Kan ik nog wel seks hebben?

Als je met je partner één huishouden vormt, kan je prima seks met elkaar hebben. Houd het echter wel in de gaten als één van jullie (milde) klachten vertoont die kunnen wijzen op corona. Het is dan verstandig om geen seks te hebben. Zeker als een van jullie positief getest is op corona.

Advies! Was je handen vóór en na je intiem bent geweest.

Heb je een vaste partner maar wonen jullie niet samen? Dan kunnen jullie alsnog prima intiem zijn, maar wees extra alert met contact met anderen. Als een van jullie in aanmerking is gekomen met iemand die (milde) klachten heeft of positief getest is, houd dan afstand.

Geen vaste partner?

Voor mensen die geen vaste partner hebben, blijft het algemene advies om 1,5 meter afstand te houden. Geen intimiteit kan op den duur moeilijk zijn, we verlangen immers naar lichamelijk contact. Is het te lastig voor jou om afstand te houden en wens je intiem te zijn met iemand anders? Maak dan goede afspraken met elkaar en probeer seks te hebben met één iemand, waarvan je weet dat hij of zij zich aan de adviezen en regels houdt.

Seks op (1,5 meter) afstand

Tegenwoordig zijn er genoeg manieren om te genieten van seks op afstand. Allereerst kan je uitwijken naar soloseks, waarbij je tevens gebruik kan maken van seksspeeltjes, het kijken naar porno, het lezen van erotische verhalen of het luisteren naar erotische podcasts. Intiem contact met anderen kan evengoed op gepaste afstand. Denk hierbij aan:

Seks, intimiteit en covid-19: fact checking

  • Je kunt besmet raken met het coronavirus door seks te hebben met iemand anders. Dit kan door middel van zoenen, orale seks, aftrekken, vingeren, vaginale seks én anale seks.
  • Hoewel virusdeeltjes in ontlasting aantoonbaar zijn, zijn er geen bewijzen gevonden dat je door middel van anale seks meer risico loopt op besmetting.
  • COVID-19 is géén soa. Je kan besmet raken met het virus tijdens het vrijen omdat je dan nauw contact hebt met iemand anders.
  • Als je elkaar niet zonder is er geen verminderde kans op besmetting.
  • Er is tevens geen bewijs gevonden dat vrijen in de positie Doggy style de kans op besmetting vermindert.
  • Seks in de buitenlucht of in een goed geventileerde kamer voorkomt niet dat je besmet kan raken.

Let op! Het dragen van een mondkapje tijdens de seks voorkomt niet dat je het virus krijgt. De kans op overdracht is mogelijk wel wat verlaagd.

Hoe ga jij om met jouw seksualiteit in deze tijden van corona, thuisblijven en lockdown?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.391 keer bekeken

Geschreven door

Binnen relaties is ‘bindingsangst’ en veelvoorkomend begrip. Veel mensen ervaren het wel eens in meer of mindere mate: de angst om je volledig te binden aan iemand. Vaak ervaren we dit omdat we bang zijn uiteindelijk gekwetst of afgewezen te word…
3.391 keer bekeken