Ben jij ook extra opgewonden door al dat thuiszitten? Als we het internet én onze eigen poll mogen geloven zijn we geiler dan ooit! Maar waar komt die extra opwinding vandaan? Is het omdat we ons vervelen of zijn we misschien bang dat het straks misschien niet meer kan? Wij zijn op zoek gegaan naar een verklaring voor al die geiligheid!
Waarom zijn we zo opgewonden?
Het coronavirus zorgt ervoor dat we ineens veel meer tijd thuis doorbrengen. We kunnen niet naar ons werk of school en ook onze vaste ontmoetingsplekken zijn tijdelijk gesloten. Hierdoor missen we niet alleen een hoop sociale interactie, maar hebben we ook een stuk meer tijd om handen. Deze combinatie kan natuurlijk verklaren waarom er op dit moment zoveel mensen opgewonden thuiszitten. Ook hebben we minder stress van het werk, waardoor het makkelijker wordt om je op seks of masturbatie te focussen.
“We kunnen niet naar ons werk of school en ook onze vaste ontmoetingsplekken zijn tijdelijk gesloten. Hierdoor missen we niet alleen een hoop sociale interactie, maar hebben we ook een stuk meer tijd om handen.”
Zijn er nog andere aanwijsbare redenen?
Opwinding door angst
Hoewel we minder stress van het werk en andere sociale verantwoordelijkheden hebben, maken we ons wel zorgen om het coronavirus. In de media wordt natuurlijk veel aandacht besteed aan het aantal IC-patiënten en doden. Psychologen hebben ontdekt dat angst – en met name voor de dood – kan leiden tot meer seksueel verlangen. Het zou een manier zijn om met ons angstgevoel om te gaan.
Op zoek naar een prettig gevoel
Daarnaast weten we ook dat seks een activiteit is waardoor veel van ons zich op de lange termijn levendiger en energieker voelen. Het is een moment van ontspanning en helpt ons bij het loslaten van stress. Het zou heel goed kunnen dat we hierdoor meer gaan masturberen of naar seks verlangen. We willen graag dat energieke gevoel ervaren om ons door de onrust heen te helpen.
Ook is het bewezen dat sterke emoties – zoals angst – seksuele opwinding kunnen versterken. Wanneer we bijvoorbeeld net een fikse ruzie hebben gehad, gaat onze hartslag en bloeddruk flink omhoog. Die lichamelijke verandering kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt. Diezelfde seksuele spanning zien we bijvoorbeeld ook bij make-up seks.
“Die lichamelijke verandering kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt.”
Als je samenwoont met je partner
Wanneer je samenwoont met je partner, kan het vele thuiszitten ook negatieve gevolgen hebben voor je seksleven. Hoewel het vastzitten met je partner zeker meer kansen voor seks creëert, kan het ook meer spanning tussen jullie beiden veroorzaken. Het is dus belangrijk voor koppels om een manier te vinden waarbij de stress van de huidige situatie het seksleven niet verstoort.
“Hoewel het vastzitten met je partner zeker meer kansen voor seks creëert, kan het ook meer spanning tussen jullie beiden veroorzaken.”
Dit betekent dat jullie elkaar af en toe ook even de ruimte moeten geven. Ga even in je eentje een stukje wandelingen of boodschappen doen. En vergeet niet om eens een date night te organiseren!
Hoe maken jullie thuis er het beste van?
2 Responses
Vroeger wist men als er angst was voor dood of virussen ging Men ging zich vermenigvuldigen. Nageslachten maken zodat de familie door bleef leven. (zijn wij dat nu ook al aan het doen? )
Dat zou je makkelijk denken hè? Dat verschijnsel is dan ook makkelijk te verklaren vanuit de evolutietheorie, waarbij voortplanting en overleving van het soort de kern omvatten. Toch lijkt het erop dat een babyboom voorlopig uitblijft. Dat heeft te maken met een aantal dingen. Stress kan namelijk de vruchtbaarheid doen verminderen. Hoewel er dus veel mensen zijn die seks hebben om te kunnen ontspannen in deze onzekere tijd, lijkt van meer bevruchting geen sprake. Ook zien mensen deze huidige tijd als een onzekere tijd, waarin mensen gauw denken dat ‘voortplanting’ of het ‘krijgen van kinderen’ niet verstandig is, of ‘niet het juiste moment’.