Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

25.058 keer bekeken

How to… vagina ballen gebruiken + kegeloefeningen

24 november 2022,

geschreven door

Jij wilt tijdens de World Cup toch ook wel een paar ballen scoren? ⚽ Dan kun je niet snel genoeg beginnen met oefenen! Met Ben Wa ballen, ofwel vagina ballen, verbeter je niet alleen je hooghoudkunsten, maar ook je seksleven. Ze zijn makkelijk in gebruik en bieden een hoop voordelen voor je lichaam. Maar hoe werken deze leuke balletjes eigenlijk precies, en welke zijn perfect voor jou?

 1. Wat zijn Ben Wa ballen?
 2. Ben Wa ballen gebruiken
 3. Je bekkenbodemspieren trainen met vagina ballen
 4. De beste vagina ballen voor jou

Wat zijn Ben Wa ballen?


Ben Wa ballen, Geisha balletjes, kegelballen, love balls of vagina balletjes zijn allemaal verschillende namen voor (nagenoeg) dezelfde speeltjes. Ben Wa ballen zijn speciaal ontworpen om in de vagina in te brengen. Ze zorgen voor een fijn gevoel én helpen je jouw bekkenbodemspieren te trainen. Een multifunctioneel speeltje dus! Door regelmatig Ben Wa ballen te gebruiken, zal je seksleven op verschillende vlakken verbeteren. Love balls zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er losse balletjes, balletjes met een koord, siliconen balletjes of magnetische ballen. Sommige ballen zijn hol en bevatten kleinere balletjes (contragewichtjes) die heen en weer wiebelen wanneer je beweegt voor een opwindend gevoel.

Dit zijn de voordelen bij regelmatig gebruik:

 • Intensere orgasmes
 • Makkelijker tot een hoogtepunt komen
 • Geen last (meer) van incontinentie
 • Meer controle over je bekkenbodemspieren
 • Kan pijn bij het vrijen verhelpen
 • Een opwindend voorspel
 • Een hele goede manier om kegeloefeningen te doen

vaginaballetjes gebruiken

Ben Wa ballen gebruiken

Allemaal leuk en aardig, maar hoe gebruik je Ben Wa ballen nou precies? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe dit in zijn werk gaat.

Ben Wa ballen inbrengen

Wil je voor het eerst vaginaballetjes gebruiken? Zorg dan dat je ontspannen bent voordat je de balletjes inbrengt. Gebruik altijd glijmiddel bij het inbrengen van de balletjes, zodat ze soepel naar binnen glijden. Breng een paar druppels glijmiddel aan op de balletjes of op de ingang van de vagina. Gebruik ook weer niet te veel glijmiddel, want dan blijven de balletjes minder goed zitten. De balletjes moeten tot boven de bekkenbodem ingebracht worden, op de plek waar je ook een tampon zou plaatsen. Je kan de balletjes niet te diep inbrengen, maak je hier geen zorgen over. De balletjes kunnen niet kwijtraken in je lichaam en zakken vanzelf naar beneden als je je bekkenbodemspieren ontspant. Je kunt de balletjes ook verwijderen door op je hurken te gaan zitten en een beetje te persen.

Het dragen van Ben Wa ballen

Vagina ballen kun je, na het inbrengen, op verschillende manieren dragen en gebruiken. Draag de balletjes nooit langer dan 30 minuten. Dagelijks, of om de dag, gedurende 20 minuten is het beste. Ben Wa ballen zorgen er namelijk voor dat jij je bekkenbodemspieren (onderbewust) aanspant, maar als je de balletjes te lang draagt, kunnen je spieren te gespannen raken. Dit kan uiteindelijk voor klachten zorgen. Wil je een beter seksleven door je bekkenbodemspieren te trainen? Dan moet je jouw bekkenbodemspieren net zo goed kunnen ontspannen als aanspannen. Dit leer je het beste door oefeningen te doen. Verderop in het artikel leggen we uit hoe dit precies moet.

Je kan love balls gebruiken als voorspel of om je bekkenbodemspieren te trainen. Je kan de balletjes ook dragen tijdens de seks, zowel vaginale als anale penetratie is mogelijk. Bij vaginale seks is het dan het prettigst om een enkele bal te dragen. Bij anale seks zorgen vaginaballetjes ervoor dat ook je partner kan genieten van het gevoel van de balletjes. Wil je de balletjes dragen als voorspel? Doe ze dan bijvoorbeeld in voor je boodschappen gaat doen. Niemand zal weten dat jij ze draagt, wat voor veel opwinding zal zorgen!

Ben Wa ballen schoonmaken

Maak jouw vaginaballen altijd vóór en na gebruik schoon. Dit kun je doen met milde zeep en lauw water, of een speciale toycleaner. Het is iets uitdagender om balletjes met een koortje schoon te houden, maar neem hier wel de tijd voor en doe het zorgvuldig. Wanneer sextoys niet goed schoon gehouden worden, krijgen bacteriën vrij spel en kan dit zorgen voor vaginale infecties. En dat wil je echt niet!

vaginaballetjes

 

Je bekkenbodemspieren trainen met vagina ballen


Love balls zijn perfect om je bekkenbodemspieren mee te trainen. Door de balletjes simpelweg binnen te houden, train je deze spieren namelijk al! Je kan dus gemakkelijk je spieren trainen door de balletjes te dragen terwijl je bezig bent met iets anders. Zorg er wel voor dat je de balletjes draagt wanneer je loopt en in beweging bent, dan werken ze het beste. Wil je nog een stapje verder gaan bij het trainen van jouw bekkenbodemspieren? Doe dan regelmatig de volgende oefeningen.

Oefening 1

Breng de Ben Wa ballen in zoals eerder omschreven. Voor deze oefening neem je plaats op een stoel. Je benen hou je gesloten. Probeer het balletje rustig heen en weer te bewegen. Vervolgens ‘knijp’ je in de balletjes, net alsof je ze even wil vasthouden. Dit hou je steeds een paar seconden vast. Laat dan weer los en ontspan een paar seconden. Zorg ervoor dat je minstens net zo lang ontspant als je jouw spieren aanspant. Dus bijvoorbeeld twee seconden knijpen en vervolgens twee seconden ontspannen. Herhaal dit 10 keer en neem dan een minuut pauze. Daarna herhaal je de oefening opnieuw 10 maal. Neem hierna twee minuten rust om tot slot een laatste set van 10 te doen. Herhaal deze oefening 3 tot 4 keer per week voor een optimaal resultaat.

Oefening 2

Deze oefening kun je zowel staand als zittend proberen. Knijp je spieren aan rond de vaginaballetjes, om ze vervolgens met je bekenbodemspieren als het ware omhoog te tillen. Dit hou je vast voor drie tot tien seconden. Laat de balletjes vervolgens terugglijden naar beneden en ontspan. Ontspan minimaal net zo lang als de inspanning, liever nog iets langer. Herhaal dit voor 8 tot 12 keer. Voor de beste resultaten voer je deze oefening 3 tot 4 keer per week uit. Je zal snel merken dat het makkelijker gaat. Bouw geleidelijk op hoe lang je jouw spieren aanspant. Begin met drie seconden en werk op naar 10 seconden. Heb je dit onder de knie? Dan kun je deze oefening uitdagender maken door hem uit te voeren met zwaardere vagina ballen.

Oefening 3

Voor deze oefening heb je vaginaballetjes met een koord nodig. Breng de balletjes in en neem plaats op de rand van het bed of een stoel. Span je bekkenbodemspieren aan en probeer vervolgens zachtjes de balletjes uit de vagina te trekken. Blijf je spieren 5 seconden lang aanspannen terwijl je voorzichtig aan het koord trekt. Ontspan vervolgens voor 5 seconden. Herhaal dit 10 keer en neem vervolgens een minuut pauze. Herhaal dit nogmaals 10 keer en neem daarna twee minuten pauze. Sluit af met een laatste set van 10. Ook deze oefening werkt het beste wanneer je hem 3 tot 4 keer per week doet. Gaat dat soepel? Dan kun je de oefening moeilijker maken door de sets op te voeren naar 15 keer. Daarnaast kun je de inspanning opbouwen van 5 naar 10 seconden.

ben wa oefeningen

Méér oefenen

Naast de bovenstaande oefeningen zijn er nog veel meer oefeningen en trainingsschema’s te verzinnen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Download dan een van de onderstaande apps.

Daily Kegel


Met deze app train je moeiteloos je bekkenbodemspieren. Je vult in de app in wat jouw situatie is en krijgt een trainingsschema op maat! De oefeningen kun je zonder Ben Wa ballen uitvoeren, maar zijn mét balletjes natuurlijk nog veel effectiever. De app is mooi vormgegeven, houdt je vooruitgang bij én heeft een geïllustreerde kat die jou instructies geeft. Leuk! De app is beschikbaar voor Android en IOS.

Kegel – Pelvic Floor Exercise


De KPFE app is ideaal om jouw work-out mee te timen. Volg een vooringesteld schema of maak je eigen schema in de app. Vervolgens geeft je telefoon een signaal wanneer je moet aanspannen of ontspannen. Ideaal!

De beste vagina ballen voor jou

de beste ben wa ballen

Beginner

 • Recent bevallen
 • 50 jaar of ouder
 • Bekkenbodemklachten

Kies voor grote, lichte vaginaballen. Deze zijn het makkelijkst om mee te beginnen. Het voordeel van grote Ben Wa ballen is dat je deze goed kan voelen, wat veel mensen als erotisch ervaren. Je kan er voor kiezen om met een enkele bal te beginnen en dit langzaam op te bouwen.

Licht gevorderd

 • Niet recent bevallen
 • 35 – 50 jaar oud

Ben jij licht gevorderd? Dan kun je voor iets kleinere en zwaardere ballen kiezen dan de groep beginners. Ben je bang dat dit toch wat zwaar is? Kies dan voor losse vaginaballetjes of vaginaballetjes die je uit hun siliconen houder kan halen. Zo kun je zelf langzaam opbouwen, met één bal tegelijk.

 • Geen producten gevonden

Gevorderd

 • Geen kinderen
 • 35 jaar of jonger
 • Doet aan yoga of pilates

Kies voor kleinere, zwaardere ballen wanneer je gevorderd bent. Het nadeel van kleine vaginaballen is dat je deze minder goed voelt zitten en dus minder sensuele prikkels ervaart. Wil je de Ben Wa ballen graag gebruiken als voorspel? Kies dan voor wat grotere, zware ballen.

Geschikt voor iedereen

Twijfel je welke Ben Wa ballen het beste bij jou passen? Dan zijn onderstaande setjes altijd een succes. Dankzij de losse balletjes met houder kun je de gewichtjes onderling met elkaar verwisselen. Hierdoor kun je veel verschillende gewichtscombinaties maken en op die manier elke keer het perfecte gewicht creëren en desgewenst ophogen.

Heb jij weleens Ben Wa ballen gebruikt om je bekkenbodem spieren mee te trainen en kegeloefeningen te doen? Deel je ervaringen in een reactie!

11 reacties

 1. Tijdens het aanspannen van het balletje wordt het balletje juist uit de vagina gedrukt.
  Wat doe ik fout?
  Ik heb ze niet vrij hoog zitten, anders voel ik het balletje niet en heb ik ook geen gevoel dat ik mijn bekkenbodemspieren moet aanspannen.

  1. Hoi G,
   Als het balletje tijdens het aanspannen weer uit de vagina valt, is het balletje niet ver genoeg ingebracht. Als ik jouw reactie zo lees, is het waarschijnlijk dat het balletje wat je hebt te licht van gewicht is. Ik raad aan om een wat kleiner en zwaarder balletje te proberen. Dit is een grotere uitdaging voor je bekkenbodemspieren en de kans is groot dat je hem ook beter voelt zitten hierdoor. Ook zou je kunnen proberen om twee balletjes tegelijkertijd in te brengen om het wat uitdagender te maken voor je spieren.
   Succes!

  1. Hoi Lana,

   Ja, je kunt de balletjes ook gebruiken wanneer je een spiraal draagt. Dit zit elkaar niet in de weg.

 2. In bovenstaande tekst staat ¨Bij vaginale seks is het dan het prettigst om een enkele bal te dragen.”
  Begrijp ik het dan goed dat zowel de penis als het balletje of de balletjes in de vagina zitten? Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

 3. Waneer ik de losse balletjes inbreng gaan ze zo diep naar achteren dat ik ze niet meer voel. Ze vallen er ook niet uit, ik moet ze eruit persen.

  1. Hi Ana,
   Hoe groot en zwaar zijn de balletjes die je gebruikt? Misschien zijn deze niet optimaal voor jou en zouden bijvoorbeeld groteren en/of zwaardere balletjes beter werken!

  2. Ik heb dezelfde ervarimg met kleine zwaardere balletjes. Ik breng ze makkelijk in maar vervolgens voel ik ze niet meer zitten en ook een oefening ermee doen heeft geen zin. Het eruit persen ging heel moeilijk alsof ze te ver naar achteren zaten. Geen idee hoe dat anatomsich zit.

   1. Heb, dezelfde ervaring… ze worden omhoog gezogen en dan voel ik ze niet meer… Alhoewel ze wel subtiel stimuleren als je er aandacht aan besteedt…Heb ze er met een lepel uit moeten halen… Dat ga ik dus niet vaak doen…

 4. Ik ben sinds kort aan het kegelen. Gewoon omdat ik 45 jaar ben en nu nog sterke bekkenbodemspieren heb en dit ook zo wil houden.
  Maar opgewonden is wel het laatste wat ik ervan word, daar is toch echt hardere stimulatie voor nodig!

  1. Dat horen we inderdaad vaker, Tamara! Er zijn vrouwen die het wel als opwindend ervaren, het idee kan bijvoorbeeld ook opwindend zijn om iets in je te dragen terwijl niemand dit weet. Maar er zijn ook veel vrouwen die dit hetzelfde ervaren als jou; het zijn gewoon spieren die je traint. Heel veel succes met de kegeloefeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Van tantra seks heb je vast wel eens gehoord. Maar wist je dat je dezelfde technieken ook kan toepassen tijdens een potje soloseks? Nou, dat kan dus en het is ook nog eens heel fijn, lekker én goed voor je! In dit artikel leggen wij uit wat tantrisc…
5.803 keer bekeken