door seksuoloog Talitha

“Hoe zorg ik voor een betere vaginale geur?”

15 april 2023

Beste Talitha, ik heb nu sinds kort een vriend en hij heeft mij laatst voor de eerste keer gebeft, maar ik kreeg te horen dat ik een zure, vieze smaak heb en dat het daar beneden niet echt prettig ruikt. Wat kan ik hiertegen doen? Ik ben al langs de huisarts geweest, maar ik heb geen vaginale schimmel of een bacteriële infectie. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik beter smaak en een betere vaginale geur heb?

– Maartje, 18 jaar

Beste Maartje,

Een vagina heeft altijd van nature een milde geur. Het zal dus nooit helemaal geur- en smaakloos zijn down under. Dit heeft allemaal te maken met de natuurlijke pH-waarde van de vagina, die varieert tussen de 3,8 en 4,5. Een pH-waarde van 7 wordt gezien als neutraal. Hoe lager de waarde wordt, hoe zuurder het klimaat.

vaginale geurtjes

Wist je dat… sperma de pH-waarde van je vagina kan verstoren doordat sperma van nature meer alkalisch/basisch is dan de vagina?

Waarom is de vagina zuur?

De vagina is van nature zuur, omdat het lichaam het zo heeft ontwikkeld om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. Dit zure, vaginale klimaat bevat zogenoemde lactobacillen, een soort bacteriën die van nature in de vagina voorkomen en melkzuur produceren als bijproduct van hun metabolisme. Dit zorgt voor de lage pH-waarde die de groei van schadelijke bacteriën remt en een gezonde vaginale flora in stand houdt. Een verstoring van deze balans kan ervoor zorgen dat slechte bacteriën of virussen gaan woekeren in het slijmvlies van de vagina. Hierdoor kunnen vervelende infecties ontstaan met mogelijk een verandering van de vaginale geur of verandering van jouw vaginale afscheiding.

Waardoor verandert de vaginale geur?

De geur (en smaak) hoort dus mild te zijn, maar dit verschilt wel per vrouw. Wanneer er echter sprake is van een sterk aanwezige geur en een ‘vieze’ smaak, dan kan dat dus duiden op een verstoring van jouw vaginale flora. Dit kan door verschillende factoren gebeuren:

 • Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld bij een natuurlijke cyclus, tijdens de menstruatie, de overgang of een zwangerschap;
 • Het ervaren van stress;
 • Pilgebruik of andere hormonale anticonceptie;
 • Het wassen van zeep. De vagina heeft de prachtige eigenschap zichzelf te kunnen reinigen. Moeder natuur heeft het zo bedoeld om de vagina te blijven beschermen tegen vervelende verstoorders van haar klimaat. Wassen met zeep (ook intieme wasgels of milde zeep!) kan de pH-waarde van de vagina alsnog doen verstoren, met mogelijke infecties tot gevolg;
 • Een schimmel- of bacteriële infectie. Voornamelijk bij bacteriële vaginose kan er sprake zijn van een sterke, visachtige vaginageur;
 • Ook sommige soa’s kunnen tot een verandering van de vaginale geur leiden;
 • Het dragen van strakke, synthetische slipjes;
 • Voeding dat veel snelle koolhydraten, transvetten en/of suikers bevat.

Zo heb jij invloed op jouw vaginale geur

Hoewel de vagina dus ietwat zurig geurt en proeft, kan je wel enige invloed uitoefenen op het behoud van een gezonde vaginale flora. Probeer hierbij self-care hoog in te vaandel te hebben: zorg goed voor jezelf, rust voldoende uit, streef een goede nachtrust na, drink voldoende water en beweeg regelmatig.

De rol van voeding

Wat we eten bepaalt niet alleen hoe we ons vormen en voelen, maar ook onze geur. Bepaalde sterke kruiden, zoals komijn en kaneel, kunnen bijvoorbeeld de geur van je zweet bepalen. Voeding heeft daarom ook invloed op de geur van jouw vagina. Vooral geraffineerde suikers kunnen leiden tot een vervelende geur. Ook alcohol, nicotine, medicatie of andere verdovende middelen hebben een negatieve werking op de vaginale geur en smaak. Voed je juist met een voedzaam dieet dat rijk is aan vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Sommige fruitsoorten, zoals citrusvruchten, ananas en watermeloen hebben zelfs een positieve werking op de geur en smaak.

“Vooral geraffineerde suikers kunnen leiden tot een vervelende vaginale geur, maar ook alcohol en roken hebben een negatieve invloed.”

Overige tips voor een gezonde vagina

 • Was je vagina dagelijks met lauwwarm water, bijvoorbeeld onder de douche. Meer wassen is niet nodig en vermijd het gebruik van zeep;
 • Draag het liefst katoenen slips en slaap ’s nachts zonder ondergoed aan;
 • Vrij veilig bij losse sekscontacten;
 • Ga bij anale seks nooit van anale penetratie direct over tot vaginale penetratie;
 • Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende vaginale klachten zoals jeuk, roodheid, zwelling, veranderende afscheiding en een sterke geur.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Een reactie op "Hoe zorg ik voor een betere vaginale geur?"

 • Het kan ook aan je vriend liggen. Ik vind het belachelijk om het zo te benoemen, zoals het beschreven wordt. Zo kan je iemand helemaal de grond in drukken en dat kan nooit de bedoeling zijn. Misschien was hij op dat moment niet opgewonden genoeg. Uit eigen ervaring weet ik, dat wanneer ik heel erg opgewonden ben, ik van de geur en smaak van een vagina alleen maar meer opgewonden raak. Probeer hem eens op een hoger level te krijgen, voordat hij down under gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid