Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Jezelf kwetsbaar opstellen in je relatie – tips & tricks

19 december 2021,

geschreven door

In een relatie zitten is voor sommigen best een eng iets. Zodra je je verbindt met iemand, ben je immers kwetsbaar. Je kunt jezelf verliezen in de relatie, gekwetst worden of je verlaten en gebroken voelen wanneer je relatie eindigt. Of gevoelens van schuld en schaamte kunnen de revue passeren wanneer onze partner onze echte ware ‘ik’ zien. Veel mensen proberen daarom zichzelf te beschermen door zich (onbewust) gesloten op te stellen. Toch is jezelf kwetsbaar opstellen in je relatie van essentieel belang. Hoe zit dat precies? En hoe doe je dat dan eigenlijk? Check het in dit blogartikel.

Jezelf kwetsbaar opstellen in je relatie

Ook al weten we beter, toch streven we massaal naar perfectie. We vergeven fouten en imperfecties van anderen moeiteloos, maar wanneer het onszelf aangaat, denken we pas de moeite waard te zijn wanneer we foutloos en succesvol door het leven gaan. Onszelf vergeven bij het maken van een fout of accepteren dat we een ‘rare’ gewoonte hebben, is vooral een moeilijke opgave wanneer anderen die impfercties van ons opmerken. Zeker in relaties maakt ons dat erg kwetsbaar. Wat als hij/zij minder van mij gaat houden?

“Waar jij je druk maakt over jezelf, zijn met jou nog vele anderen die zich niet met jouw fouten bezig houden, maar met hun eigen imperfecties.”

We presenteren ons op een manier waarvan we denken dat dat nagenoeg perfect is. Of wat maatschappelijk gezien wordt als normaal. Doen we dit niet, dan zijn we gevoelig voor oordeel, afwijzing en verlating. Dit komt vooral tot uiting in relaties, waarin we ons van onze beste kant willen laten zien. Hoe hard je ook probeert die ‘minder mooie’ kant van je niet openbaar te maken, het is juist zo belangrijk voor je relatie om dit wél te doen.

Op weg naar een sterke en betekenisvolle relatie

Hoe meer jij jezelf bent, met al je mooie en minder mooie kanten, hoe meer jij op weg bent naar het creëren van betere en meer betekenisvolle connecties. Sterker nog, jezelf kwetsbaar opstellen is een van de belangrijkste sleutels voor een sterke en gezonde relatie. Wanneer we ons schamen, hebben we namelijk de neiging om in de aanval te gaan of ons terug te trekken. Dit leidt dan alleen maar tot onderlinge vervelende gevoelens of verwijten. Je raakt de verbinding kwijt.

“Juist het delen van jullie minder mooie kanten verbindt.”

Wanneer jij je wél kwetsbaar opstelt en laat zien dat jij ook maar een mens bent die niet perfect is, kom je meer in de verbinding. Jullie gaan je veiliger bij elkaar voelen en jullie zullen elkaar beter begrijpen. Je gaat je gehoord en gezien voelen, iets dat onmisbaar is voor een relatie.

Jezelf openstellen – zo doe je dat!

Een van de beste manieren om meer in verbinding te staan met je partner, is door je open op te stellen en aan te geven wat je denkt, voelt en raakt. Geef aan wat je nodig hebt, vertel wat je leuk en minder leuk vindt. Ook als je pijn, verdriet, schuld of schaamte hebt. Niemand is perfect, ook jij niet. Fouten maken mag. Sterker nog, iedereen maakt fouten. En veel mensen zullen van zichzelf balen bij het maken van die fouten. Waar jij je druk maakt over jezelf, zijn met jou nog vele anderen die zich niet met jouw fouten bezig houden, maar met hun eigen imperfecties. Het delen van die minder mooie dingen verbindt.

Het belang van zelfliefde

Voordat je in verbinding kan gaan met je partner, is het belangrijk om de verbinding met jezelf aan te gaan. Voel je je boos, bang of verdrietig? Sta dan even stil bij hoe je je voelt. Waardoor voel jij je zo? En wat merk je in je lichaam? Welke gedachten horen bij die emoties? Zijn die gedachten wel zo terecht om te denken? Een belangrijke les hierbij is: je moet niet altijd al je nare gedachten geloven. Wees lief voor jezelf, want jij mag voelen wat je voelt. Alle gedachten die je hebt, mag je denken. Maar blijf realistisch en mild. Vanuit zelfliefde en zelfacceptatie kunnen we het beter aan ons kwetsbaar op te stellen bij onze geliefden.

Hoe vind jij het om jezelf kwetsbaar op te stellen in je relatie? Gaat het je gemakkelijk af of merk je dat dit lastig voor je is? Deel je ervaring met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5.402 keer bekeken

Geschreven door

Het is Wereld Fetisj Dag! Een dag die bedoeld is om de bewustwording en acceptatie van BDSM, waar het hebben van een fetisj vaak onder valt, te vergroten. Over fetisjen wordt vandaag de dag nog altijd wat voorzichtig gesproken. Hoewel we in een tijd …
5.402 keer bekeken