Tijdens de zwangerschap treden er allerlei veranderingen op. Niet alleen lichamelijk, maar ook op psychologisch én relationeel vlak. Daarnaast ervaart een zwangere vrouw natuurlijk een hoop hormonale schommelingen, waarbij zowel de vrouw als haar partner verschillende emoties versterkt kunnen worden. De zwangerschap heeft daarnaast ook invloed op de beleving van seks en intimiteit. Hoe zit het met de zin in seks? En is het nog wel veilig om te vrijen? In dit blogartikel bespreek ik intimiteit en seks tijdens de zwangerschap.
Seksualiteit en…. het zwangere lichaam
Het vrouwelijke figuur zal zonder twijfel veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap. Niet alleen zal de buik groeien, ook de borsten zullen in volume toenemen en mogelijk veranderen andere lichaamsdelen mee. Sommige dames voelen zich hierdoor prachtig en aantrekkelijk, andere vrouwen hebben meer moeite met die fysieke veranderingen. Ook de partner kan in de loop van de zwangerschap het zwangere lichaam van de vrouw anders gaan bekijken en aanvoelen, wat gevolgen heeft voor de seksuele aantrekking tussen beiden.
Wist je dat… de borsten niet alleen toenemen in volume, maar ook gevoeliger worden tijdens de zwangerschap? Voor de ene vrouw is dit erg prettig, de ander ervaart het als te intens, waardoor aanraking niet meer fijn kan voelen.
Psychologische veranderingen tijdens de zwangerschap
Hoe jij jezelf fysiek waarneemt heeft impact op hoe jij je seksueel voelt. Een vrouw die zelfzeker en sexy in haar vel zit, straalt dat ook uit naar haar omgeving en partner, wat positief kan bijdragen aan de seksuele vibe. Daarnaast verandert er hormonaal ook van alles gedurende de zwangerschap. Onder invloed van hormonen zijn vrouwen doorgaans gevoeliger voor zintuiglijke sensaties. Ze nemen geuren en smaken anders waar, maar ook aanrakingen krijgen een nieuwe betekenis. Ook reageren zwangere dames vaak emotioneler, zijn ze gevoeliger voor opmerkingen van anderen en kunnen hun reacties emotioneel heviger zijn. Dit heeft vervolgens weer invloed op hoe de seks en intimiteit tussen jullie wordt beleefd.
Seks tijdens de zwangerschap
De intimiteit en de verschillende fases tijdens het vrijen, van seksueel verlangen tot na het orgasme kunnen allemaal op een andere manier beleefd worden tijdens de zwangerschap. Seks tijdens de zwangerschap kan er dan ineens heel anders uitzien dan ervoor.
Het seksueel verlangen
Bij zowel de vrouw als haar partner kan de zin in seks zowel positief als negatief veranderen tijdens een zwangerschap. Ook gedurende de maanden kunnen hier veranderingen in optreden. Zo kan het veranderen van het vrouwelijk lichaam, het zwellen van de borsten en de toegenomen gevoeligheid op prikkels er voor zorgen dat het verlangen naar seks vermindert of juist toeneemt. Tijdens het eerste trimester is de kans aanwezig dat het libido van de vrouw wat verlaagd is. Deze fase kenmerkt zich vaak met de bekende misselijkheid en vermoeidheid. Seks en intimiteit kunnen dan wat op de achtergrond verdwijnen.
Wist je dat… veel vrouwen vaak tijdens het tweede trimester de meeste zin in seks ervaren? Soms nog meer dan vóór de zwangerschap
Vanaf het tweede trimester verandert dit meestal en veel dames ervaren dan een toegenomen emotionele behoefte aan intimiteit, aanrakingen en mogelijk ook vrijen. De bloedtoevoer naar de baarmoeder en het bekken neemt dan ook toe, waardoor een vrouw wat makkelijker vochtiger wordt en sneller opgewonden raakt. Dit kan het verlangen naar seks alleen maar meer voeden. Naarmate de zwangerschap vordert neemt het verlangen soms weer af. De vermoeidheid neemt toe en de groter wordende buik kan ongemakkelijk zijn en soms wat in de weg zitten.
De seksuele opwinding
Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer naar het bekken en de geslachtsdelen toe. Het gevolg hiervan is dat de vagina vochtiger kan worden, de schaamlippen en clitoris wat zwellen en aanraking als intenser wordt beleefd. Een vochtige vagina maakt daarnaast penetratie makkelijker en meer comfortabel. Zwangere vrouwen zijn hierdoor lichamelijk gezien sneller ‘klaar’ om seks te ontvangen. De lichamelijke reacties kunnen er vervolgens voor zorgen dat een vrouw mentaal ook het gevoel heeft seks te willen hebben.
Het orgasme tijdens de zwangerschap
Die toegenomen bloedtoevoer kan tevens invloed hebben op de beleving van het orgasme. Sommige vrouwen bereiken hierdoor sneller hun hoogtepunt of ervaren het orgasme als intenser. Die intensiteit kan overigens zover toenemen dat het niet altijd meer als aangenaam wordt gevoeld.
Feit! Het orgasme is 100% onschuldig voor zowel jou als de baby.
Daarnaast kunnen de lichamelijke kenmerken van het orgasme tegen het einde van de zwangerschap anders verlopen. Het orgasme is lichamelijk gezien het ritmisch samentrekken van de bekkenbodemspieren, waaronder de baarmoederspier. Aan het eind van de zwangerschap kunnen die samentrekkingen minder ritmisch verlopen en soms zelfs aanhouden. Dit kan echter geen kwaad en is onschuldig voor zowel jou als de baby.
Hoe veilig is het om seks te hebben?
Gedurende de hele zwangerschap is het volkomen veilig om te vrijen. Penetratie schaadt het kindje niet: het kindje wordt afgesloten in de baarmoeder beschermd tegen invloeden van buitenaf door het vruchtwater. Zolang er geen medische indicaties zijn, kan seks tijdens de zwangerschap absoluut geen kwaad. Onthoud je echter van het vrijen indien er infecties zijn, de vliezen reeds zijn gebroken of als je vroegtijdige ontsluiting hebt. Maar in de regel geldt dat jullie tot de laatste dag van de zwangerschap seks kunnen hebben, zolang dat voor jullie beiden goed en comfortabel voelt. Ook als je dan liever niet meer overgaat tot penetratie, zijn er genoeg alternatieven om samen intiem te zijn.
Hete zwangerschap seks: orgasmische standjes voor als je zwanger bent
Hoe heb jij seks tijdens jouw zwangerschap beleefd? Laat het ons weten in een comment hieronder!