NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

Ik heb pijn bij het vrijen. Is dat normaal?

20 juli 2022,

geschreven door

Ik kom als seksuoloog regelmatig vrouwen tegen die pijn ervaren bij het vrijen. Vaak vragen zij zich af of dat normaal is. Mijn antwoord is dan altijd: het komt veel voor, dus in die zin is het helaas niet zeldzaam, maar het is absoluut niet de bedoeling.

Even los van de pijnprikkels die je zelf misschien prettig vindt om in seksuele context op te zoeken, zou vrijen zou zeker geen pijn moeten doen. Het is iets dat zou moeten draaien om genot en het moeten verbijten van pijn, hoort daar zeker niet bij. Hoe komt het dan dat veel vrouwen toch pijn ervaren bij de seks? Dat kan verschillende redenen hebben.

Is het iets fysieks?

Allereerst is het belangrijk om bij pijnklachten eerst uit te sluiten dat er niets lichamelijks aan de hand is. Dus heb je last van pijn bij het vrijen, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan. Pijn of een branderig gevoel kan namelijk ook veroorzaakt worden door een schimmel of bacteriële infectie, of misschien heb je last van blijvende klachten na een bevalling waar je professionele hulp bij kan gebruiken. In zo’n geval is het goed om daar zo snel mogelijk een stap in te zetten, want vaak kun je daar heel goed aan geholpen worden. En pijn is nooit iets wat er zomaar ‘bij hoort’ of wat je maar gewoon zou moeten accepteren.

Niet opgewonden genoeg

Is het niets fysieks? Een van de belangrijkste oorzaken van pijn bij het vrijen is dat vrouwen eigenlijk niet opgewonden genoeg zijn. Als vrouwen namelijk echt in een diepere staat van opwinding komen, dan staat niet alleen hun hoofd naar een vrijpartij, maar dan gaat hun hele lichaam meedoen. Dat zorgt ervoor dat hun vagina niet alleen vochtig wordt, maar ook de schaamlippen beter doorbloedt en gezwollen raken, wat weer als een soort natuurlijke schokdemping werkt bij eventuele penetratie. Bereik je deze lichamelijke staat van opwinding niet en zet je toch door, dan kan dat voor pijnklachten zorgen tijdens de seks.

Een van de belangrijkste oorzaken van pijn bij het vrijen is dat vrouwen eigenlijk niet opgewonden genoeg zijn.

Je hoofd werkt niet mee

Dat je niet opgewonden genoeg raakt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je even veel stress ervaart. Dat kan zijn door werk of persoonlijke problemen, maar het kan ook direct met de seks te maken hebben. Misschien heb je een keer een onprettige ervaring gehad, waardoor je het lastig vindt om te ontspannen en je echt te laten gaan. Misschien voel je je schuldig omdat je partner vaker wil vrijen dan jij, waardoor er voor jouw gevoel druk op ligt. Misschien heb je van jongs af aan in jouw opvoeding meegekregen dat seks vies of zondig is en iets is waar je je voor zou moeten schamen. Ook zulke dingen kunnen in de weg staan van het bereiken van voldoende ontspanning en opwinding om fijn en pijnloos te kunnen vrijen.

Het gaat allemaal te snel

Maar het hoeft niet altijd iets mentaals te zijn. Het kan ook heel goed zijn dat jouw partner er (nog) niet in slaagt om te doen wat jij nodig hebt om werkelijk opgewonden te worden. Het kan zijn dat jouw partner nog niet helemaal de fijne kneepjes te pakken heeft van wat jij lekker vindt, maar het kan ook zijn dat jouw partner te weinig of zelf helemaal geen aandacht aan jouw genot besteed. Zeker als het voorspel wordt overgeslagen, dan kan het voor vrouwen moeilijk zijn om voldoende opwinding op te roepen. Met als gevolg dat de vagina onvoldoende vochtig wordt en de schaamlippen niet opzwellen, zodat de natuurlijke middelen om seks soepel te laten verlopen ontbreken.

Ga nooit doorbijten

Hoe verschillend de oorzaken ook kunnen zijn, één advies blijft in alle gevallen hetzelfde: ga niet doorbijten en denk niet dat het beter wordt als je gewoon even je tanden op elkaar zet. Je lichaam en je brein zijn namelijk heel goed in het onthouden van onprettige ervaringen. Dus als jij een paar keer pijnlijke seks hebt, dan zal jouw lijf je daar de volgende keer voor willen waarschuwen en behoeden. En dat kan weer resulteren in gevoelens van angst, stress en verkramping van het lichaam, waardoor ontspannen en genieten tijdens de seks alleen maar moeilijker zal worden.

Ga niet doorbijten en denk niet dat het beter wordt als je gewoon even je tanden op elkaar zet.

Rol van de bekkenbodem

De bekkenbodemspieren spelen hier een belangrijke rol bij. Dit zijn de spieren in het bekkengebied, onder andere rond de vagina en de anus, die op een heel ingenieuze manier samenwerken om op de juiste momenten aan te spannen en weer te ontspannen. Die spieren spelen een belangrijke rol bij het naar de wc gaan en ook bij de seks. Bij overbelasting, stress en angst, kan het voorkomen dat je je bekkenbodemspieren onbewust te veel op spanning gaat zetten, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Vaak ontstaat zo een vicieuze cirkel van stress, spanning en pijn die in je eentje soms moeilijk te doorbreken is.

Blijf niet aanmodderen

Het goede nieuws is dat je hier heel goed mee geholpen kan worden. Mijn advies is dan ook altijd: heb je hier last van, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Want klachten kunnen verergeren, terwijl je met de juiste hulp en oefeningen er ook zo weer vanaf kunt zijn. Weersta de verleiding om er als ‘oplossing’ gewoon wat extra glijmiddel tegenaan te gooien, want dat is geen goed idee. Glijmiddel is echt bedoeld als extra ondersteuning als je wel voldoende opgewonden bent, maar wat extra vochtigheid kan gebruiken, niet als manier om seks te kunnen hebben terwijl de opwinding eigenlijk ontbreekt. In plaats daarvan kun je beter op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak het het probleem bij de kern aanpakken.

Blijf er niet te lang mee rondlopen, want klachten kunnen verergeren, terwijl je met de juiste hulp en oefeningen er ook zo weer vanaf kunt zijn.

Een seksuoloog kan je vaak goed helpen om te achterhalen waar bij jou de spanning vandaan komt, hoe je stapje voor stapje weer van die spanning af kunt komen en hoe je de vicieuze cirkel kunt doorbreken. Soms ligt de sleutel bij het oefenen met ademhaling en ontspanning. Soms bij het doorbreken van negatieve gedachtenpatronen. Soms bij het leren hoe je ruimte en tijd kunt vragen voor een langer voorspel en een grotere focus op jouw genot. Waar het voor jou ook in zit, het is de moeite waard om eraan te werken. Want pijnvrij kunnen vrijen, dat verdient iedereen. Dus jij zeker ook!

Succes!

Hulp nodig?

Heb je pijn bij het vrijen en kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

2 reacties

  1. Ik en mijn vriend hebben al een paar keer seks gehad, wij hebben elkaar ook ontmaagd. Maar toch blijf ik steeds pijn ervaren, hoe kan dit?

    1. Hoi Laurie,
      Wat vervelend dat je pijn ervaart tijdens seks. De meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn niet voldoende opgewonden zijn, te snel overgaan op penetratie en angst of stress voelen. Vrouwen hebben gemiddeld zo’n 20 tot 30 minuten nodig om voldoende opgewonden te raken voor penetratie. Hou hier dus rekening mee en neem altijd ruim de tijd voor voorspel. Heb je het gevoel dat je alsnog niet nat genoeg bent? Dan kun je ook glijmiddel gebruiken om penetratie soepeler en comfortabeler te maken. Ga daarnaast ook eens na of je misschien last hebt van een bepaalde spanning of angst, bijvoorbeeld doordat je bang bent om weer pijn te voelen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je spieren samentrekken, waardoor penetratie heel moeilijk wordt. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen tijdens seks, bijvoorbeeld door langzaam en diep adem te halen. Mochten al deze tips niet helpen, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts en je klachten te bespreken. Dit is zeker niks om je voor te schamen en hij/zij helpt je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu sinds 6 maanden een vriend en we bevredigen elkaar vaak. We hebben alleen nooit seks, omdat ik vaginisme heb. Ik ben bang dat hij dit op den duur gaat missen en dat dit onze relatie in gevaar kan brengen. Hoe kan ik van mijn …
20.230 keer bekeken