Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.013 keer bekeken

Hoe maak ik een langeafstandsrelatie een succes?

13 april 2022,

geschreven door

Als je verliefd wordt en een relatie krijgt met iemand die ver weg woont, kan dat best even slikken zijn. Jullie zijn gek op elkaar, jullie willen ervoor gaan. Maar zo’n langeafstandsrelatie onderhouden: is dat eigenlijk wel realistisch? Gaat het jullie wel lukken om ook op afstand de relatie leuk, spannend en intiem te houden? Hoe pak je dat aan? Wat zijn belangrijke aandachtspunten en wat zijn de valkuilen? Met deze tips maak je een langeafstandsrelatie tot een succes.

Zorg voor een sterke basis

De allerbelangrijkste voorwaarde voor het laten slagen van een langeafstandsrelatie is dat je met elkaar een sterke basis hebt. Dat is voor iedere relatie natuurlijk belangrijk, maar bij een relatie waarbij je elkaar niet iedere dag kunt zien al helemaal. Het is dan ook verstandig om van tevoren na te gaan in hoeverre jullie relatie tegen een stootje kan. Zijn jullie zeker van jullie gevoelens voor elkaar? Vertrouwen jullie elkaar? Kunnen jullie goed communiceren? Zijn jullie eerlijk tegen elkaar en spelen jullie geen spelletjes? Zeker als je elkaar maar heel af en toe in levende lijve kunt zien, is het belangrijk dat de relatie is gebouwd op een stevig fundament. Het goede nieuws: hebben jullie een goede solide basis? Dan is het onderhouden van een langeafstandsrelatie heel goed mogelijk!

Maak goede afspraken

Als je op afstand een relatie wilt onderhouden, is het belangrijk dat je weet wat je van elkaar kan verwachten. Spreek vooraf je verwachtingen, je zorgen en onzekerheden uit. Praat met elkaar over hoe jij het in het meest ideale geval voor je ziet en hoe de ander het zich voorstelt. Bespreek scenario’s en maak duidelijk wat je van elkaar verwacht, bijvoorbeeld als het aankomt op de contactmomenten. Wil je dagelijks bellen, vaker of minder vaak? Bel je graag met beeld of is dat voor jou niet zo belangrijk? Is een contactmoment heilig of kan er ook wel eens iets tussenkomen?

Zeker op afstand is het een risico dat je over en weer aannames doet en er vanuit gaat dat de ander weet wat jij wilt. Zo kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan en liggen gekwetste gevoelens op de loer. Ook kun je de sfeer of non-verbale signalen minder goed peilen, waardoor je niet altijd oppikt hoe de ander zich voelt. In een relatie waarbij je elkaar dagelijks ziet, heb je vaker de kans om een misverstand op te merken en weer even recht te zetten. Bij een langeafstandsrelatie geldt dan ook de regel ‘bij twijfel: spreek je uit’, want zo voorkom je dat je allebei op afstand zit te sudderen in gevoelens waar de ander geen weet van heeft.

langeafstandsrelatieStay positive

Als je een lange dag of week hebt gehad en je spreekt eindelijk je geliefde weer, dan kan het verleidelijk zijn om even lekker je hart uit te storten bij die ander. Even lekker klagen over die collega. Over de stress op je werk. Over dat ene probleem waar je maar niet uitkomt. En daar is ook helemaal niets mis mee, maar het is wel verstandig om in de gaten te houden dat je de contactmomenten af en toe ook luchtig en positief houdt.

Het punt is namelijk: als je elkaar vaak ziet, dan wisselen de zwaardere en negatieve gesprekken en de luchtige en positieve gesprekken elkaar automatisch een beetje af. Maar als je elkaar alleen af en toe spreekt en die gesprekken zijn eigenlijk altijd een beetje gekleurd door het ventileren van stress, zorgen en frustraties, dan gaat dat na een tijdje een beetje aan jullie relatie kleven. Zorg dus dat je tijdens de contactmomenten ook genoeg ruimte maakt voor vrolijkheid, onderlinge grapjes en dingen die jullie een goed gevoel geven.

Wees creatief

Maar hoe houd je het dan leuk? Wees creatief! Maak een borrelplank en drink samen een glaasje wijn. Zet een muziekje op. Kijk samen naar dezelfde film. Spreek elkaar af en toe ook even tijdens dagelijks handelingen, zoals koken of de was opvouwen. Zo blijf je onderdeel van elkaars leven. En doe af en toe de moeite om elkaar te verrassen. Met een handgeschreven brief. Een bloemetje. Of regel een massage voor de ander. Ook door jezelf leuk aan te kleden voor contactmomenten, kun je de ander laten weten dat je graag moeite doet. Onthoud wel: niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk. Waar de één heel veel waarde hecht aan een bepaald gebaar, geeft een ander daar weer helemaal niets om. Probeer dus je eigen verwachtingen niet teveel op je partner te projecteren, maar probeer erachter te komen wat de dingen zijn waar jouw partner echt blij van wordt en speel daarop in.

Keep it sexy

Is een langeafstandsrelatie per definitie een seksloze relatie? Dat hoeft helemaal niet! Ook op afstand zijn er genoeg manieren om seks en intimiteit in je relatie te integreren. Denk aan het sturen van opwindende berichtjes. Prikkelende foto’s of video’s. Of klassieke ‘telefoonseks’ waarin je juist de opwindende kracht van alleen het horen van elkaars stem verkent. Tegenwoordig zijn er ook hele leuke hulpmiddelen waarmee je jullie seksleven op afstand een boost kunt geven. Zo zijn er apps met speciale kussentjes met sensoren, waarmee je elkaar op afstand kunt zoenen en je die sensatie ook echt op je lippen voelt. Je kunt je eigen favoriete seksspeeltje gebruiken in een intieme sessie met je geliefde. Maar je kunt bijvoorbeeld ook eens een op afstand bestuurbaar speeltje proberen, waarmee je juist jouw partner de controle geeft.

Omarm ook de voordelen

Uit onderzoek blijkt dat langeafstandsrelaties even gelukkig en soms zelfs gelukkiger kunnen zijn dan ‘gewone’ relaties. En als je er over nadenkt is dat ook niet zo gek, want juist de stellen die een langeafstandsrelatie doen slagen, beschikken waarschijnlijk sowieso over een sterke basis. Ze zijn bereid moeite te doen voor elkaar. Ze moeten heel goed met elkaar communiceren en elkaar blind vertrouwen. En juist omdat partners elkaar niet zo vaak zien, is er minder ruimte voor sleur, dagelijkse ergernissen of kibbelmomentjes. Ze zijn er meer op gericht om te genieten van de momenten dat ze elkaar wél kunnen zien. Kortom: een langeafstandsrelatie kent veel uitdagingen en is zeker niet voor iedereen geschikt. Maar als je het kunt laten werken, kan het ook iets heel moois zijn.

Succes!

Hulp nodig?

Worstel je met jouw langeafstandsrelatie en vind je het bijvoorbeeld moeilijk om op afstand lichamelijke intimiteit te creëren? Een seksuoloog kan vaak goed met je meedenken. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.097 keer bekeken

Geschreven door

Verliefd zijn is een ontzettend fijn gevoel en een hele ervaring, soms gebeurt het gewoon. Het is niet echt iets wat je kunt beschrijven, maar soms verdwijnt dit gevoel ook weer. Het ebt langzaam weg en het kan net zo snel gebeuren als dat je verlief…
3.097 keer bekeken