Laat het beest in jezelf los! Vier Dierendag met Panthra, grrr! 🐯

hoe moet je vingeren
6.190 keer bekeken

Extreem jaloers? 8 tips om jouw relatie te redden!

26 februari 2021,

geschreven door

We weten allemaal dat jaloezie niet echt een turn on is. Staat jouw relatie onder druk omdat jij enorm jaloers bent? Wil jij wel minder jaloers zijn maar lukt het simpelweg gewoon niet? Wij hebben 8 manieren op een rijtje gezet om over jouw jaloezie heen te komen. Weg met die gifgroene kleur, het is tijd om jouw relatie te redden!

Stap #1. Erken dat je jaloerse gevoelens hebt

Als je jaloers bent, ben je een ster in het maken van kleine ruzies (lees: ruzies die eigenlijk onnodig zijn) en zeg je passief-agressieve dingen in plaats van te praten over hetgeen wat je nou écht dwars zit. Als jij tegen je partner kan zeggen: “Hmm, ik ben eigenlijk jaloers omdat je gisteravond met die mannelijke collega naar de bar ging.”, ben je al goed op weg. Erkennen dat je gevoelens van jaloezie hebt is een belangrijke eerste stap.

Stap #2. Bekijk je relatie vanuit een ander perspectief

Probeer eens jouw relatie te bekijken vanuit een ander perspectief en doe dit bijvoorbeeld uit het oogpunt van jouw vrienden. Neem jouw beste vriendin Sterre eens als voorbeeld. Als jij Sterre was en jij hoorde over de situatie waar jij jaloers over bent, hoe zou Sterre (jij dus) daar dan op reageren? Zou je er in paniek door raken of zou je denken dat het volkomen normaal is en er geen reden is tot zorgen?

“Als jij Sterre was en jij hoorde over de situatie waar jij jaloers over bent, hoe zou Sterre (jij dus) daar dan op reageren?”

Stap #3. Concentreer je op de goede dingen uit de relatie

Dus jij denkt dat jij jouw partner zag flirten met een van je beste vrienden. Gefeliciteerd. Je kan ook een positieve draai geven aan de situatie en inzien hoe fijn het is dat jouw partner zo goed met jouw vrienden kan op schieten. Bovendien was het geflirt wat jij dacht te zien, hoogstwaarschijnlijk volkomen onschuldig. Iedereen flirt, soms zelfs zonder dat je er bewust van bent. Het hoeft niet te betekenen dat je er meteen naar wilt handelen!

blij koppel telefoon

Stap #4. Jouw jaloezie is niet per se de waarheid

Dat jij jaloers bent, hoeft niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Alleen omdat je een vermoeden hebt dat jouw partner die nieuwe collega heel aantrekkelijk vindt, hoeft het niet te betekenen dat ze samen slapen en dat hij al een ring voor haar heeft gekocht om dit weekend een huwelijksaanzoek te doen. Calm your mo’fo tits. Als je hier geen bewijs van hebt, maak dan geen doemscenarios in jouw koppie. Als je jezelf écht van binnen uit gaat opvreten, praat er dan met je partner over.

“Alleen omdat je een vermoeden hebt dat jouw partner die nieuwe collega heel aantrekkelijk vindt, hoeft dit niet te betekenen dat ze samen slapen en dat hij al een ring voor haar heeft gekocht om dit weekend een huwelijksaanzoek te doen.”

Stap #5. Ga op zoek naar de onderliggende reden van jouw jaloezie

Soms, als we een gevoel van jaloezie hebben jegens onze partner, is dat eigenlijk gewoon omdat we boos op hem of haar zijn om een heel andere reden. Misschien zijn ze je verjaardag vergeten of hebben ze de laatste tijd minder aandacht aan jou besteed. In plaats van er gewoon over praten, is het makkelijker om plotseling achterdochtig te worden over alles wat ze doen. Het is misschien niet helemaal bewust, maar het gebeurt vaak genoeg.

Stap #6. Accepteer de jaloezie, maar handel er niet naar

Alleen omdat je een gevoel hebt, wil nog niet zeggen dat je ernaar moet handelen. Net als jaloezie is boosheid ook een emotie. Als je boos bent, betekent dat niet dat je moet dingen moet gooien of de dichtstbijzijnde persoon een paar klappen moet verkopen. Je kunt je gewoon realiseren dat je een gevoel van boosheid ervaart en proberen rustig te worden zodat het voorbij gaat. Hetzelfde geldt voor jaloezie.

blij koppel telefoon

Stap #7. Laat nare ervaringen uit het verleden los

Misschien maak je je zorgen dat je partner vreemdgaat omdat je ex-partner jou bedroog of je vader en moeder uit elkaar gingen omdat je moeder een scheve schaats reed, maar die situatie is niet dezelfde als waarin jij je nu bevindt (hoop ik). Je huidige partner heeft geen banden met iets wat eerder is geweest, dus het is niet eerlijk om ze in dezelfde klasse te plaatsen als mensen die jou pijn hebben gedaan of de mensen van wie je in het verleden hield.

“Knoop dit in je oren: Jij, op dit moment, met al jouw gebreken, tekortkomingen en worstelingen; jij bent een fantastisch mens, liefdevol, grappig én waardig om een toegewijde partner te hebben.”

Stap #8. Geloven in ware liefde

De laatste stap is moeilijk, maar heeft alles met zelfliefde te maken. Geloven in ware liefde is wellicht een groot begrip, maar geloof dat jij het verdient dat iemand van je houdt. Vaak zijn we jaloers omdat een deel van ons gelooft dat er niet van ons kan worden gehouden en dat onze partner veel beter kan krijgen, dus het is duidelijk dat ze dat zouden en zullen doen. Maar het is gewoon niet waar. Knoop dit in je oren: Jij, op dit moment, met al jouw gebreken, tekortkomingen en worstelingen; jij bent een fantastisch mens, liefdevol, grappig én waardig om een toegewijde partner te hebben. Zoals Elsa meerdere malen zong: “Let it go!”.

Ben jij jaloers? Hoe ga jij daar mee om in jouw relatie? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

988 keer bekeken

Geschreven door

Je kent ongetwijfeld iemand die kort na het krijgen van liefdesrelatie plots verandert. Hij of zij krijgt nieuwe interesses, is minder vaak bij de vriendengroep en gedraagt zich anders. Puur toeval of is er meer aan de hand? Dat laatste. De wetenscha…
988 keer bekeken