Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

1.804 keer bekeken

Alles over liefde, seksualiteit en autisme

7 maart 2021,

geschreven door

Lange tijd heerste de gedachte dat mensen met autisme niet tot nauwelijks interesse zouden hebben in liefde, relaties en seks. Toch is seksualiteit voor vrijwel de meeste mensen een fundamenteel onderdeel van hun identiteit. Dat geldt ook voor mensen die zich ergens op het spectrum van autisme bevinden. Ook onder deze groep mensen lijkt er een diversiteit aan beleving, voorkeuren, oriëntaties en behoeften te zijn.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. De officiële benaming van autisme is Autisme Spectrumstoornis, oftewel ASS. Omdat mensen met ASS zich op een spectrum bevinden, kan autisme bij iedereen weer anders tot uiting komen. Sommige kenmerken komen dus in meer of juist mindere mate voor. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Moeite op sociaal gebied
 • Niet goed om kunnen gaan met (onverwachte) verandering
 • Zeer goed oog voor detail en sterk ontwikkeld analytisch vermogen
 • Moeite met bewaren van overzicht
 • On- of juist overgevoelig voor prikkels
 • Voorkeur voor routine

Wist je dat… bijna alle mensen in meer of mindere mate wel kenmerken hebben die overeenkomen met de kenmerken van ASS?

Mensen met autisme zijn vaak eerlijk, loyaal, recht door zee en hebben de voorkeur voor één-op-één contact. Veel mensen denken dat ze geen interesse hebben in sociale contacten, waardoor vaak het idee ontstaat dat mensen op het spectrum geen tot weinig interesse hebben in liefde, relaties en seks. In sommige gevallen wordt ook gedacht dat autistische mensen per definitie aseksueel zouden zijn.

Seksualiteit onder mensen met ASS

Niets is minder waar. Inmiddels is het steeds meer onderzocht en duidelijk geworden dat mensen met autisme interesse hebben in seks en relaties. Ook zij die niet seksueel actief zijn of willen zijn, kunnen prima bezig zijn met hun eigen seksualiteit. De behoefte aan liefde, relaties en seks lijkt dan ook niet minder te zijn dan bij mensen zonder een vorm van autisme. Echter komt het onder mensen met ASS vaker voor dat ze minder of geen seks hebben. Ook melden mensen met op het spectrum gemiddeld vaker negatieve ervaringen op het gebied van seks dan niet-autistische mensen.

Problemen op het gebied van seks

Omdat ASS een ontwikkelingsstoornis is, verloopt de seksuele ontwikkeling bij mensen op het spectrum doorgaans wat anders dan bij anderen. Hierdoor kunnen ze soms minder makkelijk de sociale omgangsregels oppikken. Daardoor kunnen ze niet altijd goed inschatten of bepaald (seksueel) gedrag al dan niet gepast is in het openbaar.

Wist je dat… mensen met autisme gemiddeld genomen even vaak naar porno kijken als niet-autisme mensen?

Daarnaast hebben ze zeer gericht en expliciete informatie nodig. De seksuele voorlichting zou daar dan goed op ingericht moeten zijn, maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd of onvoldoende. Op internet staat doorgaans niet veel informatie over seksualiteit en autisme. Veel mensen op het spectrum moeten het daarom hebben van seksuele voorlichting van hun ouders of op school.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij autisme

Mensen met ASS kunnen minder goed het perspectief en emoties van andere mensen innemen en aanvoelen. Dat betekent dat ze met betrekking tot seksueel gedrag vooral handelen vanuit hun eigen behoeften. Ze kunnen dan niet altijd goed opmerken of de ander dat al dan niet prettig vindt. Hierdoor kan het voorkomen dat ze sneller over de grenzen van anderen gaan. Ook kunnen ze de (seksuele) intenties van anderen minder goed opmerken, waardoor ze tevens wat meer risico lopen om zelf slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wil jij meer informatie over autisme? Bekijk dan de website van Autisme Digitaal. Deze organisatie heeft als door om op vriendelijke wijze zoveel mogelijk kennis over autisme de wereld in te brengen.

Ben jij bekend met autisme of ASS? Wat is jouw ervaring ermee? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

3 reacties

 1. En dan heb je ook nog weer het verschil tussen mannen met ASS en vrouwen met ASS….
  Ik heb zelf de diagnose ASS en ben vrouw…en vrouwen met ASS passen zich constant aan waardoor ze zichzelf niet (her)kennen

 2. Ik ben Richard, 43, sinds een jaar of 8 gediagnostiseerd met ADD en Asperger (autisme-light)
  Hulde voor het artikel echter, ik mis iets belangrijks.
  Ik onderzoek het zelf al jaren, Iemand met ASS heeft waarschijnlijk een x-factor minder oxytocine. Dit is zowel een hormoon als neurotransmitter ook wel bekend als knuffelhormoon of gelukshormoon. Dit is ook essentieel stofje bij seks.
  Ik heb een verzoek liggen bij de huisarts voor een neusspray Syntocinon. Dit wordt vooralsnog aan vrouwen gegeven om lactatie op gang te brengen maar ik vind dat ik ook recht heb op oxytocine. Google maar eens Asperger/oxytocine en je komt onderzoeken van KU Leuven tegen met dit middel!

  1. Hey Richard! Bedankt voor je openheid en toevoeging aan dit artikel! Goed dat je dit bent gaan onderzoeken en hopen dat je de neusspray kan krijgen. 👐

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.667 keer bekeken

Geschreven door

Je voelt je eenzaam, waardeloos en leeg van binnen na het beëindigen van je relatie. Dat is helemaal niet zo gek, want liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep, depressie en cocaïneverslaving. Je kunt er dus letterlijk ziek van…
2.667 keer bekeken
6.966 keer bekeken

Geschreven door

Sperma: het is per man verschillend. Het kan dik of dun zijn en de kleur kan variëren van glazig tot melkwit of zelfs lichtgrijs. Soms is het veel, de andere keer is het weinig. Wat is nou eigenlijk normaal? En moet jij je zorgen maken als je zaad…
6.966 keer bekeken