HPV staat voor het humaan Papillomavirus, een virus dat in wel 100 verschillende soorten kan voorkomen en seksueel overdraagbaar is. De meeste soorten HPV zijn niet schadelijk en kunnen zelfs door je lichaam vanzelf worden opgeruimd. Sommige soorten kunnen echter leiden tot vervelende infecties of in zeldzame gevallen zelfs diverse soorten kanker. Wil jij alles weten over HPV? Check dan gauw dit blog!
Wat is HPV?
Het humaan Papillomavirus (HPV) is een virussoort waar wel meer dan 100 verschillende varianten van bekend zijn. Papillomavirussen kunnen zorgen voor een abnormale celgroei van de huid en slijmvliezen. De meeste typen HPV zijn onschuldig en worden door het lichaam vanzelf opgeruimd. Sommige soorten kunnen de kans op het ontwikkelen van wratten (op handen en voeten), genitale wratten, soa’s en sommige soorten van kanker (zoals baarmoederhalskanker) verhogen.
Wist je dat… bijna iedere volwassen persoon wel eens HPV heeft gehad? Vaak merk je hier niets van en in de meeste gevallen ruimt je lichaam het virus spontaan op.
Soorten HPV
HPV is zeer besmettelijk en daarom makkelijk overdraagbaar. Ook via seksueel contact. Ongeveer een dertigtal soorten HPV kunnen gelinkt worden aan het ontstaan van bepaalde soa’s. Zo lijken onder andere HPV typen 6 en 11 verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van genitale wratten en wratjes op de stembanden. In dit laatste geval kan dat ontstaan na orale seks.
Typen 16 en 18 zijn de bekendste soorten die in verband worden gebracht met een verhoogde kans op de ontwikkeling van genitale tumoren, zoals baarmoederhalskanker, peniskanker, kanker bij de aars, keelkanker of vulvaire/vaginakanker.
Genitale wratten
Genitale wratten zijn wratjes die op of rond de geslachtsdelen en anus voorkomen. Ze kunnen ‘bloemkoolachtig’ gevormd zijn, maar ook voorkomen in de vorm van roze uitstulpingen, kleine bultjes of rode stippen. De wratten kunnen gepaard gaan met jeuk, pijn of een branderig gevoel. Sommige wratten zijn niet zichtbaar, doordat ze bijvoorbeeld in de vagina of anus voorkomen. Veel mensen merken niet eens dat ze besmet raken en krijgen dikwijls geen klachten. Slechts een klein deel merken de wratten op, zo’n enkele weken tot maanden na besmetting.
Hoe krijg je genitale wratten?
Het dragen van een condoom biedt geen 100% bescherming. De wratten kunnen namelijk ook op de schaamlippen, scrotum of de huid rondom de geslachtsdelen liggen. Ook kan HPV makkelijk via de vingers en handen overgedragen worden. Intiem bij of op elkaar liggen en delen van een handdoek of washandje kunnen de kans op besmetting eveneens verhogen.
Wist je dat… genitale wratten kunnen terugkomen zolang het virus nog in het lijf zit? Dit kan jaren duren. Indien je partner dus genitale wratten heeft, hoeft dat vaak niet te betekenen dat hij of zij is vreemdgegaan.
De behandeling van genitale wratten
Genitale wratten kunnen spontaan weer verdwijnen, al kan dat in enkele gevallen maanden tot jaren duren. Indien de wratjes niet spontaan verdwijnen, kan je altijd je huisarts raadplegen. Hij of zij kan de wratjes aanstippen en bevriezen. Ook kunnen de wratten worden gelazerd of behandeld worden met voorgeschreven crèmes.
Baarmoederhalskanker
Enkele typen HPV kunnen de kans op verschillende soorten kanker doen vergroten. Er zijn zo’n 12 typen HPV die kunnen leiden tot sommige kankersoorten, waarvan type 16 en type 18 de meest bekende zijn. Een van de meest voorkomende vormen van kanker, dat doorgaans veroorzaakt wordt door HPV-16 of -18, is baarmoederhalskanker. Waar normaal gesproken het lichaam het virus vanzelf opruimt, lukt dat in zeldzame gevallen niet. HPV kan zorgen voor abnormale celgroei in de baarmoederhals. Dit kan een voorstadium zijn van baarmoederhalskanker, al is er dan nog geen sprake van kanker.
“HPV kan zorgen voor abnormale celgroei in onder andere de baarmoederhals.”
De ontwikkeling van baarmoederhalskanker gaat volgens een zeer traag lopend proces. Meestal duurt het zo’n 15 jaar voordat besmetting met HPV type 16 of 18 resulteert in baarmoederhalskanker. Om er zeker van te zijn of er al dan niet sprake is van dit type HPV of een voorstadium van baarmoederhalskanker, worden Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uitgenodigd om om de 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Vrouwen vanaf 40 jaar die negatief getest zijn, hoeven zelfs pas om de 10 jaar zich te laten testen.
Was jij al bekend met het humaan papillomavirus? En heb jij als vrouw al wel eens een uitstrijkje laten doen? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder!