Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Wij willen onze relatie open maken. Waar te beginnen?”

29 oktober 2022,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al lange tijd samen en hebben onlangs naar elkaar uitgesproken dat we open staan voor een open relatie. We bevinden ons echter op onbekend terrein en willen hier eerst goed induiken voordat we onze relatie open maken. Waar moeten we rekening mee houden, hoe kunnen we onze relatie het best openen en waar moeten we eigenlijk beginnen?

– Ellen, 40 jaar

Beste Ellen,

Een goed begin is het halve werk, zeker als het gaat om relationele kwesties waar alles draait om wederzijds respect en vertrouwen. Een relatie openen doe je niet zomaar, en je verdiepen in wat dit inhoudt en hoe je vorm kan geven aan een open relatie, is al een goede eerste stap.

Hoe ziet een open relatie eruit?

Een open relatie draait voor een essentieel deel om communicatie, duidelijke afspraken maken, wederzijds vertrouwen en onuitputtelijk respect voor elkaar. Het toetsen van elkaars wensen en grenzen hoort hier absoluut bij. Een open relatie kan namelijk alleen succesvol zijn als jullie er invulling aan geven op een manier waar jullie beiden 100% achter staan, waarbij gepraat kan worden over jullie gevoelens hierover en voor beide partners duidelijk is wat de afspraken zijn. Ook als gaandeweg wensen en grenzen veranderen, dient dit met elkaar besproken te worden.

“Een open relatie kan alleen succesvol zijn als jullie er invulling aan geven op een manier waar jullie beiden 100% achter staan.”

Hoe jullie er vervolgens invulling aan geven, is helemaal aan jullie. Een relatie open maken kan namelijk op verschillende manieren. Denk hierbij onder andere aan:

  • Allebei, onafhankelijk van elkaar, met iemand anders;
  • Een van de partners spreekt af met een ander, de andere partner is ‘monogaam’;
  • Jullie gaan samen met een derde iets aan, zoals een trio;
  • Swingen, waarbij jullie van partner wisselen met een stel.

Invulling geven aan jullie open relatie

Zonder heldere communicatie, duidelijke afspraken en vertrouwen kan het openen van jullie relatie best tricky zijn. Ga dus goed met elkaar overleggen hoe jullie invulling willen geven aan jullie open relatie. Willen jullie beiden buiten jullie vaste relatie om eens met anderen afspreken? Wat is daar dan bij toegestaan? Maak afspraken over de frequentie, grenzen, het gebruik van voorbehoedsmiddelen en of jullie elkaar hiervan op de hoogte willen stellen. Moet het bij een eenmalig contact blijven, of is herhaaldelijk afspreken toegestaan?

Tips voor succesvolle non-monogamie

Naast de essentiële communicatie en jullie gemaakte afspraken, is het belangrijk dat jullie beiden helder hebben wat de betekenis en het doel van jullie open relatie is. Sta dus eerst eens stil bij wat jullie hebben. Wat is het succes van jullie exclusieve relatie, hoe zit het met jullie liefde voor elkaar en wat voegt volgens jullie het openen van jullie relatie toe aan wat jullie momenteel al hebben? Het is goed om dit heel helder te hebben, want dit vormt de basis van het vertrouwen in elkaar om de relatie open te maken en te houden. Want ook als jullie relatie al enige tijd open is, blijft het belangrijk om bij elkaar te peilen hoe jullie erin staan. Voelt het nog goed? Zijn jullie tevreden of zijn er gevoelens die besproken moeten worden? Het ervaren van jaloezie is niet gek, dus bespreek samen wat voor jullie werkt. Houd hierbij altijd jullie wensen en grenzen in het vizier.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Seksspeeltjes: je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten, kleuren en modellen. De één nog mooier, eleganter en veelzijdiger dan de ander. Toch blijft het een onderwerp waar voor veel mensen nog wel wat schaamte omheen hangt. En dat is zonde …
2.502 keer bekeken