Laat het beest in jezelf los! Vier Dierendag met Panthra, grrr! 🐯

1.255 keer bekeken

Waarom trek jij altijd mensen met bindingsangst aan?

27 april 2021,

geschreven door

Je bent al een poosje aan het daten met die leuke persoon en jij vindt dat het wel tijd wordt voor wat serieus. Jij stelt op een gegeven moment heel voorzichtig en subtiel voor om eens met elkaars vrienden af te spreken of misschien zelfs wel je schoonouders in spe te ontmoeten. Dan geeft je scharrel aan dat die helemaal niet op zoek is naar een serieuze relatie of daar niet klaar voor is. Herkenbaar?

Verandering begint bij jezelf

Als jij dit geschetste scenario als de beste herkent, kan het zijn dat jij op de een of andere manier altijd mensen met bindingsangst aantrekt. We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt, maar het lijkt de één net wat vaker te overkomen dan de ander. De oorzaak hiervan is sowieso niet wat je verwacht, maar wel iets wat jou enorm gaat helpen. Jij bent namelijk zelf de persoon die deze situatie kan veranderen. Het het allemaal te maken met verlatingsangst en bindingsangst. Maar wat houden die twee nou eigenlijk precies in?

“De oorzaak hiervan is sowieso niet wat je verwacht, maar wel iets wat jou enorm gaat helpen.”

Bindingsangst versus Verlatingsangst

Iemand met bindingsangst heeft vooral problemen met zich aan iemand anders te hechten. Je fling vindt jouw écht wel leuk, maar is bang om zijn of haar vrijheid volledig kwijt te raken. Ook kan iemand met bindingsangst bang zijn om afgewezen te worden en is daarom die eventuele afwijzing graag voor. Intieme relaties zijn niet aan hen besteed omdat er een kans is om gekwetst te worden. Bij personen met verlatingsangst ligt het iets anders. De naam zegt eigenlijk al voldoende en dit hechtingsprobleem komt naast bij volwassenen, ook veel bij kinderen voor. Als je verlatingsangst hebt, ben je bang om iemand kwijt te raken. Dit gaat vaak om de persoon met wie je samen bent, maar kan ook gaan om familie of vrienden.

verlatingsangst

Wat heeft dit met elkaar te maken?

Bindingsangst en verlatingsangst klinken best verschillend van elkaar, maar hebben meer gemeen met elkaar dan je misschien denkt. Achter bindingsangst gaat vaak een verlatingsangst schuil, maar dit betekent niet dat iedereen met bindingsangst ook verlatingsangst heeft of vice versa. Waar het probleem ligt, is het wel bekende ‘opposites attract’. Iemand met bindingsangst trekt iemand aan die verlatingsangst heeft en andersom. Het gebeurt niet bewust, maar jullie herkennen elkaars gedrag. Hierdoor ontstaat een soort magnetische aantrekkingskracht. De persoon met bindingsangst stoot iemand af, waardoor de persoon met verlatingsangst extra hard gaat trekken. Een (niet zo leuke) vicieuze cirkel dus.

“Waar het probleem ligt, is het wel bekende ‘opposites attract’. Iemand met bindingsangst trekt iemand aan die verlatingsangst heeft en andersom.”

Herkenbaar?

Als jij jezelf herkent in de woorden hierboven, bestaat er een kans dat jij te kampen hebt met een verlatingsangst. Je valt op iemand met bindingsangst, omdat je zelf ook bang bent om je te binden. Niet omdat je geen relatie wilt, maar omdat er bij een intieme relatie ook kans is op een verlating. Je beschermt jezelf dus eigenlijk om niet gekwetst te worden.

Wat kan je er aan doen?

Om wat aan de situatie te veranderen, moet je goed naar jezelf kijken. Waarom trek jij altijd mensen aan met bindingsangst? Is dat inderdaad omdat jij zelf ook een (kleine) vorm hebt van verlatingsangst? Of val je misschien juist op mensen die gewoon heel onbereikbaar zijn? Dat kan natuurlijk ook zo zijn. Bedenk goed of jij een aandeel hebt in deze steeds maar terugkerende situatie. Als je dit niet doet, blijft het zich herhalen en dat wil je niet. Kijk dus kritisch naar jezelf en probeer niet te veel te wijzen naar een ander. Iemand moet echt volledig voor jou gaan, anders kun je beter afstand van hem of haar nemen.
Heb jij last van bindings- of verlatingsangst? Hoe ga je hiermee om? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.199 keer bekeken

Geschreven door

Consent – ook wel toestemming – vragen tijdens de seks is méér dan belangrijk. Hoewel vaak het tegenovergestelde wordt gedacht, hoeft een vraag echt niet altijd een moodkiller te zijn. In dit artikel leggen wij uit hoe jij op een sexy manier om c…
2.199 keer bekeken