door seksuoloog Talitha

Actieve kinderwens? Zo behouden jullie een fijn seksleven

15 januari 2022

Vroeg of laat begint het in jullie relatie toch te kriebelen: de wens om samen een gezinnetje te stichten en actief te proberen om zwanger te worden. Zwanger zijn is echter niet zo vanzelfsprekend, en veel koppels ervaren tijdens het actief proberen de nodige onzekerheid, spanning, stress en frustraties. Dit heeft soms behoorlijke impact op je seksleven: de passie verdwijnt en seks wordt gezien als een functioneel iets om die kinderwens in vervulling te laten gaan. Weinig sexy’s aan dus! Hoe zorgen jullie er dan toch voor dat jullie seksleven fijn en gepassioneerd blijft? Check het in dit blogartikel.

De impact van een zwangerschapswens op je seksleven

Om zwanger te kunnen raken, is seks nodig. Dat klinkt eenvoudig, maar is het allerminst voor sommige koppels. Een vrouw heeft slechts enkele vruchtbare dagen per maand en zelfs op die dagen is de maximale kans van slagen ‘maar’ rond de 20%. Is het niet gelukt, dan volgt de komende maand weer een nieuwe kans. Maar hoe langer dit duurt, hoe meer druk je kan gaan voelen. Seks wordt een verplicht nummertje waar je nog maar weinig plezier aan beleeft.

“Bij een actieve kinderwens kan seks steeds meer gezien worden als een verplicht nummertje, waarbij je moet vrijen op gerichte, vruchtbare dagen.”

Niet alleen levert een onvervulde kinderwens angst en spanning op, ook kan het uiteindelijk gaan leiden tot seksuele problemen, zoals erectieproblemen, opwindingsproblemen of pijn bij het vrijen. De spanning rondom het vrijen kan jullie op den duur helemaal in beslag nemen. Sommige koppels ondergaan op den duur een medisch traject, iets dat de spanning en stress in ieder geval niet minder maakt.

Waarom iets ‘moeten’ tot prestatiedruk leidt

Een vrouw is op haar vruchtbaarst als ze haar eisprong heeft. Stellen die proberen zwanger te worden, zullen vaak in de weer zijn met thermometers of ovulatietesten om te kunnen meten wanneer de kans van slagen het hoogst is. Ben je vruchtbaar? Dan zal je wel seks moeten hebben om het een shot te geven. Dit kan zorgen voor strakke schema’s of seks moeten hebben wanneer het eigenlijk niet uitkomt of wanneer jullie geen zin hebben. Seks dient voor bevruchting, niet meer om de liefde en lust samen te delen.

“Zodra we iets móéten, ontstaat druk, spanning en stress dat kan leiden tot angst om te falen.”

Omdat dit doel zo belangrijk voor jullie is, leggen jullie eigenlijk een behoorlijke druk op jullie zelf. Bij bijna alles waar we iets móéten, kunnen we die druk en spanning voelen, met angst om te falen tot gevolg. Niet alleen vrouwen, maar ook zeker mannen kunnen daardoor moeite krijgen om op het moment suprême opgewonden te raken of tot een orgasme te komen.

Een fijn seksleven én een actieve kinderwens!

Des te meer is het dus van belang om ervoor te zorgen dat jullie seksleven leuk en intiem blijft. Probeer daarom allereerst seks te blijven zien als iets dat ook gewoon liefdevol is in plaats van functioneel. Maak dus onderscheid tussen ‘seks voor de lust en liefde’ en ‘seks om zwanger te kunnen worden’. Zo haal je de druk van intieme seks af en behoudt je meer verbinding met elkaar. Dit onderscheid kan je onder andere voor jezelf makkelijker maken door:

  • Bij seks voor de liefde en lust meer aandacht te besteden aan voorspel, naspel en het vrijen zelf. Focus op het genot en datgene wat jullie het fijnst vinden.
  • Plan seks om zwanger te kunnen worden meer in als iets tussendoor of een ‘vluggertje’;
  • Maak eventueel bij seks voor het zwanger worden gebruik van fertiliteitscups.

Zoek de intimiteit gericht op

Zijn jullie al langer aan het proberen? Investeer dan naast het verplichte nummertje in meer intimiteit samen. Niet alleen door te vrijen op een liefdevolle manier op de minder vruchtbare dagen, maar ook door meer samen te ondernemen, op date te gaan of de intimiteit op andere manieren op te zoeken. Plan een romantisch avondje samen, pak breed uit in de keuken, duik samen intiem op de bank of verwen elkaar met een erotische massage. Juist in deze tijden is het van belang de verbinding te blijven zoeken.

Heb jij op dit moment een zwangerschapswens? Hoe ervaar je dat binnen je relatie en seksleven? Deel je ervaring met ons hieronder!

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid