Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

4.357 keer bekeken

Waarom vinden sommige mensen het opwindend om een ander pijn te doen? Het begrip SM uitgelegd!

3 juni 2020,

geschreven door

Iedereen die wel eens een trailer van een Fifty Shades-film voorbij heeft zien komen of de donkere hoekjes van Pornhub heeft verkend, is wel eens in aanraking gekomen met SM. Wanneer je zelf nog niet met BDSM hebt geëxperimenteerd, kan die wereld van pijn en vernedering misschien de nodige vraagtekens oproepen. Waarom vinden sommige mensen het zo opwindend om anderen pijn te doen? In dit blog nemen we je mee in de wondere wereld van SM en proberen we antwoord te geven op die vraag!

Wat is sadomasochisme (SM)?

sadomasochisme:
zelfst.naamw. (o)

Vorm van seksuele lustbeleving waarbij pijn, vernedering en onderwerping een belangrijke rol spelen.

Sadomasochisme – ook wel bekend als SM – bestaat uit twee onderdelen: sadisme en masochisme. Sadisme gaat over het plezier beleven aan het pijnigen of vernederen van een ander. Een sadist vindt de controle over zijn ondergeschikte vaak heerlijk vanwege het machtsgevoel dat daarbij komt kijken. Masochisme heeft betrekking op het verkrijgen van seksuele opwinding door het ondergaan van pijn en vernedering. Een masochist houdt ervan om gekleineerd en gedomineerd te worden. Een middel om dit te bewerkstelligen is het toedienen van pijn. Mensen die van SM houden, genieten van deze onderlinge machtsverhouding. Het is een spel tussen een dominante partner (in de BDSM wereld de Dominant genoemd) en een onderdanige partner (de submissive).

“Een masochist houdt ervan om gekleineerd en gedomineerd te worden. Een middel om dit te bewerkstelligen is het toedienen van pijn.”

Waarom is die pijn juist zo lekker?

Voor masochisten is de pijn die tijdens een SM-sessie komt kijken plezierig, vanwege de stofjes adrenaline en endorfine die door het lichaam worden aangemaakt. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel, waar adrenaline kan helpen bij het verlichten van pijn. De Dominant bouwt de hoeveelheid pijn geleidelijk op, waardoor het lichaam de pijn steeds beter kan verdragen. Wanneer het lichaam een grote hoeveelheid endorfine en adrenaline aanmaakt, kan de onderdanige in een staat belanden die de ‘subspace’ wordt genoemd. Dit is een soort roes waarin de submissive zich intens gelukkig en een beetje zweverig kan voelen. Het gevoel om overgeleverd te zijn aan iemand anders is niet alleen spannend, maar kan ook een manier zijn om even aan de dagelijkse werkelijkheid te ontsnappen.

spanking

Waar komt de behoefte om iemand pijn te doen vandaan?

Een sadist vindt het dus fijn om andere mensen te vernederen en pijn te doen. De belangrijkste reden hiervoor is een bepaald machtsgevoel dat de sadist wil ervaren. Hij geniet van de volledige controle over zijn onderdanige en geniet van de pijn die hij of zij de ander toedient. Het toedienen van pijn kan een vorm van straf zijn – wanneer de onderdanige ongehoorzaam is – of het machtsgevoel van de sadist versterken. De pijn hoeft overigens niet altijd fysiek te zijn. De sadist kan zijn onderdanige ook vernederen en emotioneel kwellen door de onderdanige in een kwetsbare positie te positioneren.

“Het toedienen van pijn kan een vorm van straf zijn – wanneer de onderdanige ongehoorzaam is – of het machtsgevoel van de sadist versterken.”

De behoefte van de sadist om iemand te kleineren of pijn te doen kan soms voortkomen uit een gebrek aan macht en autoriteit in hun dagelijkse leven. Het kan een manier zijn te ontsnappen aan een gevoel van onderdrukking en onmacht.

Veiligheid

Omdat de activiteiten tijdens een spel tussen Dominant en sub met wederzijds goedvinden plaatsvinden, kan bij SM niet echt gesproken worden over geweld of mishandeling. Om het spel voor alle deelnemers veilig en verantwoord te laten verlopen, zijn er wel een aantal regels die gerespecteerd dienen te worden.

De sadist moet weten hoe ver hij de lichamelijk en psychische grenzen kan opzoeken en daarnaast de nodige kennis hebben over de attributen die worden gebruikt. Ook wordt er voorafgaand aan het spel een stopwoord of stopteken afgesproken, waardoor iemand te allen tijde kan aangeven wat zijn of haar grens is. Omdat SM veel van het lichaam en geest vraagt, is fysieke en emotionele nazorg aan het eind van het spel eveneens belangrijk.

“Om het spel voor alle deelnemers veilig en verantwoord te laten verlopen, zijn er wel een aantal regels die gerespecteerd dienen te worden.”

Is SM normaal?

Sadomasochisme is helemaal niet zo vreemd. Veel mannen geven hun partner wel eens een tik op de billen of experimenteren met SM speeltjes als tepelklemmen of zweepjes. SM kan een geweldige uitlaatklep zijn en een manier om het spannend in de slaapkamer te houden. Sadisme is echter alleen acceptabel wanneer beide partners hiermee akkoord gaan. Wanneer sadisme problemen veroorzaakt voor anderen, kan hier een psychische aandoening aan ten grondslag liggen, zoals een sadistische persoonlijkheidsstoornis.

Ben jij bekend met SM? Deel je ervaring met ons in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Als vrouw hebben we het allemaal wel eens gehoord: het advies om met een spiegel naar je vulva te kijken. Sommigen hebben het meteen tot in detail bestudeerd en anderen hebben het tot op de dag van vandaag nooit gedaan. Schaamte is helaas dan toch vaak de reden…
375 keer bekeken