Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Waarom ben ik nog nooit klaargekomen?”

26 augustus 2023,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben al ruime tijd seksueel actief en heb momenteel een lieve, zorgzame vriend waar ik regelmatig seks mee heb. Aan genot en stimulatie voor hem niets te klagen. Een grote maar is dat ik echter nog nooit klaargekomen ben. ik hoor veel vriendinnen van me altijd als orgasmes praten alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar voor mij is het iets onbekends. Het maakt me onzeker, is er iets mis met mij dat ik daarom nog nooit ben klaargekomen? Waarom is dit? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik wel mijn hoogtepunt kan bereiken?

– Laura, 23 jaar

Beste Laura,

Hoewel je misschien om je heen veel hoort dat meiden makkelijk klaarkomen, is het uitblijven van het orgasme – ook wel anorgasmie genoemd – nog altijd een van de meest voorkomende seksuele klachten bij vrouwen. Dit betekent dus dat er heus niets mis is met jou, je bent zeker niet de enige. Waarom dat orgasme moeilijk te bereiken is, kan met verschillende zaken te maken hebben.

Wat is eigenlijk het orgasme?

Bij seksueel verlangen en een toenemende opwinding, is er sprake van een verhoogde bloedtoevoer naar het bekken en de geslachtsdelen. Hierdoor komt er veel druk te staan op de bloedvaten en neemt de spierspanning in het bekkengebied toe. Die spanning bouwt zich verder op, totdat de spieren moeten ontladen. Zoals een fluitketel gaat fluiten onder hoge druk. Deze ontlading is het orgasme. Hierbij trekken de bekkenbodemspieren ritmisch samen voor ongeveer 10 tot 15 seconden lang. Dit samentrekken is meestal voelbaar, maar iedere vrouw ervaart het weer verschillend. Waar het soms voor de een als een explosie wordt omschreven, is het voor de ander slechts een minimale opmerking van de spiersamentrekkingen. Het subjectieve gevoel verschilt ook per vrouw en per keer.

Nog nooit klaargekomen

Over het algemeen is het voor vrouwen wat lastiger om hun hoogtepunt te bereiken dan voor mannen. Dit heeft deels te maken met de anatomie: vrouwen kennen veel verschillende erogene zones, zowel uitwendig als inwendig, waardoor het soms wat tijd, geduld en ervaring vergt om te ontdekken op welke manier jij het meest geniet van seksuele stimulatie. De ene vrouw prefereert clitorisstimulatie, de ander geniet juist maximaal van inwendige of dubbele stimulatie. Als jouw doel klaarkomen is, kan dat dus best ingewikkeld zijn. Je zult eerst goed van jezelf moeten ontdekken welke soort stimulatie jou de meeste prikkeling geeft.

Ontdek je plekje

Zelfbevrediging is een fantastische manier om te ontdekken wat jij nodig hebt voor optimaal seksueel plezier. Ga dit dan ook aan als een ontdekkingsreis, die je niet in één dag aflegt. Gaandeweg leer je wat jij wel en niet lekker vindt. Deze kennis kan je meenemen en delen met je partner, zoals jouw partner ook beter leert hoe jij het beste verwend kan worden. Het is fijn om ook samen met je partner hier de tijd voor te nemen. Experimenteer, klooi wat aan. Varieer met verschillende standjes, tempo en druk. Seks hoeft echt niet altijd een 10 te zijn. En daarbij geldt ook: de ene keer ervaar je bepaalde stimulaties als gevoeliger dan de andere keer.

Wist je dat… bijna driekwart van de vrouwen clitorisstimulatie nodig hebben om tot hun orgasme te komen? Voor de meeste dames is dit het meest gevoelige plekje.

Waarom ben ik nog nooit klaargekomen?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom het jou nog niets is gelukt om tot een hoogtepunt te komen. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat je wel bent klaargekomen, maar dat je hier niet bewust van bent geweest. Bijvoorbeeld omdat je het niet hebt gekend als een hoogtepunt. Andere redenen zijn:

  • Overstimulatie van de clitoris, waardoor aanraking ervan ongevoelig, pijnlijk, irriterend of vervelend wordt. Dit belemmert de seksuele opwinding;
  • Onvoldoende stimulatie van de juiste erogene spots, waardoor je onvoldoende opgewonden raakt;
  • Te veel of te weinig spanning op de bekkenbodemspieren. Kegeloefeningen kunnen je hierbij helpen.
  • Zenuwgevoeligheid, hormonale schommelingen, medicijngebruik of medische aandoeningen kunnen het fysieke vermogen om tot een hoogtepunt te komen bemoeilijken;
  • Stress, angst, depressie, schaamte, een negatieve mindset, onzekerheid of schuldgevoelens ervaren;
  • Niet in het hier-en-nu kunnen genieten, met je hoofd ergens anders zijn;
  • Relationele problemen, onopgeloste conflicten, communicatieproblemen of emotionele afstandelijkheid kunnen ervoor zorgen dat iemand zich niet volledig kan ontspannen en zich kan overgeven aan de ervaring;
  • Onvoldoende kennis over het eigen lichaam en seksuele opwinding kunnen bijdragen aan het niet ervaren van een orgasme.

“In sommige gevallen kan het zijn dat je wel bent klaargekomen, maar dat je hier niet bewust van bent geweest. Niet ieder orgasme zal even intens voelbaar zijn.”

Ervaar jouw hoogtepunt

Leer je lichaam kennen en weet precies van jezelf wat jij nodig hebt om volledig opgewonden te raken. Geef je bloot aan je partner door ook hem erbij te betrekken. Zo weet hij precies hoe hij jou kan plezieren. Experimenteer met verschillende standjes, varieer en voeg eventueel wat glijmiddel of een seksspeeltje toe om het seksueel extra spannend en prikkelend te maken. Eenmaal een fijne manier van stimulatie gevonden, is het belangrijk om je over te geven aan dit moment en je hier op te focusen. Dwaal niet af, focus je niet op het uiteindelijke doel, maar op het geniet in het hier-en-nu. Voel je de spanning opbouwen? Probeer dit niet tegen te houden. Een orgasme kan heftig en overweldigend voelen. Sommige dames vinden het eng om zich over te geven en de controle los te laten. Probeer negatieve gedachten achterwege te laten en laat je gewoon gaan, er kan jou niets gebeuren.

Zie het orgasme niet als essentieel doel

Hoewel het een spannende reis naar het orgasme kan zijn, is het ook noodzakelijk om te zeggen dat het orgasme niet het ultieme doel hoeft te zijn. Seks kan zonder hoogtepunt net zo intens en intiem zijn als met. Seks zonder orgasme is niet minder, het betekent niet dat je gefaald hebt. Het uitblijven van het orgasme is niet ongebruikelijk of abnormaal: genieten van seks zonder klaar te komen is ook oké.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik ga als happy single door het leven en heb niets te klagen. Op seksueel vlak weet ik mezelf vaak goed te bevredigen, maar inmiddels merk ik dat ik ook daar mijn routine in heb gevonden, waardoor het allemaal niet zo spannend meer is….
600 keer bekeken