De hele dag bezig zijn met seks. Veel mensen denken dat een seksverslaving iets is wat alleen onder mannen voorkomt, maar schijn bedriegt. Een seksverslaving bij vrouwen komt misschien wel net zo vaak voor, maar zit nog veel meer in de taboesfeer. Langzaamaan zijn er echter meer vrouwen die over hun verslaving durven te praten en krijgt het probleem steeds meer bekendheid.
Seksverslaving?
Veel zin in seks hebben is toch volkomen normaal? Nou, in de meeste gevallen wel. Wanneer je behoefte aan seks een negatieve impact heeft op jouw dagelijkse functioneren en je afhankelijk bent van seks om je goed te voelen, spreken we van een seksverslaving. Ook veelvuldig masturberen of een verslaving aan porno vallen hieronder.
Een seksverslaving heeft verschillende kenmerken:
- Obsessief gedrag; je kunt alleen nog maar aan seks denken of met seks bezig zijn. Je wilt constant seks, het liefst meerdere keren per dag en met wie maakt vaak niet uit.
- Dwang; je weet dat het gedrag slecht is en dat je het eigenlijk niet moet doen, maar het lukt je niet om te stoppen.
- Je hebt vaak veel wisselende sekscontacten.
- Je hebt steeds meer nodig om dezelfde mate van opwinding te kunnen voelen.
“Wanneer je behoefte aan seks een negatieve impact heeft op jouw dagelijkse functioneren en je afhankelijk bent van seks om je goed te voelen, spreken we van een seksverslaving.”
Hoe ontstaat een seksverslaving?
Verslavingen worden vaak gebruikt om aan bepaalde negatieve gevoelens te ontsnappen. Als je masturbeert of seks hebt, wordt in je hersenen het stofje dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig en bevredigend gevoel. Iemand die niet goed in zijn vel zit, stress of andere psychische problemen ervaart, kan seks gebruiken om even aan deze gevoelens te ontsnappen.
“Als je masturbeert of seks hebt, wordt in je hersenen het stofje dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig en bevredigend gevoel.”
Een seksverslaving of hyperseksualiteit wordt inmiddels gelukkig door veel afkickklinieken erkend. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een stappenplan te volgen om van je verslaving af te komen. Sexaholics Anonymous (SA) is hier een bekend voorbeeld van en is ontstaan omdat sommige seksverslaafden merkten baat te hebben bij het stappenplan waarvan Anonieme Alcoholisten al gebruik maakten. Een alternatief was op dat moment niet voorhanden.
Is een seksverslaving bij vrouwen anders dan bij mannen?
Over een seksverslaving bij mannen wordt nog altijd een beetje lacherig gedaan. Een man die erg actief is op seksueel gebied wordt eerder als normaal gezien, dan als problematisch. Bij vrouwen ligt dit toch ietsjes anders. Als vrouw krijg je bijvoorbeeld al snel de stempel ‘slet’ wanneer je regelmatig seks met verschillende mensen hebt. Dit stigma en de schaamte die daarbij komt kijken, zorgt ervoor dat veel vrouwen het moeilijk vinden om te praten over hun verslaving of hulp te zoeken.
“Als vrouw krijg je bijvoorbeeld al snel de stempel ‘slet’ wanneer je regelmatig seks met verschillende mensen hebt.”
Een seksverslaving manifesteert zich bij vrouwen daarnaast vaak anders dan bij mannen. Wanneer mannen geobsedeerd zijn door seks, hebben ze de neiging vrouwen als object te zien en voelen zich vaak minder emotioneel verbonden met diegene waarmee ze seks hebben.
Vrouwen die worstelen met seksverslaving zoeken naar seks voor macht, controle en aandacht. Deze verlangens kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit gevoelens als machteloosheid en eenzaamheid. Ook ontwikkelen vrouwen gewoonlijk meer en sneller verschillende seksuele fantasieën dan mannen. Gehoor geven aan deze fantasieën kan een flinke boost aan dopamine geven. Daarnaast zijn er veel gevallen bekend waarbij de vrouw in kwestie in het verleden te maken heeft gehad met seksueel misbruik.
“Als vrouw krijg je bijvoorbeeld al snel de stempel ‘slet’ wanneer je regelmatig seks met verschillende mensen hebt.”
Ken jij iemand met een seksverslaving?