Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

660 keer bekeken

Seksisme: wanneer is het nu klaar?

24 maart 2022,

geschreven door

Seksisme is elke vorm van communicatie waarin het idee wordt gevormd dat iemand minderwaardig of minder krachtig is door zijn of haar geslacht. Seksisme treft vooral vrouwen, maar het kan ook mannen en jongens betreffen wanneer deze niet voldoen aan stereotype genderrollen. In dit artikel proberen wij jou iets bewuster te maken van deze vorm van discriminatie.

Wat valt er onder seksisme?

Zoals wij in de intro ook al noemden, is seksisme elke vorm van communicatie waarin het idee wordt gevormd dat iemand minderwaardig of minder krachtig is door zijn of haar geslacht. Denk bijvoorbeeld aan karakter en vaardigheden. Vrouwen zijn zorgzaam en mannen zijn handig. Je hebt zelfs de zogeheten mannen- en vrouwenberoepen. Schilder? Ah, dat is vast een man. Wil je de opleiding tot stewardess volgen? Dan zitten er vast alleen maar vrouwen in de collegezaal. Maar denk ook eens aan het volgende: Ben jij een man en vind jij het leuk om jezelf op te maken? Dan ben je vast homo. Draag je als vrouw een kort rokje? Dan vraag je erom seksueel misbruikt te worden. ‘T zal je vast niet verbazen, maar ook dat valt onder seksisme.

Kort gezegd: allemaal verschrikkelijke typeringen en vormen van seksisme. Iedereen zou zich moeten uitten op de manier die goed voelt voor hem of haar. We zijn op de wereld voor onszelf en niet om de maatschappij te plezieren.

“We zijn op de wereld voor onszelf en niet om de maatschappij te plezieren.”

Wat zijn seksistische opmerkingen?

Of ze nu grof of schattig zijn, seksistische opmerkingen kunnen vele vormen aannemen. Daardoor zijn ze soms moeilijk te onderscheiden. Seksisme wordt overwegend herkend in de vorm van kleinerende woorden. Als een persoon (denk bijvoorbeeld aan je baas) je bijnamen geeft die op het eerste gezicht goed bedoeld zijn, zoals “schatje” of “liefje”, is dit vaak een verborgen manier om zijn of haar zogenaamde superioriteit te tonen. Seksisme kan zich ook voordoen in de vorm van een kleinerende toon. Denk bijvoorbeeld aan wanneer iemand jou iets op uitlegt op een heel kinderachtige manier, alsof iets uitgelegd wordt aan een klein kind van zes. Wij zetten een paar seksistische opmerkingen voor je op een rij. Let op! Deze zijn vooral gericht op vrouwen, maar vergis je niet, ook seksisme onder mannen komt veel voor.

  1. “Begint de biologische klok nog niet te tikken?”
  2. “Voor een vrouw ben je heel erg handig!”
  3. “Hij is sowieso homo. Hij draagt altijd make-up!”
  4. “Niet seksistisch bedoeld ofzo, maar…”
  5. “Jij hebt duidelijk de broek aan in jullie relatie.”
  6. “Ben je ongesteld ofzo?”
  7. “Die vrouw staat haar mannetje wel.”
  8. “Jij bent echt een vrouw met ballen.”

Is het nu eindelijk klaar met seksisme?

Net als alle andere vormen van discriminatie, zijn wij bang dat dit nooit over zal gaan. Wij zijn er wel van overtuigd dat hoe meer mensen bewust zijn van de gevolgen van bepaalde opmerkingen of andere vormen van communicatie, hoe groter de kans dat zij in het vervolg drie keer nadenken voor ze een vervelende opmerking maken. Op die manier wordt het hopelijk steeds minder. Het is dus belangrijk om discriminatie bespreekbaar te maken om zo meer bewustwording te creëren. Verandering begint bij jezelf, ook wat betreft seksisme.

Onthoud! Verandering begint bij jezelf, ook wat betreft seksisme.

Ben jij wel eens gediscrimineerd op basis van jouw geslacht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Besnijdenis. Ondanks dat deze praktijk al eeuwen teruggaat, roept het nog altijd zekere vragen op. Bijvoorbeeld: wordt de penis hierdoor meer of minder gevoelig? En verbetert het de kwaliteit van seks, of maakt dit het juist lastiger? In dit artikel …
1.625 keer bekeken