Dat je bij een psycholoog terecht kunt als je met mentale problemen worstelt, dat weten de meeste mensen wel. Dat je bij een fysiotherapeut kunt aankloppen met een fysieke blessure, dat is ook wel bekend. Maar wat een seksuoloog precies doet en met welke problemen je in een seksuologiepraktijk terecht kan? Daar is bij veel mensen nog best wat onduidelijkheid over.
Als seksuoloog krijg ik bijna wekelijks vragen over wat ik eigenlijk doe en hoe het er in mijn praktijk precies aan toegaat. Die vragen beantwoord ik altijd graag, omdat ik ervan overtuigd ben: hoe beter je begrijpt wat een seksuoloog eigenlijk doet, hoe minder je een drempel zal ervaren om daadwerkelijk een praktijk binnen te stappen als je zelf een keer strubbelingen in je seksleven ervaart. Zal ik met de meest gestelde vraag beginnen?
Wat doet een seksuoloog nou eigenlijk?
Sommige mensen denken dat ik met een blocnote naast het bed zit om als een soort coach tips te geven voor een beter seksleven, maar niets is minder waar. Een seksuoloog is een professional, vaak een psycholoog of arts, die gespecialiseerd is in de behandeling van seksuele problemen. Simpel gezegd: wanneer er iets op het gebied van seks en seksualiteit niet helemaal lekker loopt, kan een seksuoloog vaak helpen. Dit doet een seksuoloog op verschillende manieren. Vaak bestaat de aanpak uit: gesprekken, educatie en eventueel cognitieve gedragstherapie. Dit laatste is een vorm van therapie waarbij je met gerichte oefeningen probeert ongewenste patronen te doorbreken.
Bij seksuele problemen spelen vaak zowel fysieke als mentale factoren mee. Daarom zal een seksuoloog niet alleen ingaan op de manier waarop bepaalde problemen zich lichamelijk uiten, maar ook altijd aandacht hebben voor de psychische component. Het komt vaak voor dat er rondom seks negatieve gedachtenpatronen zijn ontwikkeld die fysieke klachten veroorzaken of versterken. Die fysieke klachten versterken die gedachtenpatronen weer, waardoor gaandeweg een vicieuze cirkel ontstaat. Een seksuoloog kan je helpen om die cirkel beter te begrijpen en stapje voor stapje te doorbreken.
Met wat voor soort vragen of problemen kun je bij een seksuoloog terecht?
Ik merk vaak dat mensen denken dat je alleen bij een seksuoloog terecht kan voor hele ernstige fysieke klachten die het seksleven kunnen blokkeren. Maar dat is een misverstand. Je kunt bij een seksuoloog aankloppen voor bijna alle strubbelingen waar je op het gebied van seks maar tegenaan kunt lopen. Denk hierbij aan problemen als: pijn bij het vrijen, problemen rondom verlangen, opwinding of orgasme. Maar ook: worstelingen met seksuele identiteit, ongewenste seksuele ervaringen en bijvoorbeeld relatieproblemen. Dus of je nou erectieproblemen ervaart of al een tijdje geen zin meer hebt in seks, of je nou twijfelt over een open relatie of schrikt van je eigen seksuele fantastieën: een seksuoloog is er om naar je te luisteren en met je mee te denken. En: kijkt nergens raar van op.
Je kunt bij een seksuoloog aankloppen voor bijna alle strubbelingen waar je op het gebied van seks maar tegenaan kunt lopen.
Hoe kom je bij een seksuoloog terecht?
Iedereen die seksuele problemen ervaart, kan een afspraak bij een seksuoloog maken. Dat kun je doen met een eventuele partner samen, maar ook alleen. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Toch komt het wel voor dat iemand naar de huisarts stapt met een klacht, waarna de huisarts deze persoon doorverwijst naar een seksuoloog. Ook worden mensen soms door een specialist, zoals een uroloog of gynaecoloog, doorverwezen naar een seksuoloog. Dit gebeurt vaak wanneer er klachten zijn die niet – of niet geheel – door een medische behandeling kunnen worden verholpen. Denk hierbij aan seksuele klachten waarbij de psychische component sterk meespeelt. Een seksuoloog kan dan uitkomst bieden. Soms wordt seksuologie (deels) vanuit de zorgverzekering vergoed, maar niet altijd. Check dus altijd even de dekking van jouw verzekeraar.

Hoe gaat een consult bij een seksuoloog in z’n werk?
Heb je eenmaal een afspraak bij een seksuoloog gemaakt? Dan volgt er een gesprek in de praktijk. Tijdens dit gesprek maak je kennis met elkaar en zal de seksuoloog jou (en eventueel je partner) uitnodigen om te vertellen waar je zoal tegenaan loopt. Tijdens deze eerste afspraak zal de seksuoloog ook vragen stellen over jouw leven, jouw gemoedstoestand, je relatie(s) en seksuele geschiedenis. Zo kan de seksuoloog een zo compleet mogelijk beeld vormen van alle factoren die mogelijk een rol spelen en vervolgens een inschatting maken van de behandelingroute waar jij het meeste baat bij zou hebben. Die behandelroute is altijd maatwerk en kan bestaan uit: meerdere gesprekken, educatie, maar ook uit oefeningen die je thuis kunt doen, met of zonder je partner.
Wat is goed om vooraf te weten?
Over hoe het er precies aan toe gaat in de seksuologiepraktijk bestaan nog veel misverstanden. Zo denken sommige mensen dat ze in een heel klinische setting terecht zullen komen, waarin ik ze in een witte jas ontvang. Anderen denken juist weer dat een seksuologiepraktijk een soort erotisch centrum is, met allemaal seksueel geladen attributen en afbeeldingen aan de muur. In het geval van mijn praktijk, kloppen beide beelden niet. Mijn praktijk is gezellig maar neutraal ingericht, met comfortabele stoelen en een verwelkomende sfeer. Ik draag geen witte jas, maar ben casual maar professioneel gekleed en doe mijn best om mensen vooral op hun gemak te laten voelen.
Mijn praktijk is gezellig maar neutraal ingericht, met comfortabele stoelen en een verwelkomende sfeer.
Dat laatste doe ik niet voor niets, want dat je je op je gemak voelt bij een seksuoloog is heel belangrijk. Tijdens een behandeling is het namelijk cruciaal dat je open en eerlijk durft te zijn en dat je je kwetsbaar op durft te stellen. Je neemt een seksuoloog in vertrouwen over onderwerpen die best intiem zijn en soms emotioneel beladen. Dus een gevoel van veiligheid en onderling vertrouwen zijn van groot belang. Alles wat je bij een seksuoloog bespreekt, is vertrouwelijk. Dus je privacy is goed beschermd. Ook als je samen met je partner een behandeling aangaat en je ook afzonderlijke sessies hebt, zal een seksuoloog pas informatie uit jouw sessies met jouw partner delen als jij daar toestemming voor geeft.

Wat kun je verwachten van een traject?
Een behandeling bij een seksuoloog is altijd maatwerk, maar er zijn een aantal hoofdpunten waar vrijwel altijd aandacht aan wordt besteed:
👉🏻Kennisdeling
Een zo’n punt is kennisdeling, ofwel: educatie. Een seksuoloog helpt je om meer inzicht te krijgen in je eigen seksuele problemen, door uitleg te geven over hoe seksualiteit precies werkt en welke factoren bij jouw problemen misschien een rol spelen. Door beter te snappen waar jouw problemen vandaan komen en hoe jouw lichaam en geest bij seks op elkaar inwerken, ontstaat meer inzicht in de eigen problematiek en hoe deze misschien verholpen kan worden. Door uitleg te geven, helpt een seksuoloog bovendien om meer begrip op te brengen voor de eigen worstelingen. Daardoor wordt het “ik ben vast raar”-gevoel, waar veel mensen mee worstelen, verminderd of zelfs helemaal weggenomen.
👉🏻Communicatie
Een tweede punt dat vrijwel altijd aan bod komt, is communicatie. Of het nou gaat om de manier waarop je tegen jezelf praat of om de omgang met je partner: het verbeteren van de communicatie over seks is een cruciaal onderdeel van het werk van een seksuoloog. Hoe je over seksualiteit praat (of niet praat) en hoe je op elkaar reageert, heeft namelijk een enorme impact. Een seksuoloog kan je helpen om communicatievaardigheden te verbeteren en zo te zorgen dat je opener en helderder over seksuele onderwerpen kunt praten. Ook kan een seksuoloog je leren hoe je dit doet op een zorgvuldige en veilige manier, zonder elkaar te kwetsen of het zelfvertrouwen van de ander te beschadigen.
👉🏻Gedragstherapie
Een derde component is de cognitieve gedragstherapie. In andere woorden: oefeningen. Soms geeft een seksuoloog oefeningen mee die je thuis kunt doen, met of zonder je partner. Deze oefeningen zijn bedoeld om negatieve patronen in gedachten, gevoelens en gedrag te doorbreken en nieuwe, positievere patronen op te bouwen. De seksuoloog zal deze oefeningen afstemmen op jouw specifieke problematiek. Meestal zal de seksuoloog je vragen om deze oefeningen een tijdje thuis toe te passen en tussendoor een aantal gesprekken inplannen om op het effect van de oefeningen te reflecteren.
👉🏻Maatwerk
Hoeveel behandelingen je nodig hebt en hoe frequent de afspraken zijn, verschilt van persoon tot persoon. De een heeft na een of twee sessies eigenlijk al genoeg handvatten om op een positieve manier zelf verder te gaan, de ander heeft baat bij een traject van een half jaar, waarbij je iedere maand weer even een incheckgesprek hebt bij de seksuoloog. Ga vooral met de seksuoloog in overleg over jouw behoeften en mogelijkheden, zodat jullie samen tot een behandeltraject kunnen komen waar je je prettig bij voelt en dat bij je past.
Tot slot
Veel mensen voelen schroom om naar een seksuoloog te stappen en stellen het daarom lang uit. Vaak ervaren ze schaamte rondom de problemen waar ze tegenaan lopen en voelen ze zich hierin alleen. Wanneer zij dan uiteindelijk toch de stap nemen om hulp te zoeken bij een professional, is het gevoel dat overheerst vaak opluchting. Niet alleen blijkt het prettig te zijn om eens echt te kunnen praten over wat je dwarszit, het is vaak enorm geruststellend voor mensen om te horen dat ze 1: niet de enigen zijn die worstelen met deze problemen en 2: dat hun klachten vaak heel goed verholpen kunnen worden.
Mijn advies is dan ook: zit je ergens mee dat je seksleven negatief beïnvloedt? Schroom dan niet en praat er met iemand over. Je zal zien dat hulp zoeken eigenlijk altijd de eerste stap is richting een fijner, zorgelozer seksleven.
Succes!
Heb je ergens last van bij de seks en weet je niet wat je daar het beste aan kan doen? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.
Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog
Ben jij weleens bij een seksuoloog geweest?
1 Response
Hallo ik ben Marco mijn vriendin wil graag dat ik een kuisheid kooi draag vanwege mijn kleine penis 10cm is dat normaal