Laat het beest in jezelf los! Vier Dierendag met Panthra, grrr! 🐯

1.035 keer bekeken

Maak kennis met de anticonceptiepleister!

20 december 2020,

geschreven door

De pil, het condoom of het spiraaltje: het zijn de meest bekende en populaire manieren van anticonceptie. Minder voorkomend is de anticonceptiepleister, een hormonaal middel dat eigenlijk makkelijk in gebruik is. Zoek jij een alternatief anticonceptiemiddel of ben je nieuwsgierig naar wat de anticonceptiepleister is en wat het doet? Lees dan gauw verder!

Wat is de anticonceptiepleister?

De anticonceptiepleister is een neutraal gekleurde pleister die een vrouw op haar lichaam kan plakken. Deze pleister kan maximaal een week geplakt blijven. Na een week vervang je de pleister voor een nieuwe. De anticonceptiepleister is bekend onder de naam Evra of ethinylestradiol/norelgestromine.

“De anticonceptiepleister geeft dezelfde soort hormonen af als de pil of de anticonceptiering.”

De lijm waarmee de anticonceptiepleister op je lichaam blijft plakken, bevat verschillende hormonen: oestrogeen en progestageen (een synthetische variant van progesteron). Deze type hormonen bevinden zich ook in de combinatiepil en anticonceptiering. De hormonen worden via de huid in je bloed opgenomen, waarna ze hun anticonceptieve werking doen:

  • Progestageen zorgt ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt;
  • Tevens zorgt progestageen ervoor dat een eventueel bevrucht eitje zich niet of nauwelijks kan innestelen in de baarmoederwand;
  • Daarnaast wordt het slijm in de baarmoeder minder toegankelijk voor zaadcellen;
  • Oestrogeen zorgt voor het behoud van een regelmatige cyclus.

Hoe gebruik je de pleister?

Net als bij de anticonceptiepil en -ring, hanteer je bij het gebruik van de anticonceptiepleister een cyclus van vier weken, waarbij je in de eerste drie weken een pleister plakt en de vierde week gebruikt als ‘stopweek’. Per week kleef je één pleister op je lichaam. Wanneer de tweede week intreedt, vervang je de eerste pleister met een nieuwe. Dit herhaal je als de derde week ingaat. Het is belangrijk dat je tijdig de pleister vervangt, omdat de pleister na een week minder hormonen zal afgeven. Daardoor kan de werking van de pleister minder betrouwbaar worden. De vierde week kan je gebruiken als stopweek. Deze mag maximaal 7 dagen duren, alvorens je opnieuw begint met het plakken van de pleister.

Wist je dat… je met de anticonceptiepleister je menstruatie kan vervroegen of uitstellen?

Waar plak je hem?

De pleister dient geplakt te worden op een onbehaarde plek, zoals de onderbuik, bil, schouderblad, rug of bovenarm. Het is beter om plekken als de borst en dijen te vermijden, omdat de hormonen daar minder goed kunnen worden opgenomen door het onderhuidse vetweefsel. Ook huid die rood, geïrriteerd of geschaafd is dient vermeden te worden.

Het beste is om de pleister iedere week op een andere plek te plakken, om huidirritatie te voorkomen. Gebruik tevens geen crèmes, oliën of make-up op de plek waar je het plakt, anders kan de pleister los komen.

Hoe betrouwbaar is de anticonceptiepleister?

De pleister heeft een verglijkbare betrouwbaarheid met de pil bij perfect gebruik. Lees de bijsluiter goed door om na te gaan hoe je de pleister correct gebruikt. De pleister kan een verminderde werking hebben bij vrouwen die zwaarder dan 90 kg wegen. Ook lijkt de pleister minder betrouwbaar te zijn als het gebruikt wordt in combinatie met sint janskruid.

Do’s en don’t’s

  • Begin met de anticonceptiepleister op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan direct beschermt tegen zwangerschap.
  • Bewaar de pleister niet te warm of te koud. Een donkere plek op kamertemperatuur volstaat, bijvoorbeeld in je kledingkast.
  • Je kan gerust douchen, zwemmen of naar de sauna met de pleister.
  • Check het best iedere dag of de pleister nog goed geplakt zit.

Wat als de pleister loslaat?

De pleister kan soms (gedeeltelijk) loslaten. Plak dan binnen 24 uur een nieuwe pleister. Bij het loslaten van de pleister kan er sprake zijn van minder lijm, waardoor ook de werkzame hormonen verminderd worden opgenomen in je lichaam.

Voor- en nadelen van de anticonceptiepleister

Voordelen

  • Je kan je menstruatie zelf regelen;
  • Je hoeft slechts één keer per week aan anticonceptie te denken;
  • Makkelijk in gebruik;
  • Na het stoppen met gebruik ben je direct vruchtbaar;
  • Menstruatie kan regelmatiger en minder heftig worden.

Nadelen

  • Beschermd niet tegen soa’s;
  • Kans op bijwerkingen, zoals doorbraakbloedingen en effect op stemming en libido;
  • Minder betrouwbare werking bij dames zwaarder dan 90 kg;
  • Verminderde werking bij gebruik van sint janskruid;
  • Niet geschikt voor vrouwen die geen kunstmatige hormonen kunnen of willen;
  • Verkrijgbaar op dokters recept.

Heb jij ervaring met de anticonceptiepleister? Of overweeg je om hem te gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.231 keer bekeken

Geschreven door

Zoveel mensen, zoveel wensen. Seksualiteit maakt voor veruit de meeste mensen een fundamenteel onderdeel uit van onze identiteit. En hoe we onze seksualiteit beleven is voor iedereen uniek. Toch heerst een maatschappelijke norm over hoe we ons seksue…
2.231 keer bekeken